Hlavní obsah

Proti nudě: Ježíškova cesta, vánoční koncert a Letuška

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Druhý adventní víkend je před námi. Svobodné dívky by měly dát do vázy barborky, městem bude chodit Mikuláš a po celém Česku funguje Ježíškova pošta. My pro vás máme spoustu zajímavých tipů: na vánoční koncert, pohádkovou stezku nebo napínavý seriál.

Článek

Adventní čas je krásné období, kdy se ladíte na Vánoce, pečete cukroví a přemýšlíte, jakým dárkem komu uděláte radost. Mnohé prosincové dny se zároveň pojí s tradicemi, které mají své kořeny v dávné minulosti. Dnes slaví svátek Barbora, kdy by si mladé slečny měly nařezat a dát do vody větvičky z ovocných stromů. Když do Štědrého dne vykvetou, tak se dívka do roka vdá.

V neděli šestého prosince je v kalendáři Mikuláš, ale ten s čertem a andělem, který roznáší nadílku, chodí městem už v předvečer, tudíž zítra, pátého. Legenda říká, že svatý Mikuláš žil na přelomu třetího a čtvrtého století a než se stal jedním z biskupů křesťanské církve, rozdal svůj majetek. (Přečtěte si i o historii mikulášské nadílky)

I když v prosinci se stihne nudit asi málokdo, vybrali jsme pár tipů pro inspiraci. Vydáte se po stopách Ježíška, nebo budete cestovat Evropou?

Ježíškova vánoční pošta

Na adresu pošty slýcháme v průběhu roku spoustu vtipů a v čase před Vánoci možná ještě o trochu víc. Ale jestli je některá z poboček nyní opravdu vytížená, tak je to ta téměř nejvýš položená: na Božím Daru v městečku v srdci Krušných hor. Letos nabízí už po sedmadvacáté speciální vánoční razítko v rámci projektu Ježíškova pošta. Můžete sem poslat pohled, dopis či přání pro své blízké a Ježíšek je orazítkuje svým speciálním razítkem a pošle jim ho zpět. Ale přání sem můžete dovézt i osobně a projít si zároveň Ježíškovu cestu, která je plná zábavy a úkolů. A pozor!

Ježíškova vánoční pošta funguje i v Lázních Libverda, v Turnově nebo na zámku Slavkov u Brna, kde najdete speciální poštovní schránky.

Foto: Profimedia.cz

Dostat dopis s razítkem od Ježíška je krásný zážitekFoto: Profimedia.cz

Vánoční koncert Ewy Farne

Vrcholem celoroční práce bývá pro mnoho umělců vánoční koncert. Ty můžeme letos sledovat pouze online. V sobotu 5. prosince vystoupí v hotelu Ambassador v Karlových Varech česko-polská zpěvačka Ewa Farna (27) a Karlovarský symfonický orchestr. Livestream bude na svém Facebooku zdarma vysílat Coca-Cola i samotná zpěvačka. Kromě hudebního zážitku a šíření pozitivních emocí jde i o podporu iniciativy značky na pomoc Červenému kříži.

Foto: Archiv Ewy Farne

Uvelebte se do křesla, udělejte si čaj a užijte si vánoční koncert z pohodlí obývacího pokojeFoto: Archiv Ewy Farne

Pohádková stezka u Albrechtic

Že venku mrzne a mnohde už mají za sebou i první sníh? To ale není důvod sedět o víkendu doma. Naopak, mrazivé výlety jsou ty nej! Vydejte se na severní Moravu, konkrétně na Bruntálsko, kde kousek od Albrechtic najdete naučnou stezku, která vás provede kolem jedenácti postav ze známých pohádek. Některé z nich dětem odpoví i na často kladené otázky, které mnohým nedají spát. Například – co se stane, když políbíte prince žabáka? Cíl je u Krtečkovy studánky, kde váš bude čekat malá vodní kaskáda. Trasa má dva kilometry, vede lesem a nebojte se vzít i kočárek.

Foto: HoppyGo

Vyčistit hlavu a do nohou poslat pár kilometrů? Ideálně strávený volný denFoto: HoppyGo

Seriál Letuška

Dlouhé zimní večery jsou jako stvořené pro šálek kakaa a dobrý napínavý seriál. Je to pár dní, co jste se dozvěděli, kdo zabil Elenu Alves v seriálu Mělas to vědět (2020). Máte chuť na nášup? Zkuste seriál Letuška (2020) na HBO, kde v hlavní roli exceluje blondýnka Kaley Cuoco (35).

Tu znáte jako Penny z komediálního seriálu Teorie velkého třesku (2007–2019). Jako letuška Cassandra Bowden ukazuje, že má i dramatickou polohu. Hlavní představitelka se po prohýřené noci probudí v hotelu v Bangkoku, její společník je mrtvý a ona má kocovinu a okno. Co udělá? Odletí zpět do USA a tam pak během výslechu agentů FBI zkouší v hlavě poskládat střípky z osudné noci a zjistit, kdo je vrah.

Foto: Profimedia.cz

Potkali se na palubě letadla, strávili spolu noc, on (Michiel Huisman, 39) byl ráno mrtvý a ona si nic nepamatujeFoto: Profimedia.cz

Autobiografie Jiřiny Bohdalové

Příští rok v květnu oslaví herečka Jiřina Bohdalová 90. narozeniny a v knize Můj život mezi slzami a smíchem spolu s publicistou Jiřím Janouškem bilancuje svůj soukromý i profesní život. Svoji kariéru začala jako osmiletá a zamýšlí se nad tím, čeho si na své herecké dráze nejvíc považuje. Svoje soukromí si vždy střežila, ale nyní se svěřila, co cítí, když se ohlédne za svým životem. Jak prožívala žalářování otce za vlastizradu a jak vychovávala dceru Simonu? Sama herečka řekla, že když je vám devadesát, nemá to mnoho výhod, ale jednu ano: nepotřebujete si již nic namlouvat, nic tajit a ohlížet se na to, co tomu kdo řekne.

Foto: Nakladatelství Práh

Můj život mezi slzami a smíchem, Jiřina Bohdalová & Jiří Janoušek, nakladatelství Práh, 224 stranFoto: Nakladatelství Práh

Ukažte svět nejmenším dětem

Ať už si s dětmi prohlížením zajímavých knih rádi zpříjemníte advent nebo hledáte tipy na dárek pro nejmenší, máme pro vás inspiraci. Možnosti cestování byly tento rok hodně omezené, ale všichni doufáme, že v roce 2021 si to vynahradíme. Zatím můžete snít u knížky Můj atlas Evropy, který je specifický tím, že Evropu představuje dětskýma očima. Je plný ilustrací míst po celé kontinentu, jejichž autory jsou právě děti.

Foto: Nakladatelství Albatros

Můj atlas Evropy, Ondřej Hník, nakladatelství Albatros, 248 stranFoto: Nakladatelství Albatros

Poučte starší děti o historii

A pokud máte děti trochu starší, poznejte s nimi příběhy budov po celém světě. Uvnitř budov totiž sice trávíme většinu života, ale jak byly postaveny a kdy, nevíme. Prostřednictvím knihy navštívíte egyptské pyramidy, Tádž Mahal nebo Notre-Dame a dozvíte se jejich příběhy i více o jejich stavitelích.

Foto: Nakladatelství Bambook

Příběhy budov, Patrick Dilllon, nakladatelství Bambook, 104 stranFoto: Nakladatelství Bambook

Reklama

Načítám