Hlavní obsah

Co si přečíst v létě? Detektivky Jeden z nás nebo Travič

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Reklama

Napsat dobrou detektivku není vůbec snadné. Propojit zajímavý zločin, nečekaný motiv, bandu podezřelých a jejich alibi, přimíchat k tomu tým vyšetřovatelů, kterým to pálí, ale také mají svoje trable... A do poslední chvíle čtenáře napínat! Které novinky i starší hity by vám neměly uniknout?

Článek

Když jsem nedávno dělala rozhovor s úspěšnou autorkou detektivek, Michaelou Klevisovou, řekla mi pro mě velmi překvapivou věc: detektivky jsou obecně považovány za podřadnější literaturu. Myslím, že nejsem jediná, kdo si tento literární žánr oblíbil a ač se nejedná o adepty na Nobelovu ceny, mnozí autoři napínavého čtení si pozornost a obdiv zaslouží.

Vybrali jsme žhavé novinky i napínavé čtení, které už je na trhu déle. Autoři jsou mistři v oboru, na které je spolehnutí!

Jeden z nás

Shari Lapena (60) je kanadská spisovatelka, která si české milovníky napínavého čtení získala již svojí prvotinou, psychothrillerem Manželé odvedle (2017). Píše z pohledu podezřelých, nezabývá se tolik samotným vyšetřováním zločinů. Rozplétáte spolu s ní vztahy a přemýšlíte, kdo měl nejsilnější motiv. V její novince Jeden z nás mohl mladou ženu zavraždit téměř kdokoli z poklidného newyorského předměstí. Zabil vyzývavou krasavici její muž? Měla milence? A co ví syn jedné z členek čtenářského kroužku, který se týdny bavil tím, že se sousedům vloupával do domů?

Foto: nakladatelství Kalibr

Jeden z nás, Shari Lapena, nakladatelství Kalibr, 280 stranFoto: nakladatelství Kalibr

Travič

Britská autorka Sharon J. Bolton (60) pokračuje v sérii Mistři a v Česku vyšel po Rakváři (2019) i druhý díl s názvem Travič. Děj se opět odehrává v městečku Sabden, kde v prvním díle mladá policistka Florence Loveday odhalila, kdo zaživa pohřbívá své oběti. Ve druhém díle série se Florence věnuje podezřelém domovu pro postižené děti, zjišťuje, kdo patří mezi čarodějnice a kdo mezi Mistry, a rodina rakváře se po jeho zatčení vyrovnává s odsouzením obyvatel. Traviče si můžete přečíst, aniž byste znali Rakváře, ale není na škodu vzít to ve správném pořadí.

Foto: nakladatelství Domino

Travič, Sharon J. Bolton, nakladatelství Domino, 448 stranFoto: nakladatelství Domino

Za zavřenými dveřmi

Když před třemi lety vyšel napínavý thriller britské spisovatelky B. A. Paris (62), ohromil čtenáře po celém světě. Na začátku poznáte dokonalý pár, kdy jí závidíte eleganci a obdivujete, jak kraluje v kuchyni. S ním byste chtěly zestárnout, protože je to pan Božský. Ale nic není, jak vypadá a s napětím budete odkrývat, co se u nich za zavřenými dveřmi odehrává, a zjistíte, že to žádná romantika není. K čemu má sloužit tajný pokoj, jak vznikly fotky z thajských líbánek a proč skončila mladší postižená sestra v nemocnici?

Foto: nakladatelství Motto

Za zavřenými dveřmi, B. A. Paris, nakladatelství Motto, 264 stranFoto: nakladatelství Motto

Žena v kleci

Znáte dánského spisovatele Jussi Adler-Olsena (69) a jeho Případy oddělení Q? První ze série byla detektivka Žena v kleci (2012) a nasadil laťku pořádně vysoko. Carl Mørck je typický detektiv ze severské krimi: má bystrý mozek, nevychází s nadřízenými a doma mu to padá na hlavu. Navíc se vyrovnává s pracovním traumatem a byl mu přidělen podivínský arabský parťák Asad. Když narazí na případ zmizení političky Meret, který byl uzavřen jako sebevražda, nezdá se mu to – mladá žena by nikdy neopustila svého bratra, o kterého po smrti rodičů pečovala. Dají se do pátrání a odhalí promyšlený zločin...

Foto: nakladatelství Host

Žena v kleci, Jussi Adler-Olsen, nakladatelství Host, 408 stranFoto: nakladatelství Host

Zapomenuté dívky

V Dánsku jsou na thrillery experti a Sara Blædel (55) patří mezi nejlepší. Série detektivek o vyšetřovatelce Louise Rick a novinářce Camille Linde je jejím majstrštykem a právě vyšel nový díl. Zapomenuté dívky se točí kolem chovanek zrušeného ústavu pro duševně choré, řadou vražd a znásilnění. Vyšetřovatelka pátrá po identitě mrtvé ženy, kterou našli se zjizvenou tváří a nikomu nechyběla... Musí se vrátit na místo, kde vyrůstala, objasnit současný případ a vyrovnat se se svojí minulostí.

Foto: nakladatelství Práh

Zapomenuté dívky, Sara Blædel, nakladatelství Práh, 280 stranFoto: nakladatelství Práh

Temné hlubiny

Britský autor Robert Bryndza (41) patří k těm, jejichž knihy vás chytnou a nepustí. A stejně taková je i hlavní hrdinka, šéfinspektorka Erika Foster, když má na starosti vyšetření případu. V temných hlubinách kromě kontejneru s drogami objeví i kostru dítěte a se svým týmem se rozhodne vypátrat, jak před 26 lety holčička zemřela. Spisovatel má svoji vlastní teorii na skutečný případ zmizení malé Madeleine McCann v roce 2007 z hotelového pokoje v Portugalsku, a vy můžete zjistit, jak ji zakomponoval do své knihy.

Foto: nakladatelství Grada

Temné hlubiny, Robert Bryndza, nakladatelství Cosmopolis, 413 stranFoto: nakladatelství Grada

Reklama

Související témata:

Načítám