Hlavní obsah

Stále více Češek investuje do krypta. Jak začít a jaká jsou rizika?

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou pro vás kryptoměny trochu španělská vesnice? Spousta Češek to má stejně. V dnešní době už ale k investování do kryptoměn a porozumění jejich světu nejsou potřeba žádné speciální technické dovednosti. „Pokud si zvládnete objednat něco z e-shopu, zvládnete i nákup krypta,“ povzbuzuje ženy Tereza Starostová, spoluzakladatelka komunity Holky v kryptu.

Článek

Když Tereza Starostová s kryptoměnami začínala, tvořily ženy mezi investory asi 18 %. Teď už je to skoro 30 % a podíl stále roste. Podle průzkumů jsou ženy dokonce často lepší investoři než muži, protože neriskují a jsou konzistentnější. A to se u kryptoměn může vyplatit.

„Před pár lety jsem dala své sestře pár stovek v bitcoinu jako svatební dar. Za pár let se z pár stovek stalo dost, aby z toho jeli na druhou svatební cestu. Ne všechny případy jsou ale takhle zalité sluncem. Investování do krypta rozhodně není pro každého,“ zmiňuje Starostová v podcastu a dodává, že riziko ale často leží úplně jinde, než si ho konzervativní Češi představují.

Pozor na podvodné telefonáty i vidinu rychlého zbohatnutí

Lidé podle ní často hledají v investování do kryptoměn spásu před inflací a vidinu rychlého zbohatnutí. „Často si myslí, že když investují velkou částku, tím víc vydělají. Za měsíc pak bude jejich portfolio dost možná ve ztrátě. Lepší jsou postupné nákupy a dopředu stanovená strategie, které se držíme,“ říká expertka.

Krypto se také nehodí jako první investice pro lidi, kteří už jsou ve vyšším věku a chtějí hlavně jistotu. Kolísající hodnota kryptoměn se nehodí ani pro lidi, již s investicemi nemají žádné zkušenosti. Stejně tak odbornice nedoporučuje reagovat na jakékoli telefonáty a nepouštět se do investic na poli, kterému nerozumí.

Foto: Proženy.cz

Tereza Starostová s autorkou podcastuFoto: Proženy.cz

Jaký je správný postup?

Pokud máte dostatečný finanční polštář ve výši tří až šesti měsíčních výdajů a pořád máte volné prostředky, můžete si investici do bitcoinu vyzkoušet. „Ideální je přečíst si pár článků a po malých částkách začít. Nakupujte přes ověřené tržiště. Investujte vědomě a s rozmyslem, seznamujte se s novou věcí, zažijte euforii, když jde bitcoin nahoru, i paniku, když klesá,“ uzavírá expertka. Pokud vám to dává smysl, můžete se začít družit přes Holky v kryptu, nabýt sebevědomí a naučit se nové věci.

S kým jsme si povídali?

Tereza Starostová pomáhá Češkám (ale samozřejmě i Čechům) s orientací ve světě kryptoměn. Komunita Holky v kryptu, kterou spoluzaložila, sdružuje ženy se stejným zájmem. Díky ní můžete nabýt sebevědomí, znalosti i technické dovednosti, a lépe tak pochopit, jak investování do kryptoměn funguje.

O penězích se (ne)mluví

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
  • V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Načítám