Hlavní obsah

Nesourodý pár. Víme, jak se vyrovnat s kritikou okolí

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protiklady se prý přitahují, přesto na většinu párů, kde jsou partneři v jakémkoli smyslu odlišní, hledí okolí často s nedůvěrou. Věkové či výškové rozdíly, různé sociální postavení, vzdělání či majetkové poměry. To vše vede k nepříliš lichotivým soudům. Jak se jim ubránit a nenechat si zkazit lásku?

Článek

Lidé jsou doslova posedlí páry, kde je mezi partnery nějaká na první pohled zjevná nesourodost. Jakmile se někdo takový objeví, hned je to téma číslo jedna: jak jim to může klapat, jak dlouho jim to asi vydrží, kdo koho využívá, proč spolu vlastně jsou...

Ostatní to vědí lépe

Typický příklad je herec Keanu Reeves (55). Nedávno se objevil na veřejnosti s novou přítelkyní, umělkyní Alexandrou Grant (46). Jen málokdo řešil, že je to kultivovaná a úspěšná žena, do které nejspíš není těžké se zamilovat. V titulcích se objevovalo jen to, že vypadá o mnoho let starší než herec. A začalo se diskutovat, zda by tak sexy muž neměl vedle sebe mít někoho přitažlivějšího (rozumějte o 20 let mladšího, chirurgy upraveného a s odbarvenými vlasy). Že o to herec nestojí, protože jinak by si takovou partnerku jistě našel, nikoho nenapadlo.

Máte i vy vedle sebe někoho, kdo je v něčem jiný než vy? Přečtěte si pět rad britské expertky na vztahy Tracey Cox, jak se se soudy okolí vyrovnat a nenechat si jimi zkazit náladu.

Foto: Profimedia.cz

Keanu Reeves a jeho nová přítelkyně vyvolali poprask a vášnivé diskuse, zda se k sobě hodíFoto: Profimedia.cz

1. Rozdíl nesmí vadit vám

Kouzlo je především v tom, že rozdílnost nevadí vám samotným. „Když z vás lidé vycítí, že to opravdu neřešíte a není to pro vás vůbec podstatné, i oni rychle na tuto notu přistoupí,“ tvrdí Tracey Cox v britském magazínu Daily Mail. Jako příklad uvádí Micka Jaggera (76), který velmi dlouho randil s modelkou L’Wren Scott (†49). Byl mezi nimi velký věkový i výškový rozdíl (on byl asi o 13 cm menší než ona), ale nikdy nedali znát, že by to pro ně byl problém, čímž diskutéry celkem rychle utnuli. „A platí to i naopak: vaše pochybnosti okolní soudy přiživují a podněcují,“ říká Tracey Cox. Navíc když jste v pohodě, jakékoli poznámky berete s větším nadhledem, než když tnou do živého.

Foto: Profimedia.cz

Mick Jagger byl o dost menší než modelka L’Wren Scott, ale nikdy lidem nedal prostor, aby to zásadně řešiliFoto: Profimedia.cz

2. Uvědomte si, že nejde o vás

Tendence soudit druhé mají všichni lidé, stejně jako sklony porovnávat se s druhými. A obojí vychází z toho, jak zrovna vypadá váš vlastní život. Když jste roky bez přítele a doposud nezadaná kamarádka si někoho najde, vaším prvotním instinktem bude vztah sabotovat. A to, že je její nová známost třeba výrazně mladší, menší, chudší nebo cokoli jiného, je skvělá zástěrka. „Proto pokaždé, když někdo bude kritizovat vašeho partnera či váš vztah, přemýšlejte, zda se jen nesnaží vylepšit si pocit ze svého vlastního života,“ radí Tracey Cox.

3. Obrňte se smyslem pro humor

Další příklad z praxe. Britský hudebník Jamie Cullum (39) měří 160 cm a jeho manželka Sophie Dahl (42) je o 23 cm vyšší. Jejich výškový rozdíl přichází na přetřes celkem často. Jaká byla Jamieho reakce? Vydal album s názvem Taller (= vyšší). „Věc, která by ho mohla zraňovat a být jeho slabinou, použil jako úsměvný způsob, jak něco sdělit,“ vysvětluje Tracey Cox. Umět si ze sebe udělat legraci vždy pročistí vzduch. A posměváčci mají smůlu: nemohou si z vás utahovat, když to zvládnete sami!

Foto: Profimedia.cz

Jamie Cullum si z toho, že je jeho žena Sophie Dahl výrazně vyšší, dělá spíš legraciFoto: Profimedia.cz

4. Nepřipusťte diskuse, když o ně nestojíte

Jestli nechcete poslouchat soudy a názory ostatních, neptejte se jich a dejte najevo, že máte o svém příteli jasno a nehodláte diskutovat. Pokud se i tak někdo rozhodne kritizovat, co nejdřív ho utněte. „Můžete říct, že si vážíte jeho zájmu, ale tohle je prostě vaše volba a od něj potřebujete jen přátelskou podporu,“ radí Tracey Cox. A také lze samozřejmě důrazně připomenout, že jste dospělí, svéprávní a o svém životě rozhodujete sami.

5. Vybojujte si respekt

Je jasné, že když se někdo rozhodne nemít vaši známost rád, nic s tím nenaděláte. K lásce a oblibě nikoho nedonutíte. Co si ale vybojovat můžete, to je respekt. „Rodina a blízcí váš protějšek nemusejí milovat, ale rozhodně ho mohou respektovat a chovat se k němu slušně,“ tvrdí Tracey Cox. A když to nedokážou? Máte dvě možnosti. Buď se s nimi přestanete stýkat, nebo se s nimi budete vídat sólo, tedy bez partnera. To už je jen na vás.

Nenechte si mluvit do života. Vztahy jsou totiž různé a v lásce je možné snad cokoli: Žena se zamilovala do psa a muž do loutky.

Reklama

Související témata:

Načítám