Hlavní obsah

Pět způsobů, jak dostat konopí do jídelníčku. A legálně!

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Konopí si většina lidí spojuje s nelegálním užíváním drog a halucinogenními účinky. Jenže konopné produkty obsahují řadu prospěšných látek, a navíc jsou zcela legální. Máme pro vás způsoby, jak konopí propašovat do jídelníčku, aniž by po vás šla policie.

Článek

Platí, že není konopí jako konopí. Zatímco určité produkty a odrůdy vás mohou dostat mimo realitu a následně i do vězení, z jiných načerpáte zdravotní benefity, obohatíte jimi svůj jídelníček, a to vše bez halucinací.

1. Konopné semínko

Přestože jsou konopná semínka velmi drobná, skrývá se v nich mnoho důležitých látek. Získávají se z takzvaného technického konopí s nulovým nebo nepatrným množstvím látky THC (látka, která aktivuje euforické stavy). Semínko je výjimečně bohaté na nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6 důležité pro zdravé srdce, ale i pro správné fungování imunitního systému či mozku.

Omega-6 kyseliny výzkumy spojují i se zmírněním premenstruačního syndromu. Dále ze semínek získáte vitamin E a minerály, jako je fosfor, vápník, železo, zinek apod. Nezanedbatelný je i obsah bílkovin. Dvě až tři lžíce vám jich nabídnou až 11 gramů. Jako zdroj vlákniny se rovněž podílejí na lepším trávení.

„Konopí vychází jako výborný zdroj vápníku. Konkrétně 100 ml polotučného mléka má 117 mg vápníku a 100 g konopných semínek obsahuje 168 mg vápníku,“ uvádí specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Chuť konopných semínek je jemně oříšková a přidat je můžete třeba do domácího pečiva. Hodí se i do zeleninových salátů, ale přisypat se dají v podstatě kamkoli, sladkými kašemi počínaje a polévkami konče.

Foto: Andrew Riverside, Shutterstock.com

Konopná semínka můžete přihodit do salátu i do polévky, chutí připomínají oříškyFoto: Andrew Riverside, Shutterstock.com

2. Konopný olej

Další možností, jak konopní vpašovat do jídelníčku, je olej. Nejlepší je samozřejmě nerafinovaný a za studena lisovaný, který si zachovává důležité látky. Opět vám prospěje optimální poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin, který se uvádí asi 3 : 1. A konopný olej ho má. Platí, že omega-6 mají lidé přijímat více, než běžně dělají, ale zase ne o moc. Poměr je tedy velmi důležitý.

„Omega-6 mají obecně pozitivní vliv na naše zdraví, ale jejich konzumaci je třeba kompenzovat vyšším příjmem zdrojů omega-3 masných kyselin, aby nedocházelo k některým negativním vlivům na organismus,“ uvádí Pavel Suchánek, člen Fóra zdravé výživy. Jde třeba o podporu zánětů v těle.

Olej dále pomáhá udržovat dlouho svěží pleť bez vrásek a zabraňuje akné. Užívá se vnitřně, ale také je možné ho mazat na pokožku, protože má hojivé účinky. Posiluje i nehty a ozdravuje vlasy. Výrazné je v oleji rovněž množství vitaminu E, jde o antioxidant, který chrání buňky lidského těla.

Můžete ho využít k dochucení salátů, studených omáček, marinád, zálivek nebo ho přidat třeba do pomazánky. Popřípadě si dát lžičku denně jen tak.

Foto: kazoka, Shutterstock.com

Konopný olej je superpotravina – zlepšuje stav pleti i orgánů a je plný antioxidantůFoto: kazoka, Shutterstock.com

3. Konopný protein

Řadu konopných výrobků doplňuje také konopný proteinový prášek. Vyrábí se drcením konopných semínek a využívá se k doplnění bílkovin pro růst a regeneraci svalů a další procesy. Mohou ho i vegané a jeho další výhodou je lehčí stravitelnost, než mají živočišné proteiny.

Je také fajn zdrojem vlákniny. Jelikož se protein vyrábí ze semínek, zachovává si některé benefity v podobě obsahu nenasycených mastných kyselin a dalších látek. Vzhledem ke zpracování jsou tam ovšem obsažené v menším množství. Co se týče využití, smícháním s vodou si z něj můžete připravit proteinový koktejl, popřípadě ho přidat do smoothie nebo kaše.

4. Konopná mouka

Rozemletím a vylisováním semínek vzniká konopná mouka ceněná pro obsah bílkovin, vlákniny a bezlepkovost. Používá se do pečiva a míchá se s dalším druhem mouky, protože při pečení nenabývá na objemu.

Foto: Elena Schweitzer, Shutterstock.com

Konopná mouka obsahuje spoustu bílkovin a žádný lepekFoto: Elena Schweitzer, Shutterstock.com

5. Konopný čaj

Omezené, a tedy povolené množství THC obsahuje i konopný čaj. O jeho pozitivní vliv na lidské zdraví se starají obsažené kanabinoidy CBD, terpeny, flavonoidy a éterické silice. Konopným čajům se přisuzuje schopnost podporovat imunitu, chránit srdce a svaly, udržovat v klidu nervový systém a přispívat k lepšímu spánku a relaxaci.

Reklama

Načítám