Hlavní obsah

Mít dítě je drahé! Jak můžete ušetřit? V podcastu O penězích se (ne)mluví radí Mazaná matka

Foto: ibragimova, Shutterstock.com

Foto: ibragimova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodičovství je dobré plánovat, a to z mnoha různých důvodů. Důležitá je ekonomická stránka věci. Uvádí se, že celkové náklady na první rok dítěte jsou 60 až 80 tisíc korun. Mazaná matka ale umí poradit, jak tyto výdaje snížit. Tématem podcastu O penězích se (ne)mluví jsou tentokrát finance a rodičovství.

Článek

Pozvání do dalšího dílu podcastu O penězích se (ne)mluví přijala Viola Hejlová, která na Instagramu jako Mazaná matka radí, jak se finančně připravit na mateřství a jak spravovat rodinné peníze během rodičovské dovolené. Kdo je Jenda a co umožňuje? Kolik si může vydělat maminka na rodičovské, aby nepřišla o příspěvek? Kdy má nárok na jednorázové doplacení zbývající výše rodičovského příspěvku? Všechny mazané tipy okolo úspor a financí v rodičovství se dozvíte v podcastu O penězích se (ne)mluví:

„Lidé na můj Instagram chodí hlavně proto, aby věděli, kde, co získat za dávky, na co mají nárok, kde, jak natáhnout ruku. Ale já bych chtěla, aby byla Mazaná matka vnímána jako ta, která ví, jak se sama o sebe postarat, a nečeká, co jí kdo dá,“ popsala Viola Hejlová cíl svého influencerství.

Ještě než počnete: Spočítejte si náklady

Než vůbec začnete rodičovství plánovat, vyzkoušejte si zapisovat, co každý měsíc platíte. Tak získáte základní přehled o tom, kam peníze tečou, co nelze omezit a co naopak oželet můžete. „Spousta lidí vůbec netuší, co kolik stojí, jen se na konci měsíce podívají, kolik jim zbývá, než jim přijde výplata,“ upozornila Viola Hejlová s tím, že čím dříve před narozením dítěte se s partnerem začnete o financích bavit, tím méně budete nemile překvapeni.

Prvních šest měsíců

„Když na to přijde, tak první půlrok dítěte nemusí rodinu vůbec provozně finančně zatížit,“ prozradila Mazaná matka s tím, že do toho ale nepočítá základní výbavu, kterou si rodina pořizuje ještě před narozením miminka.

„Odvíjí se to od toho, zda maminka může kojit a používá látkové pleny a jestli nakupuje na bazarech,“ upřesnila expertka a doplnila, že pořízenou výbavu je možné dále prodat a spousta věcí se dá i zapůjčit a vyzkoušet. „Z výzkumných důvodů náklady sleduju už několik let a do dnešního dne mě rodičovství se dvěma dětmi, přičemž staršímu jsou tři roky a tři čtvrtě, přišlo na nějakých 250 tisíc korun – bez kočárku, autosedačky a školky.“

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Foto: Proženy.cz

Pozvání Míši Rakové do podcastu O penězích se (ne)mluví přijala Viola Hejlová alias Mazaná matkaFoto: Proženy.cz

Kolik peněz můžete získat od státu?

Na mateřskou dovolenou nastupují ženy 8 až 6 týdnů před porodem. Zaměstnané maminky to mají jednodušší: Pokud splní zákonné podmínky, dostávají od státu po dobu 28 týdnů peněžitou pomoc v mateřství.

Jestli si podnikající maminka (OSVČ) platí nemocenskou, má na tuto dávku též nárok, ale bývá často v mnohem nižší výši, než ji dostane zaměstnankyně. Proto se spousta žen snaží před početím dítěte zaměstnat. „Aby OSVČ měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství, měla by si začít nemocenské pojištění platit 46 dní předtím, než otěhotní, což se strašně těžko plánuje,“ upřesnila finanční expertka.

Na rodičovský příspěvek mají nárok všichni. Pro rodiče dětí narozených od 1. 1. 2024 včetně byl nedávno zvýšen na částku 350 000 Kč po dobu tří let. Výši měsíčního příspěvku si určují lidé sami. Jak na to a kolik to může být, se dozvíte v podcastu.

S kým jsme si povídali

Viola Hejlová alias Mazaná matka je instagramová influencerka. Radí, jak se finančně připravit na mateřství a jak spravovat rodinné finance během rodičovské dovolené. Peníze se jí „líbily“ odmalička a po ekonomickém lyceu vystudovala na VŠE účetnictví a finanční řízení podniku a řízení lidských zdrojů. Má dvě děti.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Načítám