Hlavní obsah

Co hrozí dětem na internetu? Pedofilové, nákup diamantů i falešní kamarádi!

Foto: Tatiana Mikhailina, Shutterstock.com

Foto: Tatiana Mikhailina, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti jsou na sociálních sítích, na internetu a v online hrách vyloženě jako ryby ve vodě. Většinou si ale neuvědomují, jaká rizika jim tam hrozí. Je na rodičích, aby je na ně připravili.

Článek

Bohužel patří děti stále častěji k těm, na které se internetoví podvodníci zaměřují. Dovedou využít dětské naivity a zmanipulovat je nejen ke sdělení citlivých údajů, ale někdy i k tomu, aby jim poslaly intimní fotky. Jste si opravdu jistí, že by to vaše dítě neudělalo?

Pozor na falešné kamarády

Pro podvodníky není problém napadnout například účet na sociálních sítích a všem z přátel rozeslat zprávy s prosbou o telefonní číslo. I dospělí na to občas naletí, tím spíš děti. A ve snaze pomoci kamarádovi pak snadno potvrdí i kód, který jim falešný kamarád pošle v SMS zprávě. Potvrzením ale dává souhlas k provedení m-platby.

Co to jsou m-platby? Fungují podobně jako platba kartou, jen neproběhnou z bankovního účtu, ale najdete je ve vyúčtování od mobilního operátora podobně, jako když zaplatíte například za jízdenku v MHD. Rozhodně nejde jen o drobné, ale můžete přijít o tisíce.

Děti by měly vědět, že účet na sociálních sítích lze zneužít, a pokud je někdo osloví a chce po nich například telefonní číslo, měly by si být vždy jisté, že jde o člověka, kterého znají. Naučte je, aby si to ověřily nebo aby vám předem zavolaly.

Foto: Iren_Geo, Shutterstock.com

Každé dítě, které se běžně pohybuje po internetu, by mělo vědět, jaká rizika ho tam mohou potkatFoto: Iren_Geo, Shutterstock.com

Důležité také je, aby dítě vědělo, co jsou citlivé údaje, které po nich nesmí nikdo nikdy chtít. Po telefonu, ale ani formou zprávy na sítích. Jsou to například data, pod nimiž se přihlašují do svých účtů na sociálních sítích, nebo ta, která patří k platební kartě, hodně dětí už ji totiž má nebo může vybírat z účtu rodičů.

Pozor na pedofily!

Děti a dospívající může na sociálních sítích oslovit někdo, kdo se vydává za jejich vrstevníka, získá si jejich důvěru a pak po nich chce stále intimnější fotky nebo zjišťuje důvěrné informace o bydlišti a rodině.

Loňský průzkum společnosti Eset a Policie ČR zjistil, že přibližně každý sedmý nezletilý ve věku 12-18 let někdy někomu dobrovolně poslal svou intimní fotografii či video. „Dospívající mají méně životních zkušeností a ve věku mezi 11.-15. rokem se navíc snaží zapůsobit na své okolí a vrstevníky. Potřebují se cítit přijatí, chtějí být považovaní za cool lidi,“ uvedla psycholožka Jarmila Tomková, konzultantka globálního projektu Safer Kids Online společnosti Eset. Právě toho mohou zneužít pedofilové. Ale nejen oni, v rámci žertu, pomsty nebo šikany i například spolužáci. V každém případě byste měli dětem vysvětlit, proč je zasílání fotek nebo videí zneužitelné. Ostatně existují i přísné podmínky toho, kdy a jak může fotky dětí zveřejňovat škola.

Nákup výhod v online hrách

V rámci hraní online her hrozí, že se dětem podvodníci pokusí ukrást herní účet, ale mohou je i kontaktovat a zneužít je na zmiňované m-platby. Existuje i několik případů, kdy si pro zaplacení bonusů ve hře děti „vypůjčily“ kartu svých rodičů a platbu provedly z ní. „Děje se to zvlášť v případě, že hraní na počítači, ve kterém mají rodiče registrovanou kartu a přístup do aplikací, nechrání heslo. Pak děti mohou, ať nechtěně, nebo záměrně, zaplatit z vašeho účtu za stahování obsahu, a to až do výše denního limitu,“ varuje Petr Zíma, manažer České spořitelny pro klientskou bezpečnost. Doporučuje, abyste kartu raději do přístroje neregistrovali nebo dítěti vytvořili vlastní účet pro vstup do počítače.

Také byste s nimi měli velmi podrobně probrat čerpání peněz na online hry a vysvětlit, jaký je rozdíl mezi tím, že platí v rámci hry nahranými body, a tím, když si koupí za reálné peníze nějaké bonusy, životy či například diamanty ve hře. Měly by vnímat rozdíl mezi virtuálním a reálným světem.

Načítám