Hlavní obsah

Revoluce v pračce: Místo prášku prací papírek! Hodí se i na přepírání v ruce, stačí si kousek utrhnout

Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To máte: prášek, gel, kapsle, aviváž, voňavé kuličky… Už jste všechno vyzkoušeli? Všimli jste si ale, že se vedle těchto produktů začaly v regále objevovat i tzv. prací papírky? Prozradíme, o co jde a jak fungují.

Článek

Stejně jako jste možná před lety přešli z pracího prášku na gely a následně třeba kapsle, nabízí se v současné době možnost přejít na prací papírky. V čem je jejich výhoda a jaké otázky ohledně jejich používání vás napadají?

Co jsou prací papírky?

Prací papírky, prací proužky, prací ubrousky – to jsou různé názvy pro výrobek, který už má své místo v regálech mezi pracími prostředky. Rádi vám o něm povíme víc. Prací papírky vymyslela v roce 2021 česká studentka Petra Doubková. Svůj nápad přihlásila jako studentský projekt do startupové soutěže, kterou organizovala Technická univerzita v Liberci, a vyhrála s ním cenu neziskové organizace Lipo.ink, ta pomáhá lidem s podnikáním.

Jak Doubkovou vůbec napadlo něco takového vytvořit? Prozradila, že prvotní nápad vznikl, když se chystala na několikadenní orientační běh a přemýšlela, jaký prací přípravek zabalit, aby vypral funkční sportovní oblečení, byl vhodný i pro praní v ruce, nevylil se a nebyl těžký a objemný do batohu. Když na trhu nic nenašla, využila zázemí technické univerzity a pustila se do vymýšlení. Výsledkem byly prací papírky. Je to vlastně velmi silný prací prostředek, který je nalepený na celulóze. Díky vysoké koncentraci a tomu, že neobsahuje žádné přísady nebo vodu, může ho být velmi malá vrstvička a účinkuje.

Stačí vzít jeden papírek, hodit do bubnu pračky a přidat prádlo. Při styku s vodou se okamžitě rozpustí a je srovnatelně účinný s klasickými pracími prostředky. Na trhu ale nejsou jen papírky Petry Doubkové. Evidentně se nápad líbil a i ostatní výrobci v něm vidí potenciál, takže už ho – právě třeba pod názvem prací proužky nebo prací ubrousky, nabízejí i další značky.

Foto: Tinatin, Shutterstock.com

Prací papírky nahradí běžné prací gely či prášky a jsou daleko skladnějšíFoto: Tinatin, Shutterstock.com

Jsou prací proužky ekologické?

V souvislosti s nimi je zmiňována především ekologie. U všech platí, že významně šetří množství plastů, které by se jinak spotřebovaly na výrobu lahví či obalů, ve kterých se prodávají klasické prací prostředky. Také jsou mnohem skladnější, což je lepší při dopravě i skladování – a to i u vás doma. Díky nim také nepřidáváte do praní víc prášku či gelu, než je nutné, a nezatěžujete zbytečně přírodu. Ekologické jsou i proto, že obsahují jen ty opravdu nejzásadnější látky a žádná plnidla či jiné doprovodné složky, které u gelů či prášků na prádlo vlastně jen dělají objem. A jaké další otázky byste si mohli položit?

Mohu přidat k papírkům aviváž?

Ačkoli papírky prádlo současně i provoní (na trhu jsou ale i varianty bez vůně), některým takové jemné ovonění nestačí, a tak aviváž přidávají, což nemá vliv na jejich účinek.

Lze papírky používat na dětské oblečení?

Zda jsou vhodné i pro citlivé prádlo, děti či alergiky, deklaruje výrobce na etiketě, ale vždy je lepší to vyzkoušet.

Při jaké teplotě mohu prát pracími proužky?

Většinou se uvádí, že fungují od velmi nízkých teplot, i od 20 °C, tedy se hodí většinou i pro praní v ruce, kde je výhodou i to, že pokud přepíráte jen spodní prádlo nebo ponožky, stačí si z papírku odtrhnout jen kousek.

Zvládnou prací ubrousky i skvrny?

Prací papírky mají účinnost srovnatelnou s běžnými prostředky na praní. Úpornější skvrny můžete předem namočit do roztoku vody a rozpuštěného pracího papírku a pak běžně vyprat, měly by pustit.

Lze papírky přibalit na cesty i do palubního zavazadla?

Na to jsou skvělé, protože neobsahují vodu, takže není proč se bát je dát i do příručního zavazadla nebo kabelky.

3 tipy z regálů

A které přípravky najdete na trhu? Zkuste vyzkoušet třeba tuhle trojici…

Foto: Archiv firem

Zleva: EcoHaus, 5 ks, vhodné i pro alergiky a atopiky, v e-shopu EcoHaus za 59 Kč. Cleanly eco, 32 ks, hypoalergenní, v dm drogerii za 169 Kč. R. Beckmann Magic Leaves Universal, 20 ks, pro bílé a stálobarevné prádlo, na Alze za 139 KčFoto: Archiv firem

Související témata:
Prací papírky

Načítám