Hlavní obsah

Proti nudě? Zkuste skialpy, nového Deavera nebo hit Netflixu

Foto: conrado, Shutterstock.com

Foto: conrado, Shutterstock.com

Reklama

Ač jsou stále možnosti zábavy lehce omezené a zprávy v médiích o aktuální situaci nejsou zrovna pozitivní, neklesejte na mysli a snažte se i v nelehké situaci udržet pozitivní mysl. Jak na to? Vyrazte na sníh, dejte si lechtivý seriál nebo si přečtěte napínavou detektivku.

Článek

Leden roku 2021 potěšil milovníky zimy. I když už mnozí ani nedoufali, máme za sebou dny plné sněhu. Ze sklepů se tahaly boby a saně a každý sebemenší kopec byl řádně využit. S úsměvem na promrzlé tváři se domů vraceli i ti největší bručouni.

My jsme tu opět s tipy proti nudě a přinášíme inspiraci, kam vyrazit na skialpy, jakou hru si zahrát, i když Valentýn je ještě daleko, a co si přečíst s dětmi.

Kam na skialpy

V době, kdy jsou zavřené vleky, si skialpinisté mnou ruce. Oni lanovky nikdy nepotřebovali, protože si kopec vždycky pěkně vyšlápli a zasloužili. Skialpinismus je vlastně turistika na lyžích: v lyžařských botách se speciálním vázáním a lyžemi se stoupacími pásy. Vyjdete si na vybraný kopec a pak si ho zaslouženě sjedete.

Pokud byste rádi tento zimní sport vyzkoušeli, navštivte značené trasy na Dolní Moravě. Zde vedou skialpinistické trasy lesem podél sjezdovek. Začínají na velkém parkovišti Na Točně, případně u spodní stanice sedačkové lanovky U Slona. Najdete tu tři značené trasy – pro rodiny s dětmi a začátečníky je nejvhodnější trasa A, která je dlouhá zhruba 7 km.

Krásné trasy najdete i na Šumavě v okolí Špičáku, v Krkonošském národním parku nebo se můžete vydat pokořit Lysou horu.

Foto: Kojin, Shutterstock.com

Aby si užili jízdu na neporušeném prašanu, vyráží skialpinisté do svahu brzy ránoFoto: Kojin, Shutterstock.com

Divadlo online

Oblíbené pražské divadlo Studio DVA vysílá online a živě od března loňského roku. Na programu bývají nejen talkshow, ale i koncerty a divadelní představení a společný název je Jsme s vámi. Když nemohou diváci za herci do divadla, chodí herci za nimi do obýváku. A hvězdnými hosty jsou ti, kteří mají obvykle vyprodaná představení a teď nemohou hrát. Ač jsou přenosy zdarma, lze divadlo podpořit a koupit si dobrovolnou vstupenku. Vysílání probíhá na facebookovém profilu divadla a videa jsou později uložena na Youtube. Ve středu 20. ledna se na vás v rámci Jsme s vámi těší Bob Klepl (62) a Eva Holubová (61), dlouholetí kolegové a přátelé s odzbrojujícím smyslem pro humor, tak si jejich povídání nenechte ujít.

Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia

Bob Klepl je hvězdou několika představení Studia DVA a s Evou Holubovou excelují mimo jiné v Líbánkách na JadranuFoto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia

Nová detektivka od J. Deavera

Venku mrzne, ven se vám nechce, tak si uvařte čaj a dětem zadejte úkol, že se musí na minimálně hodinu schovat. A vy si dejte pohodovou detektivku.

Když se řekne Jeffery Deaver (70), většina znalců vyhrkne Sběratel kostí (1997). Někteří to četli, jiní viděli detektivku zfilmovanou. Hlavním hrdinou jsou kvadruplegik a geniální kriminalista Lincoln Rhyme a jeho kolegyně Amélie Sachsová.

Známý spisovatel má ale nového hrdinu, a tím je lovec odměn Colter Shaw. V roce 2019 byla vydána Hra na nikdy, kde dochází k únosům lidí ve stylu počítačové hry Našeptávač: oběti mají vždy k dispozici pět předmětů, které jim mohou pomoct utéct. A nedávno vyšla kniha Komunita truchlících, kdy se Colter Shaw dostane na stopu záhadné komunitě. Ta slibuje pomoci (za nemalý peníz) s úzkostmi a vyrovnat se se ztrátou. A jde na to dost svérázně...

Foto: Nakladatelství Domino

Hra na nikdy, Jeffery Deaver, nakladatelství Domino, 389 stranFoto: Nakladatelství Domino

Bridgertonovi na Netflixu

Co s načatým večerem? Zkuste seriálový hit Netflixu, který vzbuzuje celou škálu emocí. Někteří jsou nadšení, protože je to drbárna ve stylu Super drbny (2007–2012), kde není nouze o lechtivé scény a mnozí hlavní představitelé by stáli za hřích. Jiní jsou zhrozeni z toho, jak pozitivní diskriminace nereálně ovlivnila obsazení a jak historicky nevěrně působí množství herců tmavé pleti ztvárňující anglické šlechtice 19. století.

Pro milovníky červené knihovny je seriál o osmi sourozencích Bridgertonových tím pravým. Láska, drby, intriky, a to vše v historických kostýmech.

Foto: Profimedia.cz

Ona se chce vdát z lásky, on se ženit naopak nikdy nechce. Domluví se, že si vzájemně pomůžou. Jak to mezi Daphne (Phoebe Dynevor, 25) a Simonem (Regé-Jean Page, 31) dopadne?Foto: Profimedia.cz

Hra Milostný dopis

Kdy jste naposledy dostali nebo poslali milostný dopis? Že už je to nějaký pátek a předtím taky dlouho ne? Nebudeme vám tvrdit, že se tento styl vyznání lásky vrací do módy, ale karetní hru Milostný dopis doporučujeme.

Smyslem svižné a zábavné hry je doručit co nejdřív milostný dopis princezně Anette, kterou zlomilo uvěznění její matky. Hráči mají v každém tahu k dispozici dvě karty, které představují osoby, jež mohou doručit jejich psaní. Snaží se vyřadit protihráče nebo být tím, kdo má na konci kola nejsilnější kartu. Je třeba kalkulovat, trochu blufovat a mít celkem kliku.

Foto: svet-her.cz

Zní to jako romantika, ale je to hra, kde využijete spíš dobrou paměť a smysl pro strategiiFoto: svet-her.cz

Ikabog: nová knížka J. K. Rowling

Máte rádi zlato, dobré víno, uzrálé sýry a nadýchané pečivo? Pak by se vám asi líbilo v Přehršlánii, zemi, kam J. K. Rowling (55) zasadila děj své knihy pro děti. A do Mokřadu na severu umístila i strašlivou příšeru Ikabog. Obyvatelé šťastné země věří, že jde o legendu, ale co když ne? Co když ožije, unese dvě děti a dá jim zažít dobrodružství, o které moc nestály?

Věřte, že čtení na dobrou noc budete začínat dříve a dříve, natěšení na další napínavou kapitolu. Kniha je zajímavá tím, že ji autorka původně psala jen pro své potomky a české vydání doplnily ilustracemi české děti.

Foto: Nakladatelství Albatros

Ikabog, J. K. Rowling, nakladatelství Albatros, 312 stranFoto: Nakladatelství Albatros

Reklama

Načítám