Hlavní obsah

Jak sušit prádlo v zimě: Mrazu se nebojte, ale dejte pozor, kam postavíte sušák

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý byt, žádný balkon ani místo na sušičku a venku zima a mráz, takže ani okno nemůžete nechat dlouho otevřené. Jak v takovém případě usušit prádlo, aby nezasmrádlo?

Článek

Mít kde sušit prádlo venku je výhra, ale každý tuto možnost nemá. Především v malých městských bytech bez balkonu je problém se sušením prádla aktuální po celý rok. Přes léto lze nechat otevřené okno, ale co v zimě? Kdo nemá na sušičku místo nebo finance, ten si musí poradit jinak.

Na sušení myslete už při praní

Nemáte kde sušit prádlo? Pak je lepší prát po menších dávkách. Znamená to nenaplnit pračku na maximum, ale dát do bubnu jen tolik prádla, kolik se pohodlně vejde na sušák nebo lze rozvěsit po bytě. Nutné je také prádlo dostatečně vyždímat, ale zde je nutné dávat pozor na citlivé kusy, kterým intenzivní odstřeďování nesvědčí. Ty perte zvlášť a při sušení jim dopřejte dostatek prostoru.

Jak sušit, aby prádlo nezatuchlo

  1. V zimě používejte místo aviváže trochu octa. Jeho charakteristická vůně se ztratí, ale u déle schnoucího prádla dokáže zabránit vzniku plísní, a tedy zatuchlému zápachu.
  2. Prádlo musí mít dost místa. Jen tak ho přes sušák nepřehazujte, ale připevněte látku kolíčky za okraje. Přehyby a dvojité vrstvy, které při přehození vzniknou, usychají pomaleji, a uvnitř může přeložený kus dokonce zapáchat zatuchlinou.
  3. Sušák s prádlem postavte dál od stěny či od nábytku – jinak mohou nasát vlhkost. Zeď pak může začít plesnivět a nábytek třeba nabobtnat či změnit barvu. Navíc kde není dost místa, neproudí ani vzduch a prádlo neschne.
  4. Použijte větrák. Zahálí vám doma větrák, kterým v létě ochlazujete vzduch? Pak ho postavte pod sušák s prádlem – sušení se tak výrazně urychlí.
Foto: Jakkrit Kongsudee, Shutterstock.com

Prádlo vyždímejte, co to jde nejvíc, ale vždy se přitom řiďte potřebami konkrétního materiáluFoto: Jakkrit Kongsudee, Shutterstock.com

Kam postavit sušák na prádlo

Sušák by samozřejmě neměl překážet při běžném pohybu po bytě. A není ani vhodné pověsit prádlo do koupelny nebo do jiné vlhké místnosti: bude schnout pomalu a zasmrádne. Při sušení prádla se může vlhkost v jeho okolí zvýšit klidně i o 30 %, tedy je nejlepší umístit sušák tam, kde lze alespoň občas vyvětrat. Abyste zabránili přílišnému vlhnutí vzduchu, můžete si pořídit odvlhčovač a dát ho pod sušák – urychlíte tak proces sušení.

Naopak v bytech, kde je stále suchý vzduch, je trocha vlhkosti vítána. Pozor ale na snahu sušením prádla zvýšit vlhkost vzduchu v ložnici. To ideální není, protože spolu s vodou se z textilu vypařují i zbytky pracího prostředku a aviváže. Pokud se s nimi zavřete na noc v místnosti, mohou u citlivějších osob vyvolat reakci sliznic – rýmu, podráždění či slzení. To platí i pro pokoje, kde spí děti. Jestliže tam sušák dát musíte, pak to načasujte tak, abyste prádlo před spaním sundali, a pořádně vyvětrejte! Jak větrat v zimě?

Jak sušit prádlo venku v zimě

Máte možnost pověsit prádlo na sušák venku nebo na balkoně? Udělejte to, i když je velký mráz. Bojíte se, že když mokré prádlo zmrzne, tak se poškodí textilní vlákna? Voda ve vláknech opravdu zmrzne, ale až vezmete prádlo do tepla, změní se rychle v páru, oblečení bude suché a ještě bude mít zcela specifickou vůni, která je většině lidí příjemná. Zásadní je vždy počkat, až prádlo povolí samo, a nikdy ho násilím nepřehýbat! Pak to bude v pořádku.

Foto: Skrypnykov Dmytro, Shutterstock.com

Nebojte se nechat prádlo zmrznout, vlákna se nepoškodí, pokud je nezačnete násilím lámat, ale počkáte, až se led sám vypaříFoto: Skrypnykov Dmytro, Shutterstock.com

Proč nesušit prádlo na topení

V žádném případě nedávejte prádlo schnout na topení! Pohltí totiž všechno teplo, které z radiátorů jde, navíc se do vzduchu rychle uvolní vlhkost, která svědčí množení plísní. Nad topením bývají okna a můžete se spolehnout, že se vlhkem z prádla zarosí, a také mohou začít plesnivět. Plísně pak vylučují do vzduchu spory a jejich vdechování je nebezpečné pro oslabený organismus nebo pro astmatiky: mohou způsobovat dušnost i únavu a vyvolávat kašel.

Související témata:
Sušáky na prádlo

Načítám