Hlavní obsah

Slavní vegetariáni: které hvězdy odmítají maso?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvody, proč někdo přestane jíst maso, mohou být různé – od etických přes ekologické po zdravotní. Připomeňte si u příležitosti Světového dne vegetariánství, který každoročně připadá na 1. října, kdo ze slavných osobností se vzdal masa.

Článek

Stejně jako má svůj světový den kupříkladu divadlo, voda či antikoncepce, mají ho i lidé, kteří se dobrovolně rozhodli nekonzumovat maso. Dnes je totiž Světový den vegetariánství. Které celebrity budou oslavovat své rozhodnutí?

Paul McCartney (78)

Zpěvák a bývalý člen kapely Beatles je velkým ochráncem zvířat a dlouhá léta se angažuje v aktivitách neziskové organizace PETA, která za práva zvířat bojuje. Legendární „brouk“ už neměl maso více než 40 let a tvrdí, že kdyby měla jatka skleněné zdi, byl by vegetariánem každý. Masojedy se snaží inspirovat alespoň k malým krůčkům, a tak už několik let vyzývá, aby se lidé zapojili do celosvětové kampaně Meatless Monday – pondělky bez masa.

Foto: Profimedia.cz

Podle legendárního hudebníka se počítá každý malý krok: nemusíte se masa vzdát navždy, stačí to jen v pondělí. I tak zachráníte dost nevinných životůFoto: Profimedia.cz

Kate Winslet (44)

Aktivní obhájkyní činnosti PETA je i hvězda filmu Titanic (1997). Žít bez masa se rozhodla až v dospělosti a kromě etických důvodů je to prý i jeden ze způsobů, jak pečuje o sebe a své zdraví. Doma má lednici plnou zeleniny a vegetariánské vaření je pro ni velká výzva, díky které se učí kreativitě. Její třetí manžel, obchodník Edward Abel Smith (42), je dokonce vegan, takže nekonzumuje ani mléko a vejce.

Foto: Profimedia.cz

V rodině Kate Winslet hraje prim zelenina. Díky vegetariánství se cítí hvězda mladě a zdravěFoto: Profimedia.cz

Diane Keaton (74)

Vegetariánská kariéra známé herečky je dlouhá už více než dvacet let. Prý si s postupem času uvědomila, že je potřeba chránit živé tvory v našem okolí. Proto nejí maso a nezabíjí ani hmyz. Hvězda také věří, že vynechání masa přispívá k tomu, že i po sedmdesátce vypadá pořád velmi dobře a svěže.

Foto: Profimedia.cz

Vegetariánství a pravidelné procházky pomáhají Diane Keaton cítit se fitFoto: Profimedia.cz

Nela Boudová (52)

Více než dvacet let je vegetariánkou také česká herečka a dabérka. Během života přestala jíst maso několikrát, ale vždy se k němu zase vrátila. Definitivně ji znechutilo, když viděla střílení divočáků. Na bezmasou stravu si zvykla a už nemá nutkání to měnit – maso jí v jídelníčku nechybí. Na druhou stranu chápe, že ne každému musí tento styl stravování vyhovovat, a tak nikoho nenutí ani nepřesvědčuje, aby následoval její příklad.

Foto: Profimedia.cz

Svůj pohled na stravu Nela Boudová nikomu nenutíFoto: Profimedia.cz

Richard Krajčo (43)

Herce a frontmana kapely Kryštof přivedla k bezmasé stravě jeho manželka, režisérka Karin Krajčo Babinská (46). Jako vegetarián se stravuje asi od roku 2014 a především tak chtěl upravit životosprávu a cítit se fit. Zdá se, že se to daří: na sítích řádí jako malé dítě a nahrává jedno taneční video za druhým. Sám si i vaří a výsledek svého snažení občas také sdílí.

Foto: Profimedia.cz

Vyřazením masa Richard Krajčo pohubl a získal mnoho mladické energieFoto: Profimedia.cz

Milo Ventimiglia (43)

Americký herec známý ze seriálu Gilmorova děvčata (2000–07) jako průšvihář Jess Mariano je celoživotním vegetariánem. K tomuto životnímu stylu ho vedli už odmalička jeho rodiče, a jako vegetariána chovali dokonce i rodinného psa. „Zhřešil“ prý pouze během puberty, kdy si kousl do masa, aby věděl, o co přichází.

Foto: Profimedia.cz

Milo Ventimiglia maso ochutnal, ale k životu ho nepotřebujeFoto: Profimedia.cz

Iva Kubelková (43)

Masu se téměř dvě desítky let vyhýbá i oblíbená česká modelka, moderátorka, zpěvačka a malířka. Zjistila, že jí nedělá dobře fyzicky ani psychicky. U ní doma se tedy maso nevaří – její partner, podnikatel Georg Jirasek (62), je vegetarián už více než čtyřicet let. To ale neznamená, že by si nedopřáli oblíbenou českou klasiku, jako je třeba koprovka či svíčková. Prostě dělají jen omáčky s přílohou bez masa anebo vynikající lívance bez lepku a bez cukru.

Foto: Profimedia.cz

Iva Kubelková vaří běžné pokrmy, ale maso vynechává – a opravdu jí to svědčíFoto: Profimedia.cz

Načítám