Hlavní obsah

Jak vyprat vlněný svetr? Nejdřív větrejte, pak nachystejte osušku!

Foto: ezhenaphoto, Shutterstock.com

Foto: ezhenaphoto, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim je opravdu tady a začíná se rychle ochlazovat, takže nastává čas vlněných svetrů, kardiganů či úpletových setů. Jste si jisté, že je umíte správně vyprat? Není to nijak složité! Když však uděláte chybu, můžete si svůj oblíbený kousek zničit. Jak tedy vlnu udržovat, prát, sušit a chránit před moly?

Článek

Vlna je skvělý přírodní materiál, který může zůstat v bezvadném stavu dlouhé roky. Ovčí vlna krásně vypadá, dobře slouží a při správné údržbě vydrží velmi dlouho. A platí to i pro výrobky z jiných vlněných materiálů. Nejčastějším kouskem z vlny, který mají lidé v šatníku, bývá svetr. A právě u něj se tedy často řeší, jak tento materiál správně udržovat, aby výrobek zůstal stále plně funkční a také pěkný. Jak na to?

Jak na vlněné svetry? Moc je neperte

Často se traduje, že vlněné výrobky, zvláště ovčí, jsou na údržbu náročné, ale není to pravda. „Vlna přirozeně obsahuje lanolin, díky kterému má samočisticí schopnosti. A pokud tento proces podpoříte pravidelným protřepáváním a větráním na čerstvém vzduchu, nemusíte ji prát nijak často,“ radí Ondřej Machala z e-shopu Ovečkárna. Právě díky tomu si materiál zachová svou nadýchanost a měkkost.

Proč vlnu často větrat? Větráním se z ní odvede přebytečné vlhko a omezí se množení roztočů a také z ní tak odstraníte její případný přirozený pach.

Foto: AliceCam, Shutterstock.com

Vlněný svetr vydrží opravdu dlouho, stačí ho správně udržovat. A to není nijak složitéFoto: AliceCam, Shutterstock.com

Jak vyprat svetr z vlny

Podobně jako ovčí vlna se udržuje i oblečení z kašmíru, mohéru, alpaky a dalších citlivých materiálů. Ačkoliv bylo řečeno, že časté praní není třeba, občas na něj samozřejmě dojde. Pak uvažte, zda není lepší to udělat v ruce, i když lze použít i šetrný program pro vlnu. Vždy dodržujte pokyny výrobce na etiketě a vždy užívejte vhodný prací přípravek.

  • Zásadní je, aby teplota prací lázně nepřekročila 30 °C! „U vlněných výrobků je nejvhodnější použít prací prostředek pro údržbu vlny s obsahem lanolinu. Skvěle čistí, pomáhá navrátit původní tvar, hloubkově ošetří všechna vlákna a tím zajistí jejich delší životnost,“ radí Ondřej Machala.

JAK PRÁT VLNĚNÝ SVETR V RUCE? Do kbelíku nebo umývadla napusťte vlažnou vodu (max. 30 °C) a přidejte přípravek určený na vlnu. Svetr velmi jemně mačkejte, ale jenom tak, abyste nepoškodili vlákna. Po chvíli lázeň vypusťte a napusťte čistou, klidně už studenou vodu a svetr v ní důkladně, ale stále lehkými pohyby promáchejte. Opakujte, dokud není voda zcela čistá.

JAK PRÁT SVETR Z VLNY V PRAČCE? Postupujte vždy podle údajů na etiketě. Pokud pračka nabízí program na vlnu či ruční praní, využijte ho. Teplotu nastavte maximálně na 30 °C, užijte vhodný prací prostředek. Moderní pračka by měla vlněný oděv zvládnout bez problémů.

JAK SUŠIT VLNĚNÝ SVETR? Vypraný svetr dejte vykapat a jen velmi jemně z něj vymačkejte vodu. Pak ho položte na osušku a i se svetrem ji lehce zamotejte jako štrúdl – přebytek vody nasaje osuška. Oděvem nikdy nekruťte a už vůbec nepoužívejte sílu! Vlhký svetr rozložte na suchou osušku a dejte mimo přímé slunce nebo topení. Vždy ho sušte ve vodorovné poloze (položte ho i s osuškou třeba na sušák), protože jinak se prověsí a změní tvar. Některé vlněné výrobky lze dát i do sušičky, ale i zde se musíte řídit údaji výrobce!

JAK ULOŽIT VLNĚNÝ SVETR, ABY NA NĚJ NEŠLI MOLI? Až sezona vlny skončí, vlněný oděv vyperte! Nikdy ho neukládejte rozšpiněný, protože zbytky lidské kůže a potu či mastné skvrnky moly přitahují nejvíc. Vypraný svetr nechejte velmi dobře uschnout ve správném tvaru a pak ho lehce složte do uzavíratelného igelitového sáčku do skříně. Ke svetru přidejte vhodný přípravek proti molům nebo sáček s levandulí či levandulové paličky. Fungují i sáčky se skořicí, hřebíčkem či rozmarýnem.

Proč nosit ovčí vlnu

  • Je to materiál, který dokáže absorbovat hodně vody, takže i když zmoknete nebo se zpotíte, nedá se do vás zima, a dokonce ani pocit „mokra“.
  • Díky konstantní teplotě a vlhkosti je ovčí vlna vhodná i pro astmatiky.
  • Suché teplo a lanolin pomáhají chránit před roztoči a prohřívací schopnosti snižují vnímání bolesti a pomáhají zlepšit pohyblivost kloubů, svalů a šlach.
  • „Vlněné výrobky mají profylakticko-léčebné účinky, nedráždí pokožku, jemně masírují nervová zakončení na těle, a proto zlepšují prokrvení celého těla,“ shrnuje Vojtěch Bernátek mladší z firmy Ovčí věci.

Načítám