Hlavní obsah

Jak se vyhrabat z dluhů a ještě ušetřit na byt? V podcastu o financích radí odbornice začít úvěrem

Foto: Natee Meepian, Shutterstock.com

Foto: Natee Meepian, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte volné finanční prostředky a přemýšlíte, kde by se vám mohly rozmnožit? Zkuste investovat do nemovitostí. Jak začít a jak to zvládnout i s malým rozpočtem, vám v podcastu O penězích se (ne)mluví poradí finanční expertka Jarka Popelka.

Článek

Proč je někdy lepší vzít si hypotéku, ačkoliv mám na koupi bytu dostatek financí? Kdy se vyplatí krátkodobé a kdy dlouhodobé pronájmy? Kde najít vhodné nemovitosti? A kolik peněz na pořízení investiční nemovitosti potřebujete? Poslechněte si dnešní podcast.

Jarka Popelka je odbornice na finance, s vlastní důležitou zkušeností. Během dvou let se dokázala nejen zbavit půl milionového dluhu, ale také začala investovat do nemovitostí. Paradoxně jí v tom pomohlo, že se během splácení dluhů naučila disciplíně. Jak postupně splácela své závazky, zůstávalo jí na účtu stále více peněz a přemýšlela, jak s nimi naloží. „Investice do nemovitostí se mi zdály jako nejlepší volba,“ vysvětlila Jarka v podcastu. Dnes má ve svém portfoliu 8 investičních nemovitostí.

Kdy se vyplatí investice do nemovitosti

„Abyste začali investovat do nemovitostí, nepotřebujete miliony, když si vypomůžete hypotékou nebo úvěrem,“ vysvětluje Jarka s tím, že pak člověk sice také dluží, ale má majetek, ze kterého mu plyne příjem.

„Nejprve si vytvořte provozní rezervu na osobní výdaje na 3 až 6 měsíců,“ doporučuje. Jakmile ji máte, je čas začít přemýšlet, kam s přebytkem peněz. Spořicí účty nejsou výhodně úročeny a sazby zřejmě ještě poklesnou, proto je lepší na nich držet jen rezervu.

Investování do nemovitostí je dlouhodobá konzervativní investiční strategie. Byty se ročně zhodnotí průměrně o šest procent. Je pro vás tato strategie vhodná? „Než se rozhodnete vůbec do něčeho investovat, něco si k tomu nastudujte nebo se poraďte s s odborníkem,“ doporučuje finanční expertka.

Foto: Proženy.cz

Hostem podcastu byla finanční expertka Jarka Popelka (vlevo)Foto: Proženy.cz

Zaměřte se na lokalitu

„Investiční byt se vybírá jinak než byt pro vlastní bydlení, musíte se hlavně oprostit od emocí,“ radí Jarka. Nejdůležitějším kritériem je lokalita. Než byt koupíte, město si projděte a zjistěte, na jakém místě chcete investovat. Rodina se dvěma dětmi má jiné nároky na bydlení, zpravidla chtějí větší byt dál od centra než bezdětné páry nebo studenti. Jestli koupíte byt před či po rekonstrukci, vybavíte ho, nebo pronajmete, je zcela na vás.

Odbornice také doporučuje nemíchat peníze z pronájmu investičních bytů se svými ostatními příjmy. „Musíte stále myslet na to, že se nájemníci mohou odstěhovat, bude třeba zaplatit opravu varné desky a podobně,“ upozorňuje na možná rizika. „I na tomto účtu mějte potřebnou rezervu,“ dodává.

S kým jsme si povídali

Jarka Popelka je finanční expertka, která v projektu Zatraceně dobré rady pomáhá svým klientům, jak se vypořádat s dluhy a efektivně si nastavit nejen rodinné finance. Ve své práci čerpá z vlastní zkušenosti, kdy se dokázala z kolotoče dluhů vymanit, a navíc získala prostředky pro další investice.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Načítám