Hlavní obsah

Ženská taktika versus manipulace. Hranice, jak dosáhnout svého, je velmi tenká

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ano, máte úplnou pravdu. Hrajeme si tu s pojmy taktika a manipulace jako žonglér s míčky, i když jde o dvě naprosto rozdílné věci. Platí to ale vždy a za všech okolností? Ani zdaleka!

Článek

Ve většině vztahů nastane alespoň někdy chvíle, kdy se hranice mezi pojmy taktika a manipulace smazávají a oddělit jedno od druhého může být těžší, než by se mohlo zdát. Hodně vztahů na to dojelo, aniž si oba aktéři uvědomili, kde se stala zásadní chyba. Což už je docela pádný důvod podívat se na tenhle problém trochu blíž.

Kompromisy ve vztahu

V každém rovnocenném vztahu je potřeba dělat kompromisy, občas ustoupit a umět přijmout partnerovo ne. Bez výčitek a urážení se. Tolik příručky. Dobře ale víme, že ne vždy to funguje, a když od partnera něco potřebujete, je dost často nutné vynaložit značnou dávku opatrného našlapování. Počkat, až nebude hladový, bude mít dobrou náladu, a svou prosbu dávkovat po kapkách… A jsme u toho. Je tohle ještě diplomatická taktika, která vede k cíli, nebo už známka manipulace?

Hranice mezi taktikou a manipulací

Jedno je třeba říci předem. Ve chvíli, kdy začnete zneužívat partnerovu laskavost a slušnost ve svůj prospěch, jste už přinejmenším na hraně. Dalším jasným znakem manipulace je, pokud při partnerově odmítnutí či neochotě následuje trest. A je úplně jedno, jakou má formu, zda s ním kvůli jeho „neposlušnosti“ přestanete mluvit, neuvaříte mu večeři, nebo se zamknete v ložnici. „Manipulace do vztahu nepatří. V žádné míře,“ upozorňuje rodinná mediátorka Kateřina Sodomková. „Pokud je prostředkem k dosažení nějakého vlastního zisku, jde vlastně o podvod na partnerovi a ten se dříve či později začne cítit využitý a obelhaný,“ vysvětluje Sodomková.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Manipulace ve vztahu se nevyplácí. Partner zahnaný do kouta brzy zjistí, že mu s vámi není vůbec dobřeFoto: fizkes, Shutterstock.com

Ženská taktika

Mnoho žen je ale přesvědčeno, že bez určité dávky taktizování až manipulace by rodina zkrátka nefungovala. To ale Kateřina Sodomková vyvrací. „Pokud si žena myslí, že musí manipulovat, aby udržela rodinu v chodu, tak v té rodině něco nebude v nepořádku.“ K podobnému jednání se často uchylují ženy, které chtějí mít vše pod kontrolou a nedůvěřují svému okolí. A hlavně učí své děti chovat se stejně, protože do sebe nasávají vzorce chování tím, co vidí a slyší u svých rodičů. „A když jim předvádí způsob komunikace, který nevede ke spokojeným partnerským vztahům, dost jim tím ubližují,“ míní expertka na párovou komunikaci.

Známky manipulace

Známky manipulace mohou být velmi jemné a nepříliš zřetelné, což ale neznamená, že vztah nepoškozují. Velmi škodlivá je pasivní agresivita, kdy místo věty: „Chci si s tebou o něčem promluvit, až budeš mít čas,“ řeknete: „Ráda bych si s tebou o něčem promluvila, ale ty nemáš stejně nikdy čas.“ Tím automaticky zaháníte partnera do úzkých, nutíte ho se bránit, vysvětlovat, omlouvat. Což je vždy známka nevhodné manipulace.

Dalším projevem, že překračujete hranice, je lhaní a obviňovaní. Zejména pokud zveličujete a snažíte se v druhém vyvolávat pocity viny. Tam už rozhodně nejste na tenkém ledě, ale v bažině, ve které se váš vztah zaručeně dříve či později utopí.

Načítám