Hlavní obsah

Proč se u vás cvičení na břicho míjí účinkem?

Foto: polkadot_photo, Shutterstock.com

Foto: polkadot_photo, Shutterstock.com

Reklama

Každý den si dopřejete sérii sklapovaček, dlouhé minuty trávíte v planku a tělo vás po cvičení pořádně bolí... Přesto máte místo vytouženého vyrýsovaného pekáče buchet stále výrazné břicho, které se pod oblečením nelichotivě vydouvá? Asi něco děláte špatně.

Článek

Je vaším snem štíhlý pas a ploché bříško? Máte chuť obléknout dvoudílné plavky, krátká tílka a splývavé šaty, jenže kvůli břichu oblíbené kousky vracíte zpátky do skříně a raději oblečete volnou tuniku? Získat vytoužené ploché břicho není snadné, ale ne nemožné. Musíte se ale vyvarovat častých chyb. Co je dobré vědět?

1. Nejde zhubnout jen břicho

Nejprve je třeba připomenout nepříjemnou, ale platnou pravdu. I když budete posilovat svaly v oblasti břicha intenzivněji než jiné, tělo hubne vždy jako celek a podle vrozených předpokladů. „Můžete dělat třeba 200 sklapovaček denně, ale krásné bříško vám to nezaručí. Konkrétně při budování břišních svalů hraje nejdůležitější roli procentuální zastoupení tělesného tuku a mimo jiné i genetická predispozice,“ vysvětluje trenérka Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Správné posilování břicha není nikdy na škodu, ale samo o sobě vás pneumatiky okolo pasu nezbavíFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

2. Vzhled břicha ovlivňují i záda

Tuku se sice lokálně nezbavíte, cvičením se ale svaly posilují. Pevné svalstvo vypadá vždy lépe a tělo působí štíhleji. Chybovat ale můžete v tom, že se zaměříte jen na přímý břišní sval. Sedy lehy nebo kmitání nohama (cvik známý jako nůžky) napomáhá k vytvoření přeceňovaného six packu, neřeší ale spodnější vrstvy svalů. Vzhled břicha ovšem ovlivňuje i svalstvo zad, zejména beder, a proto je zásadní zpevňovat i opomíjený střed těla.

Chcete ploché břicho a štíhlý pas? Posilujte šikmé břišní svaly!

3. Jenom cvičit nestačí

Chcete mít pekáč buchet? „Ráda říkávám, že buchty se pečou v kuchyni, protože správná výživa je při rýsování těchto partií naprosto nezbytná,“ prozrazuje Samantha Clayton, fitness expertka společnosti Herbalife. Omezte zpracované pokrmy, smažené jídlo, živočišné tuky, vykašlete se na light potraviny a zaměřte se na dostatek vlákniny a zeleniny. Zásadní je příjem kvalitních bílkovin – tělo si s jejich trávením dává načas, poskytnou vám tedy dlouhodobé zasycení, navíc fungují jako palivo pro svaly.

Foto: Reda.G, Shutterstock.com

Chcete štíhlejší a pevnější břicho? Bez změny jídelníčku to pravděpodobně nepůjdeFoto: Reda.G, Shutterstock.com

4. Roli hraje i špatné držení těla

V kanceláři, autě, doma na gauči. Trávíte-li většinu času vsedě nebo v předklonu, břišní svaly se zkracují a břicho povoluje. Při nevhodném držení těla může bříško vypadat vypouklejší, než když se narovnáte. Myslete na vzpřímený postoj při chůzi i při sezení. Do kanceláře si můžete pořídit kvalitní židli i různé podložky pod nohy a opěrky, které vám uleví od bolestí zad, kolen a potíží s pánevním dnem.

5. Vadí i voda a nadýmání

Z vypouklého břicha nelze vinit jen povolené svaly a tukové zásoby. Často je za tím i zvýšená plynatost nebo zadržovaná voda. K těmto potížím přispívají i výkyvy v hormonálních hladinách, zhoršit se tak mohou s menstruací či v menopauze. Zkuste omezit alkohol, sůl, bílé pečivo a zeleninu i ovoce, které vás nadýmají. Jídelníček obohaťte o jogurty, bylinné čaje, pikantní koření a vodnaté ovoce a zeleninu (hrozny, okurky, meloun), pokud vám dělají dobře. Po jídle vyrazte procházku, pomůže rozpohybovat střeva.

6. Změny po porodu jsou někdy nevratné

Nespokojenost může vyvolávat i vytažená kůže a rozestup přímého břišního svalu neboli diastáza po těhotenství. Uvolněnou kůži bohužel nevycvičíte, ale lze se pokusit spravit narušené svalstvo: cvičení na diastázu může problém napravit.

Jestli cvičení nepomáhá a s povoleným bříškem se nechcete smířit, místo do fitka budete muset zamířit na kliniku plastické chirurgie. „Obnovit ploché a rovné břicho lze za pomoci abdominoplastiky. Při tomto zákroku lékař dokáže upravit i rozestup břišních svalů, odstraní přebytky kůže a současně si s pomocí liposukce poradí i s nadbytkem tukové tkáně,“ říká plastický chirurg Roman Kufa z kliniky Perfect Clinic.

Reklama

Načítám