Hlavní obsah

Sprostá turistika: Vydejte se do Řitky, Pičína i na Šukačku

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Líbeznice nebo Krásná Lípa lákají k návštěvě již svým přívětivým názvem. Některé obce a místa v Česku vyvolají ale spíše úsměv, nebo dokonce rozpaky a červenání.

Článek

Pamatujete písničku Rybitví od Yo Yo Bandu, kde se zpívá „Pičín, Kozomín, Řitka, skvěle složená kytka“? Jistá slova, která se možná stydíte vypustit na veřejnosti nahlas z úst, jsou nesmazatelně spjata s některými obcemi a místy v České republice. Díky tomu se během svých letních výletů můžete vydat třeba na Šukačku či do Řitky, nebo zjistit, proč z map nemilosrdně zmizel Mrdákov.

Kdo tohle vymyslel! To si zřejmě pomyslíte, když spatříte název jako Pičín nebo Kokotské rybníky. Na obhajobu podobných cílů v Česku je nutno říct, že v době, kdy svůj název získaly, měla tato slova často úplně jiný význam. Sprostých názvů obcí bývalo v našich zemích mnohem více, ale jejich obyvatelé si vyprosili změnu.

Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Mrdákov už nenavštívíte, Šukačku ano

Na mapě tak již nenajdete například Mrdákov. Obec na Chodsku se šikovně zbavila jednoho písmenka a je z ní Mrákov. Ve staré češtině znamenalo slovo mrdat kývat se ze strany na stranu, nikoho tedy neuráželo. Jenže postupně svůj význam změnilo k dnešnímu a Mrdákov už proto v mapách nenajdete.

Některá místa s eroticky znějícími názvy ale přežila dodnes. Například šumavská Šukačka nedaleko Javorné. Její název pochází od lužickosrbského slova šuka – koza. Osadu budou znát zejména lyžaři, výlet si tu ale můžete udělat celoročně a pokochat se rozkvetlými loukami a vzrostlými stromy. Projít se odtud můžete na další místa s úsměvnými názvy, jako je Onen svět nebo Svinná.

Foto: Profimedia.cz

Z Šukačky dojdete třeba do Suchých Studánek a užijete si tu šumavské krásy bez davůFoto: Profimedia.cz

Malebné Kokotsko či turistický Pičín

Sprostě vám určitě budou znít místa jako Kokotín nebo Kokotsko, ve skutečnosti jsou jejich názvy ale odvozeny od obyčejného kohouta, ve staročeštině nazývaného kokot. K vrchu Kokotsko na Plzeňsku si rozhodně udělejte výlet, najdete tu naučnou stezku a moc příjemnou procházku kolem Dolního a Horního kokotského rybníka. Na stezce se dokonce můžete osvěžit z pramene U Čůráčku.

Z mapy nadobro zmizela ves Píčov u Boskovic, dnes se jmenuje Suchý. Zanikla také vesnice Pičulín, připomíná ji ale stále stejnojmenný les ve Žďárských vrších, kde se ve středověku nacházela.

V Česku ale najdete hned dva Pičíny, u Příbrami  a u Benešova. Jméno přitom upozorňuje, že jde o mimořádně pěkné místo – přesně to termín pěčina, ze kterého se dnešní název zkomolil, ve staroslověnštině znamenal. Z příbramského Pičína můžete vyrazit na tradiční pochod do středočeské Řitky. Letošní květnový termín se kvůli koronaviru posunul, nový organizátoři zatím nestanovili. Pokud je na vás třicet kilometrů moc, můžete si zvolit některou z kratších tras.

Foto: Profimedia.cz

Název může pocházet i z latinského piscina – rybník, v okolí jich najdete hned několikFoto: Profimedia.cz

Močovice, Kakánov, Velprdy

Základní lidské potřeby mají nejedno vulgární označení. Překvapivě i tyto pojmy pronikly do českých map. U Kutné Hory najdete Močovice, na Prachaticku rybník Uchcánek, na Karlovarsku ves Močidlec, míst s názvem Močidla jsou v Česku dokonce desítky. Odkazovala zpravidla na bažinatý terén nebo blízkost nějaké vodní plochy, doslova kaluže nebo louže.

Zaniklá obec Hovnov ležela kdysi na Tachovsku, v mapách už byste ji ale hledali marně, stejně jako Sračkov, dnes Malou Lípu na Havlíčkobrodsku. Zato můžete narazit na Kakánov, místo v lese nedaleko šumavské rozhledny Sedlo. Proč dostal právě takové jméno, ale dnes již nikdo neví.

Nedaleko Kralup nad Vltavou leží město Veltrusy, známé také díky krásnému baroknímu zámku. I když i současný název zní vulgárně, ten původní byl pro místní mnohem horší. Městečko neslo název Velprdy, prý proto, že místní byli hrozní žvanilové.

Foto: Profimedia.cz

Název zřejmě odkazuje na kdysi zde žijící rodinu MotzovýchFoto: Profimedia.cz

S dětmi byste na taková místa neradi vyráželi? Mrkněte na naše tipy na ideální rodinné výlety do přírody.

Reklama

Načítám