Hlavní obsah

Co bude frčet v interiérech v roce 2021?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Domov je pro většinu lidí velmi důležitý. Není proto divu, že po náročném roce 2020 se designéři při zařizování interiéru inspirují především přírodou a preferují veselé barvy a pohodlí. Co nás letos čeká?

Článek

Obecně platí, že do aktuálního vývoje se ve všech oblastech promítá životní styl společnosti. Letošní trendy v bydlení proto budou ovlivněny pandemií koronaviru, která lidi donutila omezit cestování a trávit hodně času doma. Je proto namístě domov trochu vylepšit, abyste se tam cítili dobře. Čím byste se přitom měli podle designérů inspirovat?

1. Příroda vede: umělé kytky a plasty jsou out

Přírodní materiály jsou stále populárnější a letos to nebude jiné. Očekává se, že největší zájem bude o výrobky z ratanu a bambusu. S nimi skvěle ladí výrazné rostliny exotického původu, které budou v interiérech dominovat. Návrháři zřejmě vycházejí z předpokladu, že když člověk nemůže poznávat přírodu v různých koutech světa, měl by si jí kousek dopřát alespoň doma. Buď ve velkých kamenných či měděných květináčích, nebo třeba v podobě vertikální zahrady – a to jako živé květinové obrazy, které jsou poměrně náročné na údržbu, nebo praktičtější produkty z mumifikovaných mechů, například mechové stěny. Letos tedy budou out nejen plastové květináče, ale i umělé rostliny.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

V interiérech dominují přírodní materiály a živé rostlinyFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

2. Útulná pohoda: kouzlo organických tvarů

V posledních letech v interiérovém designu převažovaly spíše rovné linie a geometrické tvary. V roce 2021 se očekává posun od ostrých hran a úhlů k měkčím křivkám a hranám včetně jemných oblin. Touha po pohodlí, pohodě a útulnosti – typická například pro oblíbený dánský styl hygge – vytlačuje strohý minimalismus, který se zabydlel v interiérech v posledních letech. Navíc se nedá přehlédnout, že obecně skandinávský styl (jehož je hygge součástí) je u nás velmi populární.

3. Výrazné retro barvy: zvednou vám náladu

Není žádnou novinkou, že barvy ovlivňují psychiku. A vypadá to, že i letos ji bude potřeba pozitivně povzbudit. Neznamená to, že je nutné dát vale neutrálním a pastelovým odstínům, ale není na škodu je trochu rozzářit. K tomu jsou ideální barvy typické pro retro styl 60. a 70. let minulého století. Patří mezi ně žlutá, oranžová, zelená a modrá. Objevují se hlavně na textiliích, jako jsou závěsy, koberce, dekorační polštáře, ubrusy či povlečení. Tento trend potvrzuje i kombinace barev roku 2021, kdy neutrální šedé dodává optimistický šmrnc žlutá.

Foto: Zatevahins, Shutterstock.com

Šedá a žlutá jsou podle vlivné společnosti Pantone barvami roku 2021Foto: Zatevahins, Shutterstock.com

4. Nový trend: větší míra soukromí

Vzhled interiéru je důležitý, ale měl by být také funkční. I uspořádání bytu se proto mění podle momentálních potřeb jeho obyvatel. Málokdo asi přehlédl, že už delší dobu jsou in prostory, kdy je otevřená kuchyň propojená s jídelnou a obývacím pokojem, někdy dokonce i se vstupní halou. Důvod je celkem pochopitelný. Rodina by po návratu domů měla co nejvíce času trávit společně. Jenže loňský rok trochu zamíchal kartami v podobě home office a on-line výuky. Z toho přirozeně vyplynula potřeba většího soukromí a klidu. Proto letošní trendy přejí různým pracovním či relaxačním koutkům, které jsou od společných prostor oddělené například bohatou zelení nebo alespoň paravánem s přírodními motivy.

5. Domácí cvičení: víc místa a nové pomůcky

Pandemie koronaviru nestopla jen cestování, ale zavřela také fitness centra a plavecké areály. To má zřejmě vliv na další letošní trend – a tím jsou domácí tělocvičny. Když si můžete na cvičení vyhradit prostor, je to samozřejmě ideální. Spousta lidí však tuto možnost nemá, takže se v interiérech objevují nové doplňky, jako jsou různé trenažéry, posilovací stroje a další pomůcky na cvičení. Trénovat doma je teď prostě in. Ale pokud u vás není k hnutí, můžete si pořídit výrobek, který se dá složit a zastrčit do skříně nebo pod postel.

Nelíbí se vám žlutá? Svoje barvy roku vyhlašují různé firmy, takže se klidně vrhněte do barvy zvané aqua – má to být sytá bleděmodrá s nádechem azuru. Ani s ní neuděláte chybu!

Reklama