Hlavní obsah

O penězích se (ne)mluví: Kolik berete a jak to zvládáte? Nový finanční podcast mluví otevřeně se ženami a pro ženy!

Foto: LookerStudio, Shutterstock.com

Foto: LookerStudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte nový finanční podcast? Moderátorka Míša Raková v něm se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata: od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte seriál pro ženy o penězích. Tentokrát se dozvíte, jak na rodinný rozpočet, když nejste tabulkový typ.

Článek

Pozvání do podcastu O penězích se (ne)mluví přijala byznys architektka Dominika Špačková a představila zajímavý systém, jakým řídí rodinné finance: pomocí asi tří desítek účtů! Je to taková moderní obálková metoda. Není tedy vždy nutné dělat si rozpočet do tabulek, řešení může být i jiné. Mnohem lepší je zaměřit se na cashflow, tedy peníze rozdělit přesně tam, kam chcete, říká Dominika Špačková.

Jakou půjčku by si vzala? Proč nedoporučuje systém rozdělených financí? Proč žena vždy potřebuje vlastní příjmy a neměla by mít nízké finanční cíle? Jak se vypořádat s dluhy? To vše a mnohem víc se dozvíte v podcastu O penězích se (ne)mluví:

Dominika Špačková také probrala chyby, které lidé často dělají při plánování rodinných příjmů a výdajů, a zároveň nabídla rady, jak s financemi zacházet a komunikovat o nich bez napětí. A nechybějí ani tipy, jak si rodinný rozpočet nebo tok peněz nastavit.

Finance byly doma výbušné téma

V rozhovoru mimo jiné přiznala, že finance byly v jejím manželství zpočátku trochu výbušné téma, protože s mužem pocházejí z rozdílného prostředí a schopnost zacházet s penězi byla u každého jiná. „Nerozuměli jsme si v tom, co jsou volné finance a co jsou ‚utrácecí‘ peníze,“ vysvětlila zádrhel.

A zafungoval právě výše zmíněný systém více účtů. „Pro mě i manžela je jednodušší mít peníze alokované na účtech podle určitých zdrojů a disponovat a utrácet jen částku ze dvou účtů, které jsou na to určené,“ popsala rodinný systém.

Foto: Proženy.cz

Pozvání Míši Rakové do podcastu O penězích se (ne)mluví přijala Dominika ŠpačkováFoto: Proženy.cz

Společné, nebo rozdělené finance?

Je pro ně přehlednější mít peníze rozdělené na víc hromádek než je mít na jedné velké. „Pro mě je jednodušší vidět, že každý účet má svůj účel, a když k němu ideálně nemám kartu, tak ty peníze neutratím,“ vysvětila s tím, že pracovat s napsaným rozpočtem je pro lidi, kteří nejsou tabulkové typy, velmi složitá činnost.

A jak to mají s manželem: mají peníze společné, nebo rozdělené? „Každý máme svůj běžný a spořicí účet a na nich disponujeme penězi. Část z naší výplaty dáváme do rodiny na různě pojmenované účty,“ prozradila dále Dominika Špačková s tím, že na účty přispívají každý poměrnou částkou ke svým příjmům.

S kým jsme si povídali

Dominika Špačková vystupuje jako byznys architektka a je zakladatelkou projektu Maminkatelky. Ten podporuje ženy, které pečují o malé děti a přitom zároveň podnikají. V projektu Valoa zase radí podnikatelům s cenotvorbou a pomáhá jim nastavit, jak získat dostatek peněz na rodinu i koníčky. Má dceru Aničku a žije ve Starém Městě na Moravě. Ve volném čase ráda čte a nejraději jezdí na jachtu, protože se tam cítí svobodná.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Načítám