Hlavní obsah

Nákup obuvi přes internet? Začněte u zdi!

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není nad to, když si můžete obuv před nákupem vyzkoušet! Ale jde to i jinak. Jak i na dálku v e-shopu pořídit boty tak, aby netlačily? Máme pro vás praktické rady i zkušenosti, aby to vždycky dopadlo co nejlépe.

Článek

I když nás zavřené obchody naučily využívat e-shopy, z nákupu bot mají mnozí stále respekt. I proto jsme pro vás připravili pár rad a zkušeností, které by vám to měly usnadnit.

Velikost bot: Jak si správně změřit chodidlo

Základem úspěšného nákupu je vědět, jak dlouhé máte chodilo a zda nepotřebujete botu širší v nártu. Jak si správně změřit délku chodidla? „Připravte si metr nebo pravítko a křídu či tužku. Stoupněte si zády ke zdi a paty přitiskněte ke stěně. Těsně před palcem udělejte na zemi rysku: délka od stěny k rysce je to, co vás zajímá,“ radí Tomáš Ondra z obchodu Arno. Při měření musíte na chodidle opravdu stát, jen tak se rozprostře do maximální délky. Aby boty seděly, k naměřené hodnotě přidejte ještě nadměrek – u dospělých je to jeden centimetr.

Šířka obuvi: Co znamenají písmena E až H

Při vyšším nártu, silnější noze nebo deformacích si obuv vybírejte i podle písmen, která označují šířku boty. Většinou jde o písmena ve škále E až H. Průměrná šířka nohy je označena jako G. Lidé s útlými chodidly se mohou poohlížet po botách E a F. Širší plosky potřebují obuv s označením G½, H či H½. „Nejširší boty bývají označovány jako K. Pokud vám nestačí, zkuste zvolit obuv se zavinovacím svrškem a zapínáním na suchý zip. Když si nevyberete, je nutné si nechat ušít boty na míru,“ říká Tomáš Ondra.

Jestliže výrobce nenabízí boty stejné velikosti v různých šířkách, pak nezbývá než vybrat pár alespoň o půl čísla větší anebo zvolit boty z materiálu, který se poddá (kůže či textil).

Foto: kitzcorner, Shutterstock.com

Abyste si mohli v klidu objednat víc velikostí a boty si vyzkoušet, volte e-shopy, které nabízejí dopravu i možnost vrácení zdarmaFoto: kitzcorner, Shutterstock.com

Co výrobce, to různá velikost

Velkost uvedená na obuvi může být zrádná. Své o tom ví módní redaktorka Lucie: „Záleží na výrobci. Někdy mám velikost 39, občas 40. U oblíbené značky Adidas 40 a 2/3, u Tamarisu 40. Boty na podpatku mi většinou sedí ve velikosti 39. Takže raději objednám víc velikostí a doma se v klidu rozhodnu. Dávám proto přednost e-shopům, kde získám poštovné i možnost vrácení zdarma.“

Podobnou zkušenost má i redaktorka Pavla: „Buď objednávám od značek, u kterých vím, že mi padnou, nebo se řídím tabulkou s velikostmi v centimetrech. Třeba velikost 41 může mít 26, 26,5 a jinde i 26,9 centimetru.“ Na obuv se samozřejmě vztahuje stejné pravidlo jako na všechno zboží koupené v e-shopu: do 14 dní ji můžete vrátit bez udání důvodu.

Fotografie versus realita

Protože boty vybíráte jen podle fotografií, může se stát, že budou vypadat jinak, než očekáváte. Své zkušenosti v tomto směru popisuje kolegyně Kateřina: „Velikost mi většinou sedí, ale boty vracím někdy i proto, že na modelce vypadaly jinak. Nedávno jsem velmi pobavila rodinu, když jsem on-line nakoupila a potom doma zkoušela robustní kožené boots. Vrátila jsem snad pět párů, než jsem uznala, že na 180 centimetrů vysokou kobylu tyhle boty nejsou zrovna ideální.“

Foto: Oleksiy Mark, Shutterstock.com

Nejde jen o pohodlí, ale také o to, že na fotce mohou boty působit úplně jiným dojmem než ve skutečnostiFoto: Oleksiy Mark, Shutterstock.com

Velikosti bot: Různé značení ve světě

Nejčastěji se potkáte s údaji o velikosti v milimetrech (= metrický údaj, který je nejjistější) a s evropským, anglickým a americkým číslováním. Evropské znáte od nás. Trochu matoucí může být anglické a americké. Pro příklad: naše boty velikosti 38 mají v anglickém číslování velikost 5, v americkém 6 a v milimetrech 240. Velikost 41 je v anglickém číslování 7,5, v americkém 8,5, v milimetrech 265. Většina e-shopů proto nabízí tabulku, kde si lze svou velikost najít. I pak ale kontrolujte míry u konkrétního páru konkrétní značky, abyste měli jistotu.

Jak na nákup bot pro děti

Koupit na dálku dětské boty je složitější. Čím je dítě menší, tím spíš byste měli vybírat naživo. „Rozhodně jděte do kamenného obchodu, kde vám poradí a boty vyzkoušíte. Když je dítě zdravé, doporučuju kvalitní barefoot obuv, která podpoří přirozený vývoj nohy. Pokud má třeba špatné postavení nohy, kotníků či kolen, konzultujte výběr s odborníkem,“ radí Veronika Morstein Matulová, zakladatelka podologického centra Podoest. A jestli musíte nakupovat on-line, vždy objednejte víc velikostí a pečlivě vyzkoušejte!

Reklama

Související témata:

Načítám