Hlavní obsah
3,7
(10)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

V této veganské verzi oblíbeného chilli maso rozhodně postrádat nebudete! Bohatá a hřejivá omáčka se směsí luštěnin je sytá a dostatečně atraktivní na to, aby uspokojila i náročnější strávníky. A k dokonalosti ji dotáhne čtvereček hořké čokolády.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 čtvrtka celeru
  • 1/2 papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 plechovka sterilovaných červených fazolí
  • 1 plechovka sterilovaných bílých fazolí
  • 4 lžíce sterilované kukuřice
  • 2 kostičky hořké čokolády
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Směs koření
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného koriandru
  • 1/4 lžičky chilli
  • 1/2 skořice
  • 1 bobkový list
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte nadrobno (použijte jednu opravdu velkou nebo dvě menší), mrkev, celer a papriku na malé kostičky. Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej, přidejte cibuli a opékejte ji, až začne zlátnout. Poté přidejte i zbytek zeleniny, osolte a ještě chvíli společně opékejte, než se rozvoní a změkne.

Tip: Do jídel se základem z konzervovaných rajčat přidávám kousek celeru vždy. Je to trik z maďarské kuchyně – dodá jim „masovou“ příchuť. Vzpomeňte si na to, až budete připravovat jednoduchou rajskou polévku a zkuste přidat kousek i do ní (po vyvaření ho odstraňte). Uvidíte, jak pozvedne její chuť!

02.

Do pánve přidejte prolisovaný česnek a rajčatový protlak a dobře promíchejte. Vsypejte směs sypkého koření (množství chilli vylaďte podle své chuti) a ten už jenom krátce promíchejte v horkém tuku. Do pánve přilijte plechovku krájených rajčat, prázdné konzervy naplňte do poloviny vodou a přidejte k rajčatům. Promíchejte, vložte bobkový list a kousek skořice, stáhněte plamen a pod částečně odklopenou pokličkou pomalu duste alespoň 20 minut.

Tip: Směs sypkého koření si připravte předem do malé mističky. Když budete jednotlivé druhy přidávat postupně (a různě hledat, otevírat a zavírat sáčky), hrozí, že se koření v pánvi mezitím připálí a zhořkne.

03.

Zkontrolujte omáčku v pánvi, a pokud máte čas, dopřejte jí ještě 15–20 minut, zhoustne a chutě se zkoncentrují. Jestli ale pospícháte, 20 minut by mělo stačit. Sceďte luštěniny a kukuřici, propláchněte je pod tekoucí vodou a přidejte do omáčky. Promíchejte a krátce prohřejte. Nakonec do omáčky vmíchejte čtvereček hořké čokolády, jako to dělají v Mexiku.

Tip: Některé kvalitnější čokolády jsou rozdělené na opravdu veliké čtverečky, v receptu se opravdu myslí kousek o velikosti asi 1,5 × 1,5 cm. Čokoládu proto dávkuje s rozmyslem, přidat můžete vždy.

04.

Chilli sin carne můžete servírovat na mnoho způsobů: s rýží a kopečkem zakysané smetany, zamotané v tortillách či krátce zapečené s trochou dobrého sýra a tortillovými chipsy. Kousek šťavnaté limety a nať čerstvého koriandru ho ale vždy vylepší.

Co se zbylou čokoládou? Do hrníčku s ní! Můžete zvolit stylovou mexickou čokoládu se špetkou chilli, legendární horkou čokoládu s marshmallows nebo elegantní italskou krémovou horkou čokoládu.

Reklama

Načítám