Hlavní obsah

Bylinkové spalovače: Které čaje popíjet při dietě?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Na kost promrzlé tělo prohřejí až do konečků prstů, ale to není jediný důvod, proč je v zimě popíjet. Pokud si při výběru správného šálku horkého čaje dáte záležet, pak vám pomohou i s novoročním shazováním kil.

Článek

Už dávno víte, že zázračný čaj, který vám po konzumaci vyzmizíkuje přebytečný tuk, neexistuje. Přesto můžete i v zimních měsících popíjet bylinkové a další čaje, které mají dobrý vliv na ty tělesné pochody, jež s hubnutím přímo souvisí. Některé zrychlují metabolismus, jiné prospívají trávení, další vám pomohou zvládnout vtíravé chutě.

Zelený čaj

Snad není známějšího čaje, který by podporoval hubnutí, než je pravý zelený čaj. Extrakt z jeho lístků je součástí mnoha spalovačů tuků v podobě doplňků stravy. Obsahuje povzbuzující kofein a mnoho antioxidantů přínosných nejen pro imunitní systém. Nejcennějším je katechin EGCG, který podporuje metabolismus.

V posledních letech se populární verzí zeleného čaje stala matcha – prášek umletý z celých čajových lístků. Sice si na něm zdaleka nesmlsne každý, jeho chuť je velmi specifická, na druhé straně se jeden nápoj u kvalitních výrobků může rovnat několika šálkům zeleného čaje.

Foto: KMNPhoto, Shutterstock.com

Pravý zelený čaj podporuje metabolismus a povzbuzuje obranyschopnost organismuFoto: KMNPhoto, Shutterstock.com

Kopřivový čaj

Nejedna z babských rad zmiňuje léčivé účinky kopřivy. Má silné močopudné i antiseptické účinky, podporuje čištění organismu a má skvělý vliv na zdraví ledvin, srdce a cév. Popíjení kopřivového čaje ovšem pomáhá i se shazováním kil, neboť usnadňuje látkovou výměnu v těle, a spolu s tím i spalování tuků. Příznivě působí také na fungování trávicího systému i regulaci hladiny cukru v těle.

Čaj z kontryhelu

O kontryhelu se říká, že je nejlepší bylinný přítel ženy. Popíjí se preventivně i při celé řadě ženských potíží – od bolestivé menstruace přes cysty až po regeneraci po gynekologických zákrocích nebo při příznacích provázejících menopauzu. Díky obsahu rostlinných hormonů pomáhá udržovat svalovou hmotu, působí proti zadržování vody, což je častý problém lidí s nadváhou.

Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

V kontryhelové nati se nachází také třísloviny, které mají protizánětlivé účinky Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

Mátový čaj

Svěží čaj z čerstvé nebo sušené máty je nejen delikátní, ale i velmi prospěšnou záležitostí. Mátový čaj přispívá k dobrému trávení. Zejména působí proti nadýmání, se kterým se někteří dietáři setkávají zpočátku, když do jídelníčku zařadí větší množství zeleniny. Výhodou mátového čaje a této bylinky obecně je i vůně, která by měla snižovat chuť k jídlu. Takže až vás bude honit mlsná, zkuste si nejprve uvařit šálek mátového čaje.

Čínský pu-erh

Pravý čínský pu-erh čaj pochází z hornaté provincie Jün-nan, kde se sklízí z čajovníkových stromů napadených ušlechtilou plísní. Po sklizni nastává proces fermentace, který u těch nejkvalitnějších čajů trvá i několik let. Pravidelná konzumace „červeného zlata“, jak se pu-erh někdy přezdívá, napomáhá urychlovat metabolismus, regulovat hladinu cholesterolu i podporovat samočisticí funkce organismu.

Foto: Archiv firem

Zleva: Bylinný čaj Apotheke z kontryhele, porcovaný v 20 nálevových sáčcích. Cena 35 Kč. Sonnetor bio sypaný čaj z kopřivy, 50 gramů. Cena 79 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Prášek Matcha Tea Harmony v bio kvalitě, cena za balení o 30 dávkách 299 Kč. Sypaný Kusmi Tea zelený čínský čaj ochucený marockou mátou, cena 369 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Pu-erh černý čaj Oxalys, 10 sáčků. 115 Kč. Mátový čaj Apotheke, 20 sáčků. 32 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám