Hlavní obsah

Jak si zjednodušit mytí oken: Otestovali jsme 3 přístroje, které opravdu pomohou

Foto: ilikeyellow, Shutterstock.com

Foto: ilikeyellow, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mytí oken není zrovna činnost, kterou by většina lidí milovala. Otestovali jsme za vás pár pomocníků, díky kterým by to neměla být taková „pruda“. Jak fungují šikovné čističe oken?

Článek

Je lepší vzít hadr, houbičku, přípravky na mytí oken a pustit se do toho vlastníma rukama, nebo se opravdu vyplatí investovat do přístroje, aby zkrátil a ulehčil dobu, kterou této nepopulární činnosti musíte věnovat? Vyzkoušeli jsme to za vás.

Výběr přístrojů a průběh testu

Do testu jsme vybrali zástupce tří kategorií: vysavač na okna, robot na mytí oken a parní čistič. Každý typ se hodí pro jinou domácnost, takže si budete moci vybrat, co sedne právě vám. Při testu jsme každý přístroj vyzkoušeli jak na okna, tak i na hladké plochy v koupelně.

1. Vysavač na okna

Vysavač za vás okna neumyje, ale značně zrychlí setření a naleštění, aniž byste si máčeli ruce ve špinavé vodě. Na umytí skla a rámů můžete použít hadr nebo postřikovač s návlekem, který je součástí sady, a i on práci usnadní.

Foto: archiv firmy

Vysavač na okna Window Cleaner v sadě s násadou dlouhou 43 cm a oboustranným mopem na okna Click System Leifheit 51003, v e-shopu značky za 1065 Kč Foto: archiv firmy

Testovaný vysavač na okna zvládl svou práci na jedna minus. Pracuje se s ním snadno, je lehký. Sklo bylo čisté a beze šmouh, ale podél rámu zůstala tenoučká mokrá linka, kterou bylo třeba přejet papírovou utěrkou. Během prvních pár tahů je nutné vychytat sklon stěrky, ale jinak jde práce velmi rychle od ruky. Špinavá voda končí v zásobníku, který pojme 100 ml. Ovšem manipulace s  nádržkou (odšpuntování a vylévání) není nic pro nerváky, protože jde docela špatně otevřít!

Šířka stěrky je 28 cm, což je skvělé pro velká okna, jestli je však máte menší, vyplatí se kratší varianta – ta má 17 cm. Šikovná je násada dlouhá 43 cm, díky níž jsme setřeli i vyšší části oken. V koupelně si přístroj spolehlivě poradil se zrcadlem i s kapkami na dlaždicích za vanou a kolem sprchového koutu.

Baterii trvalo asi tři hodiny, než se zcela nabila, nabídla pak asi 30 minut práce bez přerušení.

Výsledek: Vysavač na okna je užitečný pomocník, který opravdu funguje, a za přijatelnou cenu.

Další tipy

Foto: Archiv firem

Zleva: Vysavač na okna Vileda Windomatic Power, 2 sací úrovně, nádržka 100 ml, v e-shopu značky 1123 Kč. Čistič oken Sencor SCW 3001YL, provoz 20 min, nádržka 200 ml, v Alze za 849 Kč. Vysavač na okna Proteco, provoz až 35 minut, nádržka 150 ml, v e-shopu Proteco-nářadí za 549 KčFoto: Archiv firem

2. Robotický čistič oken 

Robotické vysavače na okna se hodí pro ty, kdo potřebují umýt opravdu velké nebo hůř dostupné hladké plochy, a to nejen skla, ale i dlaždice, zrcadla a podobně. V čem to spočívá? Podívejte se na video, jak na robotické čištění oken.

Foto: archiv firmy

Robotický čistič oken Hobot 368, v Alze za 6499 KčFoto: archiv firmy

Tento robotický čistič oken je malý a lehký (váží 895 g) a dobře se skladuje. Oválný tvar naznačuje, že umytí v rozích nebude jeho silnou stránkou. A opravdu: jestli jste puntičkáři, budete si je muset doleštit sami. Jinak se ale s okny vypořádá velmi samostatně a na vás zbyde jen umytí rámů. Pokud ovšem nejsou na skle přischlé urputnější nečistoty – na ně robot nestačí a místy je jen rozmázne.

Přístroj je určen pro hladké skleněné plochy, na které se přisaje, takže v koupelně ho lze využít na skleněný sprchový kout a zrcadlo: obojí zvládne dobře, včetně zaschlých kapek.

Při práci je napájen čtyřmetrovým kabelem a má jisticí lanko, které ho chrání před případným pádem. Ovládá se tlačítkem, dálkovým ovládáním nebo telefonem. Po okně se sune zvláštním „píďalkovým“ pohybem a jeho navigační systém ohlídá, aby vyčistil každé místečko. Metr čtvereční zvládne asi za čtyři minuty. K práci potřebuje minimální plochu 35 × 35 cm, maximální 5 × 6 metrů.

Výrobce doporučuje na mytí užít buď destilovanou vodu, nebo značkový přípravek. Ten je sice účinný, ale 220 ml vyjde přibližně na 300 Kč, což je dost.

Výsledek: Jestli máte obrovská nebo špatně dostupná okna či jiné skleněné plochy, na které si stejně voláte úklidovou službu, pak se vám robot na mytí oken rozhodně vyplatí.

Další tipy

Foto: archiv firem

Zleva: Bateriový robot na čištění oken Xiaomi Mijia Hutt DDC55, 1 m² za 2–3 min, provozní doba 20 min, v e-shopu Provysavače za 5299 Kč. Robotický čistič oken Tesla RoboStar W550, kabel 5 m, záložní baterie, v e-shopu výrobce za 6289 Kč. Robotický čistič oken Winbot 920 Ecovacs, kabel 4,2 m, 3 programy, v e-shopu K24 za 8865 KčFoto: archiv firem

3. Parní čistič 

Ruční parní čistič je přístroj, který odvede spoustu jiné práce, a mytí oken je jedna možnost, jak ho využít. Skvělý je i při úklidu kuchyně a koupelny. Pára je na čištění skla a dalších ploch dobrý pomocník a zvládne i urputnější špínu. Musíte se ji ovšem naučit „dávkovat“, aby pak kondenzovaná voda se špínou nestékala po oknech na stěny a na zem. Pomohou vám speciální nástavce nebo návleky jako u testovaného přístroje. Co všechno svede parní čistič?

Foto: archiv firmy

Ruční parní čistič Kärcher SC 1 EasyFix s bohatou výbavou doplňků, v Datartu za 1979 KčFoto: archiv firmy

Nahřátí testovaného přístroje do provozní teploty trvalo necelé tři minuty. Bez potíží se obsluhovala i nádržka na vodu – má objem 200 ml a mohla by být trochu větší, protože rychle ubývá. Parní čistič má čtyři metry dlouhý přívodní kabel, který neomezuje pohyb při práci, a váží přes tři kilogramy, takže se docela pronese. Zato ale pára zvládla i jinak obtížně přístupné mezery.

Pokud budete čistit pomocí páry okna, dejte pozor na rozdíly teplot: je-li venku zima a pustíte na skla páru s vysokou teplotou, mohou až popraskat!

Je skvělý na čištění dlaždiček v koupelně, poradí si i s případným začernáním spár a koutů, můžete ho využít i na skla a čištění sprchového koutu.

Výsledek: Parní čistič je jako univerzální pomocník vhodný do každé domácnosti a mytí oken zrychlí – tím víc, čím jsou špinavější. Obejde se přitom bez jakýchkoli čisticích prostředků.

Další tipy

Foto: archiv firem

Zleva: Ruční parní čistič Silvercrest SDR 1050 D1, nádržka 250 ml, hmotnost 1643 g, s výbavou včetně nástavce na okna, v Lidlu za 599 Kč. Parní čistič ETA Aquabelo 1264 90000, bohaté příslušenství i se stěrkou na okna, nádržka 220 ml, nahřátí 2 minuty, v e-shopu značky za 1299 Kč. Parní čistič Concept CP1010, nádržka 300 ml, bohaté příslušenství, v e-shopu Bscom za 1363 KčFoto: archiv firem

Reklama

Načítám