Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Špagetová dýně, to je zelenina se zážitkem. Má unikátní strukturu, která po upečení vytváří dokonané nudličky, opravdu vypadající jako špagety. Společně s mletým masem, bešamelem a sýrem tvoří vyvážené jídlo. Prostě vše v jednom.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 1 ks muškátové dýně
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžíce strouhané mozzarelly
    7
Masová směs
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks malé cibule
  • 1/2 stroužku česneku
  • 300 g hovězího mletého masa
  • 150 g rajčatové passaty
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky pepře
Bešamelová omáčka
  • 1 lžíce másla
    7
  • 1 lžíce hladké mouky
    1
  • 250 ml mléka
    7
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 2 špetky soli
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Špagetová dýně má na rozdíl od svých příbuzných druhů světle žlutou dužinu. Její chuť je jemná a univerzální. Skvělá je právě k zapékání, takže ji rozhodně vyzkoušejte!

Postup

01.

Troubu si předehřejte na 180°C. Špagetovou dýni omyjte, neloupejte a rozkrojte podélně napůl. Vydlabejte semínka a dužinu potřete lehce olejem. Obě poloviny položte řezem dolů na plech, vložte do předehřáté trouby a pečte cca 20-30 minut.

02.

Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte vše nadrobno. Obojí budete potřebovat k přípravě masové směsi. Na hlubší pánvi na trošce oleje nejprve orestujte najemno nasekanou cibuli a česnekem. Když začnou zlátnout, přidejte mleté hovězí maso.

03.

Mleté maso osolte, opepřete a přidejte sušené oregano. Maso zprudka orestujte a následně k němu do pánve přilijte rajčatovou passatu a cca 50 ml vody. Tuto směs duste pod pokličkou na mírném ohni cca 20 minut.

04.

Připravte si bešamelovou omáčku. V malém hrnci na másle zamíchejte hladkou mouku. Následně vzniklou jíšku zalijte mlékem a přiveďte k varu. Dál ruční metlou šlehejte, dokud se nevytvoří hladká omáčka. Tu osolte a dochuťte muškátovým oříškem.

Foto: Svatava Vašková

Špagetová dýně se opravdu změní ve špagetyFoto: Svatava Vašková

05.

Kdy jsou poloviny dýně měkké, vyndejte je z trouby. Vidličkou dužinu naškrábejte na vlákna, která připomínají špagety. Ty zamíchejte do masové směsi.

06.

Do vydlabaných polovin dýně rozdělte masovou směs s nudličkami dýní. Vše zalijte připraveným bešamelem a navrch posypte strouhanou mozzarellou. Dýně vraťte do trouby zapéct dozlatova. Na talíř servírujte celé zapečené poloviny dýní.

Dýně, královny podzimní kuchyně

Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?

(Ne)tradičně: Máslo | Džem | Kompot | Noky

Načítám