Hlavní obsah

Kupujete si na tajňačku oblečení? Nejste samy! Každý pátý Čech tají svoje výdaje před partnerem

Foto: Proxima Studio, Shutterstock.com

Foto: Proxima Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy častěji na tajňačku utrácí za oblečení a doplňky, muži za elektroniku, doplňky do auta nebo investice. Zní to jako stereotyp? Potvrdila to data z rozsáhlého průzkumu, který si nechala zpracovat Česká spořitelna. Jak jsou na tom české rodiny, pokud jde o peníze a finanční zdraví, a proč je důležité začít u sebe? O tom v podcastu mluvila Monika Hrubá, která má v České spořitelně na starosti celou rozsáhlou agendu finančního zdraví.

Článek

„Že si lidé občas pořídí něco pro sebe, aniž by to řekli tomu druhému, ještě nemusí znamenat pohromu,“ myslí si Monika Hrubá, host podcastu O penězích se (ne)mluví. Problém ale podle ní nastává v situaci, kdy jsou to třeba půjčky či větší investice, o kterých doma neřeknou. To se pak druhý z partnerů může snadno dostat do situace, že někomu dluží peníze, aniž by si je ve skutečnosti půjčil. „Pokud už nejde o drobnosti, je fér s partnerem či partnerkou komunikovat,“ říká Hrubá.

Jaké další věci mohou podle ní finančnímu zdraví Čechů pomoci? „Myslím, že je důležité začít od finančního zdraví jednotlivce,“ říká expertka. Pomůže být aktivní a mít přehled ve svých financích. „Dost často jsou to právě ženy, které mají nižší platy, a tedy i méně odložených peněz, a finanční záležitosti nechávají na partnerovi. Když se dostanou do krizové situace, třeba kvůli rozpadu manželství, jsou často mnohem zranitelnější.“ Budovat finanční nezávislost jako jedinec, bez ohledu na vztah či životní etapu, může být skutečně spásné.

Foto: Proženy.cz

Monika Hrubá (vlevo) s autorkou podcastu.Foto: Proženy.cz

Rodinný rozpočet

Podle zmíněného průzkumu není s vlastní finanční situací spokojená asi třetina českých rodin. Peníze jsou také dost častým tématem hádek i důvodem rozpadu vztahů. Začít přitom můžete ještě dnes. „Nejdůležitější je o penězích mluvit,“ míní Hrubá. „Často, prakticky a bez emocí,“ dodává.

Pak se třeba můžete odrazit od toho, že spočítáte, kolik vás stojí měsíční život a jestli v něm nejsou rezervy pro šetření – do krátkodobé rezervy, na důchod či investice. Hrubá v podcastu zmiňuje, že může opravdu pomoct nechat si s financemi poradit odborníkem, stejně jako chodíme na pravidelnou prohlídku k lékaři. A s penězi mohou pomoct i technologie. „Nástroje v internetovém bankovnictví, jako třeba FIT Zóna od České spořitelny, znamenají budoucnost. Mohou nakopnout malé změny, které váš rodinný rozpočet v budoucnu určitě pocítí.“

A co je podle ní nejhorší? „Když lidé zavírají před finančními problémy oči a říkají si, že to nějak dopadne,“ uzavírá Hrubá.

S kým jsme si povídali?

Monika Hrubá pomáhá Češkám a Čechům s finančním zdravím, v České spořitelně má toto téma pod patronátem. Vystudovala psychologii a mediální komunikaci na UK a Jyväskylä University. Dlouhodobě se věnuje oblasti percepce, postojů a jejich změn.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
Související témata:

Načítám