Hlavní obsah

Jak vyzrát na skvrny od ovoce i z letní grilovačky?

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Reklama

Léto je časem zmrzliny, grilovaček, čerstvých jahod i výprav do lesa na borůvky. Co když ale oblíbené dobroty neskončí jen v břiše, ale i na tričku? Pokud nepomůže váš běžný prací prášek, zkuste triky s neobvyklými ingrediencemi.

Článek

Výlety, zahradní party a grilovačky, zmrzlina, to všechno k létu patří. Občas se ale stopy těchto radovánek objeví i na našem oblečení nebo ubrusech. Mastnota z grilování na nové halence, ovocná zmrzlina na sukni a výsledkem je to, že i po vyprání vidíte na látce skvrnu. Než ale sáhnete po agresivním odstraňovači, bělidle nebo nastavíte příliš vysokou teplotu praní, zkuste mnohem šetrnější triky.

Na borůvky horká voda i kyselina

Na skvrny od ovoce, jako jsou třešně, meloun, maliny nebo borůvky, platí horká voda. Přelijte je ideálně ještě za čerstva a pak vyperte jako obvykle. Na skvrnu také můžete nasypat kyselinu citronovou nebo použít roztok: deset gramů prášku na litr horké vody. Nechte máchat klidně přes noc a pak vyperte. Nemáte-li kyselinu, přiložte na skvrnu na čtvrt hodiny půlku citronu a pak přemáchněte.

Na rajčata sušení venku

Skvrny od rajčat, ale i mrkve, dýně a některého ovoce pomůže vyzmizíkovat slunce. I když není prádlo dokonale vypráno, zkuste ho pověsit venku. Slunce rozkládá barvivo z těchto červených a oranžových plodin a po uschnutí bude skvrna pryč. Pomáhá také prozářit zašlé bílé prádlo.

Foto: HalynaRom, Shutterstock.com

Skvrny od ovoce je ideální likvidovat za čerstvaFoto: HalynaRom, Shutterstock.com

Na krev žlučové mýdlo

Nemáte-li doma ještě žlučové mýdlo, rozhodně to napravte. Je to doslova multifunkční zázrak na skvrny všeho druhu. Poradí si s flíčky od ovoce, zeleniny, mastného jídla, ale i od krve, propisky nebo rtěnky. Mýdlo stačí navlhčit a dobře potřít vlhkou znečištěnou tkaninu. Promněte prsty, nechte chvíli působit a dejte prát. Máte-li oblečení znečištěné na více místech, nastrouhejte kousek mýdla k pracímu prášku.

Na mastnotu mýdlo s jelenem

Flíčky od mastného buřtíku ale i bublin z bublifuku nebo skvrny od opalovacího krému zkuste pokořit, a to i při nízkých teplotách, starým dobrým mýdlem s jelenem. Navlhčeným mýdlem potřete postižené místo, můžete navíc zakápnout kapkou jaru a dobře promnout. Na odolné skvrny můžete jelena kombinovat se žlučovým mýdlem, potřít oběma přímo skvrnu i je nastrouhat do zásobníku na prášek.

Foto: veou, Shutterstock.com

Na mastné skvrny použijte staré dobré mýdlo s jelenemFoto: veou, Shutterstock.com

Červené víno vyzmizíkuje mléko a ocet

Potřísnit si oblečení červeným vínem je nepříjemné. Pokud ho můžete ihned sundat, pokapejte skvrnu od vína šťávou z citronu, nechte chvíli působit a opláchněte. Pomáhá také skvrnu bohatě posolit, sůl do sebe nasákne vlhkost, pak ji stačí jen omést a oblečení ihned přeprat.

Jestliže nebylo možné odstranit skvrnu ještě čerstvou, namočte postiženou tkaninu do horkého mléka nebo do misky s octem. Nechte chvíli působit, pak stačí vyprat běžným pracím přípravkem. Bude-li stále viditelná, naneste na ni na půl hodiny pěnu na holení a poté vyperte.

Na zahnání zápachu kokosové mýdlo

Oblečení může znehodnotit nejen viditelná skvrna, ale také nepříjemný zápach. Na cigarety, kouř z grilování nebo žluklý pach opalovacího oleje může být krátká dokonce i aviváž. Zkuste na praní použít kokosové mýdlo. Je ekologické a zaručí vašemu oblečení skutečnou vůni čistoty.

Foto: denio109, Shutterstock.com

Čistě kokosové mýdlo také dobře odstraňuje skvrnyFoto: denio109, Shutterstock.com

Na zaprané skvrny puer

Pokud nepomohlo nic z výše uvedeného nebo před sebou máte výzvu v podobě zapraných skvrn, pořiďte si v drogerii perkarbonát sodný, najít ho můžete i pod označením sůl na skvrny nebo puer. Dokáže vyčistit většinu skvrn, bělí bílé prádlo, má dezinfekční účinky a navíc je šetrný i pro citlivou pokožku. Smíchejte s horkou vodou dle návodu a nechte v lázni klidně přes noc, poté vyperte jako obvykle. Pomáhá především na skvrny organického původu (jídlo, krev, stolice), dokonalého výsledku docílíte při praní nad 60 °C. Pro praní v nižších teplotách si k němu přikupte aktivátor TAED.

Perkarbonát můžete využít i na čištění připálených hrnců a pekáčů nebo k dezinfikování odpadů a toalet. Pro úklid domácnosti použijte jednu až dvě lžíce na litr vody, můžete přidat i lžíci až dvě octa.

Reklama

Načítám