Hlavní obsah

Kolik dáte za suroviny na pečení a za kapra? Víc než loni!

Foto: Dmitry Kalinovsky, Shutterstock.com

Foto: Dmitry Kalinovsky, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste začali nakupovat suroviny na cukroví a něco i na přípravu slavnostní večeře a nestačíte se divit, jak vám to vysává peněženku? Je to tak, letošní Vánoce budou zas o něco dražší než loňské. Co všechno zdražilo a o kolik?

Článek

Ještě není jisté, jestli se ke štědrovečernímu stolu bude moct sjet rodina z celé republiky, ale že na něm nebude chybět salát, cukroví ani ovoce, to jisté je. Pojďte se s námi podívat, kolik za to letos zaplatíte.

Kolik stojí suroviny na vánoční pečení

Pečete vánoční cukroví a pletete vánočky? Zjišťovali jsme, na kolik letos vyjdou některé suroviny, bez kterých se při tom neobejdete. Příjemná zpráva je, že většinou za ně dáte skoro stejně jako loni.

1. Cukr: Loni byla průměrná cena cukru krystal 14,30 Kč, letos je to jen o 60 haléřů víc. V akci ho lze momentálně koupit za 9,90. Za moučku zaplatíte kolem 17 korun, v aktuálních slevách je za 12,90 Kč.

2. Máslo: Loňská průměrná prosincová cena byla 43,70 Kč za 250 g a letos je to velmi podobné. Právě teď koupíte čtvrtku másla v akci i za 21,90 Kč!

3. Vejce: Cena za 10 vajíček velikosti M se pohybuje kolem 33 Kč, momentálně je v akci pořídíte za 27,90 – ovšem před dvěma lety byste je takhle mohli mít pod dvacku. Plato 30 vajec stojí průměrně 88 korun, ale často je ve slevě: teď ho dostanete i za méně než padesátikorunu.

4. Mouka: Již několik let se cena mouky dramaticky nemění. Loni stálo kilo hrubé v průměru 11,66 Kč, letos ji můžete pořídit od 9,90 do 14,90 – cenovky se liší podle výrobců. Cena za polohrubou začíná většinou také u 9,90 Kč, hladká je dražší, například hladkou Babiččina volba dostanete běžně za 22,90, teď v akci za ni dáte 14,90 Kč.

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Vejce najdete ve slevě často. Pak lze plato pořídit i pod 50 korunFoto: Krasula, Shutterstock.com

Ovoce je stále dražší

Nepříjemné překvapení vás čeká u regálů s ovocem. Nejlépe je to vidět na „obyčejném jablíčku“.  Například druh Golden Delicious pořídíte běžně kolem 45 korun za kilo, v akci pak kolem 32–35 Kč. Červená jablka vyjdou přes 40 korun za kilogram a není výjimkou, že na pultech najdete i plody s cenovkou nad 80 Kč! Podle statistik stoupla cena tohoto ovoce od loňska skoro o 70 procent. Hrušky jsou na tom podobně: loni vyšlo kilo na 34,70 Kč, letos na 55,20, což je nárůst skoro o 60 procent.

Lepší to není ani s exotickým ovocem. Příkladem by mohly být citrony: ještě loni byste za ně dali ve slevě průměrně 27,40 Kč, letos už se i v akcích drží většinou nad 32 a běžně za ně zaplatíte i 74 Kč.

Mandarinky, které patří k mikulášské nadílce i Vánocům, zdražovaly už během roku: ještě v lednu bylo kilo asi za 32, teď už to je kolem 45 korun. Ale je fakt, že momentálně je v akci seženete i za 21,90 Kč.

Zásadním skokanem je kiwi: z lednových bezmála 36 vyskočilo nad závratných 75 korun za kilogram.

Foto: AleksandraN, Shutterstock.com

Kiwi patří mezi ovoce, které zdražilo výrazně - kilo stojí přes 70 Kč Foto: AleksandraN, Shutterstock.com

Cena zeleniny na salát šokuje

Nad cenami zeleniny, i té nejběžnější, se asi pozastaví každý. Kdo by si před pár lety myslel, že kilo kořenové petržele může stát skoro 40 Kč, za kilo mrkve budete běžně platit přes dvacku a celer bude šplhat ke třiceti korunám. Ale co by byl bez nich klasický bramborový salát!

Už jsme si museli zvyknout i na cenu brambor: loni stály kolem 11 korun a letos není výjimkou ani dvojnásobek. I když je na druhou stranu pravda, že je obchodníci dovedou velmi razantně zlevnit v akcích: momentálně lze brambory koupit už od pětikoruny za kilo!

Cenovky masa a ryb nepotěší

Už loni byly ceny vepřového masa, z něhož se dělají štědrovečerní řízky nejčastěji, rekordně vysoké. Za kilo kýty jste dali v průměru 150 Kč, dnes už to je přes 170. Vyplatí se proto sledovat akce – při nich ji lze nyní koupit za 99 korun. Krkovice je na tom podobně: běžně vyjde na necelých 190 Kč za kilo, v akci ji právě teď pořídíte pod stovku.

Kilo kuřecích prsních řízků byste mohli ještě před dvěma lety dostat asi za stovku, letos průměrně za 168 Kč. Zrovna nyní jsou ovšem v akci a seženete je za 99 korun.

A co kapr? Podívali jsme se do nabídky několika rybářství: za kilo živé váhy dáte většinou podle velikosti ryby mezi 70 a 85 korunami, ale vyšplhat se může až ke stovce.

Načítám