Hlavní obsah

Proč vlasy v zimě elektrizují?

Foto: Kirill Bezzubkine, Shutterstock.com

Foto: Kirill Bezzubkine, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektrizující vlasy nás trápí zejména v zimních měsících. Abyste pochopili, jak vlasy zkrotit, měli byste zjistit něco o tom, co ono elektrizování vlastně způsobuje.

Článek

Statická elektřina je pojem, s nímž jste se určitě setkali už na základní škole. Vzniká, když se o sebe dva předměty třou nebo spolu opakovaně přicházejí do styku a posléze se oddělují. Tento proces způsobí, že elektrony z jednoto objektu se přenesou do druhého, a ten, který je ztratí, získá kladný náboj, zatímco objekt, který elektrony získá, dostane náboj záporný. A jak to souvisí s vašimi vlasy?

Proč vlasy elektrizují a jak je zkrotit

Když si na hlavu nasadíte čepici, začne se třít o vlasy. Vlasy jsou jeden předmět, čepice druhý a jejich tření způsobuje, že se na vlasech hromadí elektrony, které poté, co čepici sundáte, získají kladný náboj. Pokud je ve vzduchu vlhkost, náboj zpravidla mizí. Pokud ale vlhkost schází, například v suchém zimním vzduchu, náboj způsobí, že prameny vlasů se navzájem odpuzují podobně jako magnety. Sečteno podtrženo: vlasy jsou plné elektronů s kladným nábojem a nemohou vedle sebe vydržet.

Když nyní víte, co elektrizování vlasů způsobuje, zjistěte, které prostředky byste měli mít při ruce.

Foto: Parilov, Shutterstock.com

Aby byly vlasy i v zimě hladké a lesklé, je nutné je vyživovat, hydratovat a dodržovat správný postup při mytíFoto: Parilov, Shutterstock.com

1. Speciální vlasová kosmetika

Kvůli nedostatku vlhkosti ve vzduchu mohou být vlasy v zimě dehydratované. A příliš jim nesvědčí ani přechody z venkovního chladu do vnitřního tepla, kde je vzduch také velmi suchý. Proto je žádoucí vlasy zvlhčovat a s tím nejlépe pomůžou speciální vlasové oleje, kondicionéry a šampony.

„Důležité je vybírat přípravky bez přidaných silikonů, které vlasy výrazně zatěžují,“ upozorňuje Eliška Jiroušková, kadeřnice z Ústí nad Orlicí. „Vlasy sice navenek vypadají upraveně, zaceleně a leskle, přes vrstvu silikonu se k nim ale nedostanou jiné látky, které by je mohly vyživit. Voda totiž silikony nespláchne, takže vlas po čase úplně vyschne a zničí se,“ vysvětluje.

A zničené vlasy daleko více elektrizují. To potvrzuje i kadeřnice Ecaterina Gruntová. Podle ní je jedním z hlavních důvodů elektrizování jednak nedostatek regenerace, jednak nedodržování správného postupu při mytí vlasů. „Jednou za dva týdny je dobré vlasům dopřát hloubkovou masku, která se aplikuje mezi šamponem a kondicionérem,“ doporučuje.

2. Iontový fén

Kladný náboj vlasů pomůže vyrovnat speciální iontový vysoušeč. Ten vyzařuje záporné ionty a pomáhá oddělit molekuly vody. Díky tomuto procesu vlasy nejen rychleji vysuší, ale zároveň snižuje tepelné poškození, jehož důsledkem jsou vlasy více suché, a tedy více náchylné k elektrizování.

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Iontový fén neutralizuje kladný náboj vlasů, rychleji je vysuší a pomůže předcházet dalšímu elektrizováníFoto: Voyagerix, Shutterstock.com

3. Hedvábí a satén

Bavlna nebo akryl díky svému složení podporují elektrizování, o poznání lépe jsou na tom v tomto směru hedvábí nebo satén. Po hladší tkanině budou vlasy klouzat, což pomůže zabránit krepatění a elektrizování. Před klasickými čepicemi byste proto měli upřednostňovat pokrývky hlavy s hedvábnou nebo saténovou podšívkou, jako jsou různé druhy klobouků nebo kloboukových kšiltovek.

Taková pokrývka hlavy se může prodražit, ale zase dlouho vydrží a zbaví vaše vlasy elektrizování (nebo jej alespoň zmírní). A to za to rozhodně stojí. Vlasy můžete schovat i pod šátek, i když ten před chladem tolik neochrání. 

4. Kovový hřeben a lak

Během chladných měsíců pomůže vaši hřívu zkrotit silná dvojka složená z kovového hřebenu a laku na vlasy. Jak na to? Kovový hřeben jednoduše nastříkejte lakem a učešte vlasy směrem od kořínků ke konečkům. Lak zkrotí poletující prameny a v malém množství nezpůsobí, že budou křupavé nebo tvrdé. A samotný kovový hřeben pomáhá lépe zachytit elektřinu nahromaděnou ve vlasech.

Reklama

Načítám