Hlavní obsah

Jak začít podnikat na mateřské a z domova? Potřebujete souhlas bývalého zaměstnavatele a znalost trhu

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Ilustrační fotkaFoto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí podnikat je jen na vás. Je však pár věcí, které byste si měly na začátku ujasnit a ohlídat. Kterak se neutopit v administrativě a jak mít všechno účetně i daňově v pořádku, vám poradí lektorka a finanční mentorka Lucie Krausová. V podcastu O penězích se (ne)mluví jsme si s ní povídaly o prvních nástrahách podnikání.

Článek

Kdy můžete podnikat na vedlejší činnost? V jakém případě nemusíte platit zálohy v plné výši? Kolik si musíte měsíčně odložit, abyste měly dostatečnou rezervu na případný doplatek při ročním vyúčtování daní? Co jsou daňově uznatelné náklady? A musíte mít vždy účetní? Poslechněte si dnešní podcast.

Pravidla nejen internetového podnikání

Podnikání je svoboda. Svoboda dělat práci, kterou chcete, kdy chcete a jak chcete. „Spousta žen se rozhodne podnikat, protože na mateřské zjistí, že se do původního zaměstnání nechtějí vracet, že to třeba nedokážou skloubit s rodinným životem nebo už ve své práci nevidí smysl,“ uvedla jeden z hlavních důvodů, proč ženy začínají podnikat, Lucie Krausová, podobné to prý bylo i u ní. Často se do toho vrhnou také proto, že chtějí dělat něco, pro co nenajdou zaměstnavatele.

V principu může podnikat každý, kdo je svéprávný a splňuje podmínky pro vybraný druh podnikání. Pozor si musí dát hlavně někteří státní zaměstnanci, kteří potřebují souhlas svého zaměstnavatele. Stejný souhlas potřebujete i tehdy, pokud chcete podnikat ve stejném oboru jako on.

Lucie Krausová také doporučuje si předem zjistit, jaká pravidla a předpisy budete muset ve svém oboru dodržovat, abyste nedostaly pokutu. Týká se to třeba požadavků na vybavení pracoviště, hygienu a podobně, například v případě potravinářské výroby. Neznalost těchto předpisů by mohla vaše podnikání zkomplikovat.

Foto: Proženy.cz

Ekonomku Lucii Krausovou (vlevo) zpovídala Michaela RakováFoto: Proženy.cz

Kolik si vezme stát

Pro většinu podnikání potřebujete živnostenský list. Stačí zajít na kterýkoliv živnostenský úřad a tam o jeho vystavení požádat. „Celou agendu však můžete vyřídit i online prostřednictvím formuláře,“ upozorňuje Lucie Krausová. Za registraci zaplatíte 1 000 korun. Na stejném úřadě se jako podnikatelka zaregistrujete i u své zdravotní pojišťovny a na České správě sociálního zabezpečení, na tyto úřady nemusíte osobně.

Teď už můžete začít provozovat vaši živnost, ale také musíte začít platit zálohy na zdravotním a sociálním pojištění. Jejich výše závisí na tom, zda je vaše podnikání hlavní nebo vedlejší činnost. Od toho se pak odvíjí, kolik peněz budete na zálohách na sociálním a zdravotním pojištění odvádět státu.

Zálohy na sociálním a důchodovém pojištění při podnikání jako hlavní činnosti jsou v roce 2024 stanoveny na částku 3 852 Kč měsíčně. Výše zdravotního pojištění je 2 968 Kč. Částky se každý rok zvyšují. Podle Krausové budete tyto nejnižší odvody platit zhruba do výše půl milionu korun ročního příjmu. Jak vám porostou příjmy, budou se zálohy zvyšovat a naskočí vám také povinnost platit daň z příjmů.

Začátečnické chyby podnikatelů

Pamatujte: podnikáte, abyste vydělaly. Občas se totiž stane, že se začínající podnikatelky „utopí“ na takových věcech, jako je mít ten nejlepší web, znát své brandové barvy a donekonečna vybírat fonty písma. To počká. Nejprve zjistěte, zda je o vaše zboží či služby zájem, a něco vydělejte. Teprve pak můžete začít vylepšovat a ladit tvář svých stránek.

S kým jsme si povídali

Lucie Krausová je lektorka, podnikatelka a ekonomka. Naučí vás podnikatelsky nejen počítat, ale i přemýšlet. Vystudovala VŠE a miluje tabulky. Má tři děti, a proto vám dá i tipy, jak zkombinovat podnikání s rodinným životem.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Načítám