Hlavní obsah

Dva roky vdovou. Účetní Marie se vyrovnává se smrtí muže i finančními dopady

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sérii článků o hospodaření českých domácností se snažíme představit různé rodinné konstelace, takže i každodenní starosti těch, kteří musí vyjít s jedním platem. Stejně je na tom i 55letá účetní Marie, která splácí půjčku na rekonstrukci domu a chce si našetřit na důchod.

Článek

Marie (55) je dva roky vdova a bydlí v malé vsi ve Středočeském kraji, v malém domečku po rodičích, kde s ní v současné době bydlí i syn s přítelkyní. Do práce jezdí do Prahy, pracuje jako jedna z účetních velké firmy. Její výplata je v průměru 35 tisíc měsíčně, občas dostane prémie, které si většinou uloží na spořicí účet.

Smrt manžela rodinu ochromila

Mariin muž zemřel při tragické nehodě v situaci, kdy rekonstruovali domek, aby v něm bylo místo pro dvě generace – garsonka pro ni a manžela a 3+1 pro syna a jeho budoucí rodinu. Syn v době tragédie bydlel v podnájmu v menším městě za Prahou a zrovna nastoupil do svého prvního zaměstnání.

Marie tak zůstala sama a musela se vyrovnat nejen se ztrátou muže, ale i s finančními dopady. Zůstala totiž skoro bez prostředků, protože všechny úspory už před manželovou smrtí spolkla rekonstrukce. Dokonce si ještě vypůjčili 400 tisíc korun v bance.

Marie musela zvládnout z jedné výplaty nejen uhradit probíhající práce na domě, ale k tomu i zvýšené zálohy za energie a všechno to dramatické zdražování, které přišlo s inflací, no a samozřejmě splácení půjčky. Proto uvítala možnost si v rámci rodiny vypůjčit 100 tisíc, aby vše zvládla.

Teď už bude lépe, protože syn se před dvěma měsíci nastěhoval do domu i s přítelkyní, takže se podílí na nákladech. Marii se ulevilo. I tak ale musí počítat. Omezila nákupy lepší kosmetiky a ke kadeřníkovi chodí jednou za dva měsíce. Velmi ráda by si zas něco našetřila – zatím má na spořicím účtu asi 40 tisíc stranou na nenadálé výdaje, ale jejím cílem je mít do důchodu alespoň 200 tisíc a splacené dluhy.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Pokud se nám i vy chcete se svěřit (samozřejmě anonymně) se svým hospodařením, pošlete svůj krátký příběh a vyplněný dotazník na mail: redakce.prozeny@firma.seznam.cz

DOTAZNÍK: RODINNÉ FINANCE

VDOVA MARIE A JEJÍ DOMÁCNOST

Jméno a věk: Marie, 55 let

Rodinný stav a počet dětí: vdova, dospělý syn

Povolání: účetní

Celkové rodinné příjmy měsíčně: 35 000

Náklady na bydlení: plyn, elektřina, odpady, voda, pojištění domu 14 000 Kč – 6000 Kč platí syn

Náklady za jídlo: 5 000 Kč

Náklady na oblečení: nárazové, v průměru 1 000 Kč

Náklady na drogerii nebo jiné větší položky: drogerie a podobně kolem 1 000 Kč, doprava do práce kolem 2 000 Kč, telefon, televize a internet 1 500 Kč, mám životní pojistku, úrazovou a také kromě povinného ručení i havarijní na auto – vše cca 5 000 Kč, 6 500 Kč je splátka půjčky

Co jsme museli oželet nebo je na nás drahé: už tolik nechodím za kulturou, nekupuji dražší kosmetiku a ke kadeřníkovi nechodím v Praze, ale v menším městě za Prahou a jen jednou za dva měsíce

Úspory na horší časy: 40 000 Kč

Kolik můžeme investovat do dovolené: Nebyla jsem od smrti manžela nikde a spolu jsme byli naposledy v roce 2017

Moje finanční zlozvyky: občas posezení s přáteli a nákupy rostlin na zahrádku

Moje finanční cíle nebo přání: splatit dluhy a ušetřit si na důchod

Moje finanční obavy: ze ztráty příjmu a aktuálně z nového výpočtu ceny daně z nemovitostí, počítám, že to bude asi 7 tisíc, a to je hodně

Jak hodnotím celkovou finanční situaci rodiny: je to dost napjaté, ale vím, že jsou na tom i hůř

Odborník Marii chválí a apeluje se pojistit

I když Marie sama není s hospodařením moc spokojená, Jiří Hluchý, zakladatel Frenkee, ji hned na úvod pochválil: „Na některé životní situace se člověk bohužel připravit nedokáže, ale i přesto si paní Marie nevede špatně a je pozitivní, jak o své finanční situaci přemýšlí. Jsou možnosti, jak může zlepšit svou situaci a zajistit si klidnější důchod. V první řadě bych rád podotkl, že kupování květin a občasná posezení s přáteli opravdu nevnímám jako finanční zlozvyk. Naopak si myslím, že mít koníčky je také důležité.“

Jak by tedy měla Marie na cestě za přáním si našetřit a splatit dluhy postupovat? „Nejprve bych se zaměřil na splácení dluhů, zejména těch s nejvyššími úrokovými sazbami. Zvážil bych refinancování půjčky za výhodnějších podmínek,“ radí.

Snížit by šly i platby za pojistky, které Marii měsíčně stojí kolem 5 000 Kč. Je dobré porovnat nabídky jiných pojišťoven a zvážit výhodnější podmínky. Existují různé finanční nástroje, které trh prohlédnou a vyhodnotí, zda paní Marie neplatí zbytečně moc. Tímto způsobem je možné ušetřit i několik stovek měsíčně.

Paní Marie by také mohla zvážit možnosti zvýšení příjmů, ať už hledáním lépe placené pozice nebo nabízením účetních služeb na volné noze.

I když je důležité nejdříve splatit dluhy, paní Marie by měla zároveň uvažovat o  nenáročných způsobech investování. I malé částky uložené pravidelně mohou v důchodu představovat významný příjem díky složenému úročení. Může zvážit nízkorizikové investiční produkty, například dluhopisy nebo konzervativní investiční fondy.

„Kdybych mohl obecně čtenářům poradit, doporučil bych si sjednat životní pojištění, které je naprosto zásadní pro budoucí finanční zdraví rodiny a pomůže rozpočtu po tragické události, která postihla i paní Marii,“ uzavírá Jiří Hluchý.

Načítám