Hlavní obsah

Moje, tvoje, naše peníze… Předmanželská smlouva ochrání finance, ale ne vztah. Musíte spolu mluvit!

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Vyrovnaný rodinný rozpočet se drží tak, že domácnost nesmí utratit víc peněz, než kolik jich do něj přitéká. Podle sociologů se ovšem kvůli finančním problémům rozpadne odhadem až 70 procent manželství. Že by byli všichni tak hloupí? Ne. Do rodinného účetnictví totiž nevstupuje jen logika, ale i spousta emocí.

Článek

S čísly pomůže finanční poradce. Jenže pak je tu velký prostor k dohadům. Mít společný účet, kam chodí peníze obou partnerů, oba o nich mají stejný přehled a mohou z něj kdykoliv a jakkoliv čerpat? Nebo si peníze držet odděleně a jen se dohodnout, kolik kdo přispěje na společné výdaje?

Jak ale řešit, když jeden vydělává výrazně víc než ten druhý: Musí si to odmakat v domácnosti a má jeho hlas nižší váhu při rozhodování, do čeho se bude investovat? A co podpora partnera, který studuje nebo rozjíždí podnikání s mlhavým příslibem, že to jednou celé rodině vrátí…?

Kdo drží peníze, má moc

„Všechno toto by měla dvojice probrat v okamžiku, kdy už oba vědí, že nejsou přechodná známost, a plánují společnou domácnost,“ říká psycholožka Jana Markvartová. Podle ní by se ani ten, kdo není žádný „cifršpion“, neměl nechat odbýt větou: „Ty tomu nerozumíš tak dobře jako já, ujmu se toho za nás oba.“ Anebo se o to z pohodlnosti nezajímat. Pamatujte si pravidlo: kdo drží peníze, má moc a neznalost neomlouvá. Spousta partnerek už zažila šok, když jim domů přišel exekutor nebo banka zabavila dům, protože se nezajímaly o podnikání svých mužů.

  • Partneři si nemusejí ukazovat výpisy z účtů, ale rozhodně by oba měli vědět o podstatných věcech, jako je opoždění platby nájmu nebo hypotéky, a vůbec o čemkoliv, co rodinu ohrožuje. A nenechte se odbýt. Pokud vám ten druhý říká, že on rozhoduje nebo že on vás chrání od starostí a raději všechno obstará sám, pak se jedná o typické znaky manipulace.

Poučení z chyb předchůdců

Ještě před třiceti lety se o předmanželských smlouvách mluvilo s despektem. Lidé se ženili a vdávali v nižším věku než dnes a být na startu společného života chudý jako kostelní myš bývalo běžné.

V roce 2023 je situace úplně jiná. Nůžky se rozevřely a rodiny se velmi výrazně liší. Máme tu vedle sebe dědice firem, milionových majetků, bytů a domů, ale i dědice exekucí a dluhů rodičů. Dvojice zakládají rodiny po třicítce. Partneři už nějakou dobu pracují a jsou zvyklí na své peníze, navíc už všichni znají případy, kdy dluhy jednoho partnera přešly i na toho druhého.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Předmanželská smlouva není nic špatného. A je to také test vztahu: pokud jsou partnerovy představy o podmínkách společného hospodaření absurdní, máte čas vycouvatFoto: fizkes, Shutterstock.com

Smlouvy nejsou projev nedůvěry

„V českém právním řádu termín předmanželská smlouva neexistuje. Umožňuje ale takzvané uzavření smlouvy o manželském majetkovém režimu,“ vysvětluje notářka Jana Novotná. A zájem o takovou smlouvu stoupá. V roce 2014 ji uzavřelo 7 612 párů a o pět let později už 10 891 párů.

Podobné ošetření majetků (a dluhů) nabytých před sňatkem – a především po něm – není projevem nedůvěry ani přehnaného pragmatismu. Ale naopak důkaz, že jste schopní mluvit o penězích, aniž by to narušilo váš vztah. „Jenže umět se bavit o financích, aniž byste se přestali mít rádi, je častý kámen úrazu,“ upozorňuje psychoterapeut Jan Maďar.

Čí jsou peníze, když přijde dítě…

Teoretická poučka praví, že v zajištění rovnováhy mezi příjmy a výdaji se přímo úměrně odráží i přizpůsobování rodinného rozpočtu měnícím se aktuálním životním okolnostem. A tou nejběžnější aktuální okolností, kdy se „moje a tvoje peníze“ mění na „naše peníze“, je příchod dítěte.

Většina českých rodin se opírá o dva příjmy a partneři nepracují kvůli seberealizaci, ale především kvůli obživě, takže příjem toho, kdo pečuje o společného potomka, citelně chybí. Na pravidlech, jak to bude s penězi v této situaci, by se měl pár domluvit ještě před těhotenstvím. Jenomže předem nikdy nevíte, co s vámi udělají vaše nové finanční pozice.

Prosebníci a oslíčkové otřes se

Ze dvou dospělých, rovnocenných lidí zvyklých mít své peníze se z jednoho stane živitel se zodpovědností o veškeré peněžní zaopatření rodiny. Druhý se zase mění v prosebníka, i když od rána do noci skáče kolem dítěte a často zajišťuje i celý chod domácnosti. „Ani jedna role není jednoduchá. Když spolu o svých pocitech partneři nemluví, a tím mluvením nemyslím výčitky, jeden nebo druhý se mohou cítit zneužívaní,“ zmiňuje Jan Maďar.

Žádat si po celodenním kolotoči kolem dítěte o peníze na silonky nebo kávu s kamarádkou je ponižující. Stejně ponižující je držet partnera v šachu odpíráním sexu za to, že nosí domů málo. „Tyto zkušenosti se nezapomínají. Po návratu rodičů do normálu, kdy opět vydělávají oba, se už nemusí vedle sebe cítit stejně bezpečně jako před dítětem,“ uzavírá terapeut.

Související témata:

Načítám