Hlavní obsah

Dům na důchod. Nízkoenergetický, bez schodů, se zahradou

Foto: Martin Zeman

Foto: Martin Zeman

Reklama

Na důchod si manželé vysnili jednopodlažní dům s nízkými provozními náklady. Zařídili ho v dekorativním stylu, promítli do něj své koníčky a navíc si užívají krásnou zahradu, posezení na terase i relaxaci ve vířivce.

Článek

Děti vyletěly z hnízda a rodičům přestal vyhovovat jejich velký rodinný dům. Začali se poohlížet po pozemku, kde by si nechali postavit nový. Mysleli na budoucnost, a tak si přáli jednopodlažní stavbu bez schodů. Zároveň se ale nechtěli nijak omezovat, proto měl být dům sice menší než původní, ale stále celkem velkorysý.

Velká kouzla na malém pozemku

Pozemek si vyhlédli v Řeporyjích a realizaci svěřili ateliéru 3AE, který se zaměřuje na pasivní a nízkoenergetické stavby a jejich práce je zaujala na internetu. Projekt vypracoval architekt Jakub Křivan z architektonické kanceláře Snová továrna. Vypořádat se musel s relativně malým a svažitým pozemkem, který je obklopený zástavbou rodinných domů a u jeho jižní hranice je ulice. Podle architektových slov to byl zajímavý úkol, který se, jak potvrzují spokojení majitelé, povedlo vyřešit na jedničku: „Dům je kompromis mezi snem klientů a omezeními daného pozemku. A myslím, že je to dobrý kompromis.“

Foto: Martin Zeman

Dům má dvě atria, kam jsou orientovány prosklené stěny obytných místností. Pobytová zahrada je vytvořena ve středu domuFoto: Martin Zeman

Dřevostavba s atrii a zahradou

Celková zastavěná plocha je přibližně 230 m², samotná bytová jednotka má přes 160 metrů a patří k ní 23metrová garáž. „K dosažení pohodlného a intimního života klientů jsme dům navrhli s větším a menším atriem, kam jsou orientovány prosklené stěny obytných místností. Pobytovou zahradu jsme vytvořili v jeho středu, na ni pak navazují hlavní obytné prostory, obývací pokoj a jídelna,“ popisuje architekt.

Dřevostavba s fotovoltaickými panely

Dřevostavba je postavená z panelů Novatop, které mají tloušťku 84 milimetrů. Díky tomuto řešení dosáhli i s relativně subtilními obvodovými stěnami požadovaných tepelněizolačních vlastností. Na střeše jsou umístěné fotovoltaické panely, které v kombinaci s tepelným čerpadlem snižují provozní náklady stavby.

Foto: Martin Zeman

Dřevostavba je postavená z dřevěných panelůFoto: Martin Zeman

Dřevo venku i uvnitř

Vzhledem ke zvolenému konstrukčnímu systému s pohledovými dřevěnými panely jsou i další dělicí příčky v domě vyrobené z dřevěných panelů. Byly lazurovány a broušeny tak, aby byla zachována kresba dřeva, ale aby nedominovala. Na podlahy použili velkoformátovou dlažbu v kombinaci s třívrstvou dřevěnou podlahou, nábytek pak kombinuje lakované plochy s dýhovanými deskami.

„Snažili jsme se maximálně využít prostor, a tak byl nábytek od začátku řešen jako nedílná součást domu a je vyrobený na míru. Stylově i barevně je interiér navržený podle přání klientky, některé kusy, jako například postel, si majitelé přestěhovali z předchozího domu,“ říká architekt a dodává, že je rád, že ve výsledku funguje dům stejně dobře s dekorativnějším stylem, jako by fungoval i s výrazně minimalističtějším řešením.

Foto: Martin Zeman

V obytných místnostech použili třívrstvou dřevěnou podlahu, nábytek kombinuje lakované plochy s dýhovanými deskamiFoto: Martin Zeman

Lodě a moře

V interiéru zaujmou originální dekorace převážně s lodní tematikou. „Lodě a moře jsou naším koníčkem, jako dar jsme dostali třeba historický lodní telegraf. Zároveň se nám líbí atmosféra Verneových románů a v Kunštátě jsme objevili šikovného keramika, jehož tvorba nás oslovila. Od něj máme například stropní svítidla ve tvaru létajícího balonu nebo vzducholodě,“ uzavírají manželé.

Vizitka ateliéru

Ateliér 3AE se zabývá individuálními architektonickými návrhy, projekcí a realizací nízkoenergetických a pasivních domů. Specializují se na konstrukční systém Novatop, protože jednou z jeho předností je možnost využití masivního dřeva v interiéru. Ateliér je členem Centra pasivního domu a Asociace dodavatelů montovaných domů. Více na 3ae.cz.

Reklama

Načítám