Hlavní obsah

Staňte se mistry komunikace: Jak zazářit v práci i na rande?

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět on-line seznamek a telekonferencí podpořila covidová doba, která nás na dlouhý čas uzamkla před okolím. Osobní schůzky se však ještě ani zdaleka nepřežily! Čeká vás pohovor či první rande? Ukažte se v nejlepším světle. Poradíme, jak na to.

Článek

Není pochyb, že digitální nástroje usnadňují komunikaci v mnoha oblastech a o jejich užitečnosti není radno pochybovat. Pokud však nežijete na pustém ostrově, setkání tváří v tvář se dřív nebo později neubráníte. Ať už půjde o možného zaměstnavatele, obchodního partnera, nebo spřízněnou duši... Jak zanechat dobrý dojem hned napoprvé?

Jak se zbavit nervozity

Pokud jste si zvykli mluvit s cizími lidmi přes kameru, a dokonce skrze ni absolvovat třeba i důležitá jednání či milostné schůzky, může vám osobní konverzace trochu nahánět strach. Akutní nervozitu zaženete hlubokými nádechy a výdechy do břicha. Tím se sníží hladina kortizolu, která se v těchto chvílích do těla vyplavuje.

„Jestliže máte trošku čas a možnost být o samotě, je dobré vyzkoušet toto cvičení: Posaďte se, uvolněte ramena a uvolněte tělo hlubokým nádechem a výdechem. Zavřete oči, zklidněte mysl a pak 10× nebo 20 × ujistěte sami sebe větou: Věřím, že pohovor dopadne dobře. Opakování nahlas pomůže uklidnit mysl a tím i emoci, která v podobě strachu přichází,“ radí terapeutka Anna Pašková, která se zabývá metodou EFT (technikou emoční svobody).

Foto: Hananeko_Studio, Shutterstock.com

Volba správného outfitu je klíčová při každém důležitém jednání či schůzce. Nejenže budete dobře působit na protějšek, ale sami se budete lépe cítit a budete přirozenější a sebevědomějšíFoto: Hananeko_Studio, Shutterstock.com

Nepodceňujte oblečení: šaty dělají člověka

K odbourání stresu přispívá i oblečení. Když se cítíte dobře, vyzařuje z vás zdravé sebevědomí. Na druhou stranu, jestliže patříte k milovníkům pohodlných tepláků, neznamená to, že si je máte obléct na pracovní pohovor. „První dojem spočívá v oblečení přiměřeném pro práci, o kterou se ucházíte, a pro funkci, kterou byste měli zastávat. Bankéř či obchodník se zlatem a diamanty by měl přijít v obleku, žena v šatech nebo kostýmku, obchodní zástupce přinejmenším v saku,“ vysvětluje mistr etikety Ladislav Špaček.

Nejde jen o povrchní svět: 5 důvodů, proč je móda důležitá!

Jak se chovat na pohovoru

Jak na pracovní schůzce či pohovoru vystupovat? Přirozená zdvořilost je samozřejmá, ale oříškem může být sebevědomí. „Neměli byste působit plaše, ale ani nadmíru sebejistě. Skromnost a respekt k představitelům firmy vám v jejich očích neuškodí. S úsměvem se představte, hovořte nahlas a zřetelně a očima přitom sledujte všechny osoby v místnosti. Nevíte přece, kdo je ten nejdůležitější. Pak vyčkejte, na co se vás budou ptát. Snažte se být přirození, živí. Výhodu budou mít otevřené a přátelské povahy se smyslem pro humor,” říká Ladislav Špaček.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Přehnané, nebo naopak nízké sebevědomí a „falešná skromnost“ jsou během pohovoru či na jednání na škoduFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

Připravte se a buďte normální

Říká se, že štěstí přeje připraveným. Než na pohovor vyrazíte, věnujte se přípravě: zjistěte si o firmě vše, co půjde, ať je jasné, že o tuto práci opravdu stojíte. „Nejdůležitější je být sami sebou. Buďte autentičtí, přirození, usměvaví, připravení, jak nejlépe můžete být, abyste si mohli říct, že jste pro to udělali maximum. Věřte, že všechno dobře dopadne. Víra v cokoliv je půl úspěchu,“ dodává Anna Pašková.

Stylové randění

Podobně jako pracovní příležitosti není radno podceňovat ani první rande. I tady je důležité vhodné oblečení. A pokud se jedná o setkání v restauraci, zamyslete se i nad jídelním lístkem. „Objednejte si jen to, co bezpečně zvládnete sníst, neriskujte nehodu při namotávání špaget, vybírání šneků z ulity (jsou to svině klouzavý), stahování kousků masa ze špízu, boj s cibulačkou překrytou sýrovým gratinée a podobně,“ upozorňuje znalec etikety.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Nezapomeňte na prvním rande zvážit výběr jídla. Neumíte jíst špagety? Pak si je neobjednávejteFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

Co dělat, když se neozývá?

Rande máte za sebou, ale kdo má koho kontaktovat první? Muž, nebo žena? „Dnes má žena v seznamovacím vztahu stejné postavení. Nemusíte muže uhánět hned první den po schůzce, ale třetí den bez odpovědi už je za hranou. Pak může žena nenápadným dotazem, zda je muž v pořádku, zahájit výměnu zpráv a hovorů. Může muži poděkovat za milé setkání, velkoryse uhrazenou večeři či dokonalý výběr restaurace,“ doporučuje Ladislav Špaček.

Jak zvládat emoce, když to nevyjde

Může se však stát, že se protějšek neozve ani na vaše zprávy. A to není nic příjemného. „Nebraňte se pocitům. Dovolte si emoce prožít. Ať už je to vztek, lítost, nebo pocit beznaděje. Je normální, že takovou emoci prožíváte. Je dobré vypustit páru a nedusit to v sobě. Řekněte si, že váš milý za to nestál. Až vás emoce opustí, s klidnější myslí přemýšlejte, co můžete dělat dál, nevzdávejte to. Život jde přece dál,“ uzavírá Anna Pašková.

Související témata:

Načítám