Článek
Špagetová dýně má na rozdíl od svých příbuzných druhů světle žlutou dužinu. Její chuť je jemná a univerzální. Skvělá je právě k zapékání, takže ji rozhodně vyzkoušejte!
Postup
01.
Troubu si předehřejte na 180°C. Špagetovou dýni omyjte, neloupejte a rozkrojte podélně napůl. Vydlabejte semínka a dužinu potřete lehce olejem. Obě poloviny položte řezem dolů na plech, vložte do předehřáté trouby a pečte cca 20-30 minut.
02.
Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte vše nadrobno. Obojí budete potřebovat k přípravě masové směsi. Na hlubší pánvi na trošce oleje nejprve orestujte najemno nasekanou cibuli a česnekem. Když začnou zlátnout, přidejte mleté hovězí maso.
03.
Mleté maso osolte, opepřete a přidejte sušené oregano. Maso zprudka orestujte a následně k němu do pánve přilijte rajčatovou passatu a cca 50 ml vody. Tuto směs duste pod pokličkou na mírném ohni cca 20 minut.
04.
Připravte si bešamelovou omáčku. V malém hrnci na másle zamíchejte hladkou mouku. Následně vzniklou jíšku zalijte mlékem a přiveďte k varu. Dál ruční metlou šlehejte, dokud se nevytvoří hladká omáčka. Tu osolte a dochuťte muškátovým oříškem.

Špagetová dýně se opravdu změní ve špagetyFoto: Svatava Vašková
05.
Kdy jsou poloviny dýně měkké, vyndejte je z trouby. Vidličkou dužinu naškrábejte na vlákna, která připomínají špagety. Ty zamíchejte do masové směsi.
06.
Do vydlabaných polovin dýně rozdělte masovou směs s nudličkami dýní. Vše zalijte připraveným bešamelem a navrch posypte strouhanou mozzarellou. Dýně vraťte do trouby zapéct dozlatova. Na talíř servírujte celé zapečené poloviny dýní.
Dýně, královny podzimní kuchyně
Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?
Polévky: Základní | S kokosovým mlékem | S chilli
Z trouby: Pečená s dipem | Hranolky | Bramboráky
Nasladko: Cheesecake | Chlebíček | Koláč | Lívance