Hlavní obsah

Proti nudě: labyrinty na zámku Loučeň a Hvězdy na cestě

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je v současné době nejdůležitější? Pečovat o zdraví, chránit sebe i blízké a systematicky bojovat proti nudě a trudomyslnosti! Inspirujte se našimi tipy na zábavu. Vyrazíte na výlet nebo budete celá rodina odpočívat u foglarovek v audio podobě?

Článek

Doba se mění a my s ní. Rtěnku už skoro nepoužíváte, ale na líčení očí si dáváte záležet. Možná nevíte, kolikátého dnes je, ale víte přesně, kolik dní se už vaše dítko učí doma. A kurýra máte uloženého jako Jardu, protože online nákupy frčí.

Pořád ale platí, že jaké si to uděláte, takové to budete mít. Tak se pojďte inspirovat našimi tipy proti nudě a zabavte sebe i potomstvo.

Výlety do přírody

Přírodu nikdo nezakázal, pobyt na čerstvém vzduchu je naopak vřele doporučován! Hrady a zámky jsou sice zavřené, ale mnohé jsou obklopeny nádhernými parky a ty otevřené jsou. Jeden takový najdete u zámku Loučeň a rozhodně nečekejte uhlazené anglické trávníčky a ornamenty z kytiček, na které se budete z úctyhodné vzdálenosti dívat. Tady najdete labyrinty a bludiště, prima hřiště, rybníčky a to vše v areálu, která má dvacet hektarů, což zvyšuje šance nikoho nepotkat!

A co na Moravě? Dejte si do těla a vyšlápněte si třeba Praděd. Auto nechte u Ovčárny a nahoře se za sportovní výkon odměňte dobrotou z výdejního okna.

Foto: Petr Svoboda, Profimedia.cz

Věděli jste, jaký je rozdíl mezi labyrintem a bludištěm? Na zámku Loučeň to zjistíte!Foto: Petr Svoboda, Profimedia.cz

Napínavé seriály

Můžete večery trávit seberozvojem, napsat knihu nebo studovat nový jazyk, jak radí někteří odborníci na epidemie. Ale možná také potřebujete vypnout a na nic nemyslet. Pak se hodí tip na dobrý seriál. Na HBO zkuste letošní novinku Mělas to vědět, kde v hlavních rolích excelují Nicole Kidman (53) jako úspěšná terapeutka Grace Fraser a Hugh Grant (60) jako její manžel Jonathan. Snový život Grace se jednoho dne sesype jako domeček z karet, kdy se stane vražda a manžel zmizí. Ona musí chránit syna a řídit se vlastními radami se zdá velmi těžké.

Foto: Profimedia.cz

Slavní herci jsou v životní formě a role v seriálu jim sedly Foto: Profimedia.cz

Na Netflixu najdete pro změnu šest sérií napínavých Vražedných práv (2014–2020), kde v hlavní roli září oscarová Viola Davis (55). Právnička Annalise Keating je špička ve svém oboru a obhajuje i nejhorší zločince a násilníky. Každý rok si vybere několik svých studentů, zaměstná je ve své kanceláři, a tím jim změní život.

Foto: Profimedia.cz

Viola Davis (uprostřed v rudých šatech) a její seriáloví kolegovéFoto: Profimedia.cz

Odreagujte se u knížky

Kdo je Karin Krajčo Babinská (46)? Režisérka, spisovatelka, autorka oblíbeného blogu Kecy, kecy, kecičky a manželka Richarda Krajča (43). Pochvaluje si, že při psaní knih není limitována rozpočtem jako u filmu, a tak ve své poslední knize Hvězdy na cestě vyslala hlavní hrdiny, stárnoucího herce a jeho dceru, usmiřovat se na Krétu. Mají nevyřešenou minulost a spojí je vypjatá současnost. Dokážou si odpustit?

Poválečný Londýn v roce 1926 je dějištěm prvního dílu trilogie Joanny Rees, jejíž hlavní hrdinkou je Anna Darton. Ta do Londýna utekla, když spáchala hrůzný zločin. Změnila si jméno na Vita Casey a začíná se živit jako tanečnice v nočním klubu. Z naivní dívky se stává odvážnou ženu. Kromě jejího příběhu, romantiky a nevázané zábavy autorka čtenáři představuje i zásadní témata té doby jako boj za práva žen nebo prostředí homosexuálů.

Foto: Nakladatelství CPress, Nakladatelství Metafora

Hvězdy na cestě, Karin Krajčo Babinská, nakladatelství CPress, 304 stran; Dívka na útěku, Joanna Rees, nakladatelství Metafora, 480 stranFoto: Nakladatelství CPress, Nakladatelství Metafora

Čtení do ouška

Číst dětem je přínosné a vy to běžně s chutí děláte? Teď ale není úplně „běžně“ období a vy si možná od sebe potřebujete odpočinout. Pořiďte dětem audioknihu a budete spokojení všichni. Když vyberete pohádky, které jste milovali i vy jako děti, možná bude u poslechu relaxovat celá rodina. Pro předškoláky zkuste komplet Macha a Šebestovou, který namluvil Petr Nárožný (82), pro milovníky dobrodružných příběhů Správnou pětku, tady hlas propůjčila Michaela Maurerová (41). Co určitě nezklame, jsou příběhy klubu Rychlých Šípů, třeba Záhada hlavolamu s hlasem Davida Matáska (57).

Foto: Vydavatelství Supraphon, Vydavatelství OneHotBook

Audioknihy můžete pouštět před spaním, ale i v autě na dlouhé cestěFoto: Vydavatelství Supraphon, Vydavatelství OneHotBook

Zdraví z gauče

Pokud je přeci jen váš fokus poslední týdny zaměřen zejména na zdraví, potom je sobota pro vás tentokrát jako dělaná. Koná se totiž 24. ročník Dne zdraví se STOBem, který proběhne online. V deset hodin dopoledne vás přivítá zakladatelka STOBu Iva Málková a následovat budou přednášky s předními českými odborníky na téma zdravý životní styl, obezita a covid, léčba závislostí, diabetes a mnoho dalšího. Kromě toho poběží až do tří do odpoledne také blok workshopů zaměřených na zlepšení stravování a úpravu jídelníčku a lekcí cvičení. Zatímco na přednášky se nemusíte hlásit dopředu a jsou zdarma, na workshopy je nutné se přihlásit dopředu a zaplatit symbolickou částku. Vše potřebné najdete na stránkách STOB.

Foto: STOB

Den zdraví startuje v 10:00Foto: STOB

Svatomartinské víno a husa

Vinaři mají 11. listopad zakroužkovaný v diáři dlouho dopředu a budík je v ten den nastaven na 11 hodin, což znamená jediné: Svatomartinské víno. Letos nehrozí hromadné degustace a juchání ve sklípcích. Ale mladé víno s osobitým charakterem si jistě můžete u svého oblíbeného vinaře objednat, ocení vaši loajalitu.

A co svatomartinská husa a další dobroty? Tak s tím vám pomůžeme my! Zkuste si udělat svatomartinskou luxusní hostinu a vyberte některý z našich dvaceti receptů.

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Svatomartinské menu sestavte podle našich tipů a budete za masterchefaFoto: Alexander Raths, Shutterstock.com

A kdy se nudit rozhodně nebudete? Když zkusíte sprostou turistiku!

Reklama

Načítám