Hlavní obsah

Moderní pračky: jsou chytré a mají páru

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Reklama

Moderní pračky nabízejí možnost vyprat prádlo šetrně, rychle a úsporně. A využívají k tomu technologii, která si umí s lecčíms poradit i bez vás. Co od nich tedy můžete čekat?

Článek

Pračky jsou stále chytřejší a zcela samy si poradí s dávkováním nejen vody, ale třeba i pracích prostředků. Díky schopnosti zacházet s prádlem velmi jemně už nemusíte přepírat v ruce ani velmi citlivé materiály, ani funkční sportovní oblečení. Chystáte se na nákup nové pračky? Pak je dobré vědět, kam sahají jejich schopnosti.

Praní s pomocí páry

Pára je skvělý pomocník a nahrazuje vyvářku. Lze ji použít jak na dětské oblečení a ložní prádlo, tak i na citlivější materiály, dokonce i na hedvábí. Zbaví prádlo nečistot, mikroorganismů a alergenů a může být využita samostatně, nebo být zakončením praní na nižší teploty. Prádlo provzdušní, nadýchá a narovná, což usnadní žehlení (nebo už ani není potřeba).

Parní funkce se hodí i na prádlo, které je čisté, ale potřebuje osvěžit a zbavit pachu: třeba povlečení, které leželo na chalupě ve skříni, nebo mikinu, kterou jste si vzali k ohni. Pomůže i těm, kdo občas vyprané prádlo zapomenou v pračce. Vlhké prostředí je živnou půdou pro bakterie, škodlivé plísně a další patogeny. „Hnilobný proces začíná už po pár hodinách, kdy prádlo leží nečinně v bubnu. Pračka může nabídnout program, který v takovém případě nejen prádlem otáčí až šest hodin po ukončení pracího cyklu, ale také ho provzdušňuje jemnou párou,“ vysvětluje Darina Papáčová ze společnosti Whirlpool.

Foto: Archiv firem

Zleva: Parní pračka Samsung QuickDrive WW90T986ASH/S7, energ. třída A, na 9 kg prádla, parní a velmi krátký program, šetří 50 % času a 20 % energie, automatická úprava parametrů praní, lze přidat prádlo během praní, prodává Mall za 29 990 Kč. Pračka AEG L9FBB49SC, třída A, na 9 kg prádla, každý program zakončený párou + samostatný parní program, upraví čas praní podle váhy náplně, filtr minerálů ve vodě, lze ovládat přes mobil, prodává Okay za 31 990 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Parní pračka LG F4WT409AIDD, na 9 kg prádla, třída D, váhová automatika, rychlý program, přidání prádla během praní, ovládání mobilem, prodává Alza za 10 990 Kč. Pračka se sušičkou Haier HWD80-B14979-S, 12 kg praní, 8 kg sušení, třída E, ošetření oděvů párou, dávkování vody a délka praní podle váhy náplně, prodává Datart za 17 990 KčFoto: Archiv firem

Chytré pračky

Přístroje, které disponují praní párou, ušetří až polovinu vody i energie, ovšem na ekologii a úspory myslí i ty, které páru nemají. Často jsou vybaveny umělou inteligencí a naučí se, jak jsou používány: spotřebič pak už sám nabízí nejpoužívanější program. „Dobrou vychytávkou jsou speciální dvířka umožňující přidání zapomenutého prádla. Velmi oceňovanou funkcí je automatické dávkování pracího prášku – malé množství nemusí stačit, příliš velké může negativně ovlivnit praní. Nové pračky dokážou přesně spočítat vhodné množství. Samozřejmý je odložený start nebo možnost ovládání přes telefon,“ vyjmenovává Štěpán Zich ze společnosti Samsung.

I když jde trend směrem k pračkám s velkým objemem, ve které zvládnete vyprat hodně oblečení nebo velké kusy, jako je třeba peřina, nemusíte se bát, že budou zbytečně „žravé“. Většina si díky šestému smyslu umí nadávkovat nejen prací prášek, ale i vodu a dokáže upravit i délku pracího cyklu.

Foto: Archiv firem

Zleva: Vrchlem plněná pračka Whirlpool TDLR 65242BS CS/N, na 6,5 kg, 6. smysl, tichý indukční motor záruka až 20 let, provzdušňování vypraného prádla, dávkování prostředků do otvorů ve víku, Šetřílek prodává za 11 390 Kč. Pračka Hisense WFQY1014EVJM, na 10 kg, třída B, automatická detekce množství prádla, program pro sportovní oblečení, pro alergiky, funkce samočištění, možnost vložení prádla v průběhu praní, cena 13 990 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Pračka Beko WUE 7612 CSX0, na 7 kg, třída D, expresní program 28 min, super expres 14 min na odstranění zvířecích chlupů z oblečení, maximální využití pracího prostředku, Planeo Elektro prodává za 9990 Kč. Pračka Miele WWG660 WCS TDos&9kg, třída D, systém tekutých pracích prostředků stisknutím tlačítka, funkce předžehlení, chytrá péče o prádlo, v e-shopu Electrocb za 30 990 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám