Hlavní obsah

Proti nudě: Na hlavu, ledové sochy a Mindhunter

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otužování vás nebere, suchej únor neřešíte a ze všech opatření už vám jde hlava kolem? S našimi tipy přijdete na jiné myšlenky. Zkusíte zajímavý seriál, literární bestseller, nebo vyrazíte za sněhem?

Článek

Co vám v poslední době chybí nejvíc? Bezpečná setkání s blízkými? Kultura? Užít si zimu, jak si všichni zasloužíme? Nebo prostě jen klid a bezstarostnost ohledně budoucnosti?

Nejste v tom sami. A přestože nemáme kouzelný proutek, máme pro vás tipy na akce a aktivity, které se sice nekonají v restauraci nebo v kině, ale zábavu si užijete zaručeně! A zavolejte někomu z rodiny a pozvěte ho do ledového království.

Moje kino LIVE

Kina jsou sice zavřená, ale věděli jste, že do nich můžete online? Nebude to sice mít takovou atmosféru jako v zaplněném kinosále, ale aspoň vám umělecký zážitek nepokazí otravný soused. Navíc nemusíte řešit oblečení, můžete být klidně v pyžamu. Platforma Moje kino LIVE vznikla na podporu kamenných kin a vedle toho, že má v nabídce opravdu zajímavé filmy, vám dopřeje i možnost socializace, kterou mnozí v této době postrádají. Před i po promítání se totiž můžete zapojit do diskusních chatů a sdílet s ostatními diváky vaše dojmy. Zkusíte páteční Výjimečné (2019) z prostředí autistických dětí, nebo politický thriller Operace Entebbe (2018)? Vstupenka stojí 100 Kč.

Foto: Profimedia.cz

Výjimeční? Bruno (Vincent Cassel, vlevo, 54) a Malik (Reda Kateb, 43) žijí ve světě lidí, kterým společnost nerozumí, a přesto je neopouští humorFoto: Profimedia.cz

Je to na hlavu? 

Udržet si duševní zdraví je v poslední době pro mnohé výrazně náročnější. I proto pořádá Národní ústav duševního zdraví festival Na hlavu a poskytuje tak prostor pro diskusi na témata psychologická a psychiatrická péče, spánek, sexualita, umění, drogy nebo třeba virtuální realita a další problémy, včetně těch spojených s koronavirem.

Probírat se tu bude například i akce suchej únor (tedy měsíc bez alkoholu), jak jsou na tom Češi v době pandemie s alkoholem nebo problematika dětí zavřených doma. Akce se koná online a všechny přednášky a diskuse jsou zdarma.

Foto: festivalnahlavu.cz

Ať už se s duševními problémy sami potýkáte, nebo jen máte zájem se dozvědět víc, festival si nenechte ujítFoto: festivalnahlavu.cz

Ledové sochy Kopřivná

Severomoravská Kopřivná patří k nejlepším lyžařským areálům u nás, a i když teď nemůže přivítat stovky sjezdových lyžařů denně jako obvykle, nevzdává se. A na vás tu čeká kromě kopce na bobování a sáňkování i pravé ledové království. Vydejte se k horní stanici lanovky za ledovými sochami, které jsou inspirovány místními legendami a ozvláštněny světelnými efekty. Když vás nezahřeje cesta na vrchol, dole pod sjezdovkou by mělo fungovat výdejové okénko bistra. Vyplatí se sledovat aktuální situaci. A dolů to vezměte (opatrně!) na bobech a užijte si jízdu.

Foto: Bowen Clausen Photography, Shutterstock.com

Zima umí kouzlit, co říkáte?Foto: Bowen Clausen Photography, Shutterstock.com

Lovci myšlenek

Psychologický profil vraha je při vyšetřování skoro tak důležitý jako analýza DNA a otisky prstů. A populární netflixový seriál Mindhunter: Lovci myšlenek (2017–2019), režírovaný mimo jiné Davidem Fincherem (58), se zaměřuje na začátky této policejní metody. Odehrává se v 70. letech, kdy se dvojice detektivů snaží vymyslet manuál, jak porozumět těm nejhorším vrahům, a to tak, že se jim dostanou do hlavy. Vedou dlouhé hovory s nejznámějšími usvědčenými a uvězněnými sériovými vrahy a snaží se pochopit, co je k činům vedlo, jaké byly jejich motivace a impulsy.

Foto: Profimedia.cz

Mladý agent Holden Ford (Jonathan Groff, 35) a jeho zkušený kolega Bill Tench (Holt McCallany, 57) se snaží pochopit, jak myslí sérioví vraziFoto: Profimedia.cz

Normální lidi

Normální lidi je oceňovaný román Sally Rooney (29), kterého se prodalo milion výtisků, o tom, že každý má své démony a neměl by se snažit odehnat od sebe spřízněnou duši. Jste-li mileniál, kniha je přesně pro vás. Překvapující možná bude pro všechny ostatní, najdou se v ní totiž také.

Hlavní hrdinové, Marianne a Connell, se na střední škole nemůžou víc lišit jeden od druhého, on je hvězda, ona outsider. Ale najdou k sobě cestu a jejich pouto je čím dál silnější. A i když se na vysoké jejich pozice obrátí a pod vlivem okolí se jejich osobnosti mění, stále se milují a chtějí být spolu. Nebo ne? Najdou smysl života a zachrání jeden druhého?

Autorka se stala literární celebritou už díky své prvotině Rozhovory s přáteli a ani tako kniha by neměla uniknout vaší pozornosti.

Foto: Nakladatelství Argo

Normální lidi, Sally Rooney, nakladatelství Argo, 224 stranFoto: Nakladatelství Argo

Související témata:

Načítám