Hlavní obsah

Ekvádorské chilli con carne

Hodnocení:
(35)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

Dnešní recept je provoněný zahraničními vůněmi. Uvařit totiž přišel Roberto, který se rozhodl připravit něco z tradiční ekvádorské kuchyně. Těšíte se? Máte na co!

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka chilli
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 100 g rajčatového pyré
  • 200 g fazolí v rajčatové omáčce
  • 200 g fazolí ve slaném nálevu
  • 100 g vyzrálého čedaru
  • sůl
  • pepř
Článek

Postup

Krok 1: Na rozpáleném rostlinném oleji osmažte dozlatova najemno nakrájenou cibulku. Přidejte mleté maso, které se snažte do pánve nadrobit na co nejmenší kousky, a na kostičky nakrájenou zelenou papriku. Červenou papriku si nechte až nakonec – zelená je hořká, takže je lepší, když se déle vaří, červená naopak v jídle hezky křupe. Směs osolte a opepřete dle chuti a důkladně promíchejte.

Foto: Jakub Jurdič

Cibuli a maso důkladně promíchejte a opečte ze všech stran

Krok 2: Až se maso zatáhne, zalijte ho rajčatovým pyré, přidejte ostré i slané fazole i s nálevem, rajčata a veškeré koření kromě majoránky a česneku. Pak vše promíchejte a vařte minimálně 20 minut. Pokud ale chcete dodržet originální ekvádorský recept, vařte směs pozvolna 3 hodiny. Čím déle jídlo vaříte, tím více se všechny chutě prolnou.

Foto: Jakub Jurdič

Poté, co do směsi přidáte zelenou papriku, přilejte rajčatové pyré a rajčata, důkladně promíchejte a nechte provařit

Krok 3: Pět minut před koncem vaření přidejte červenou papriku nakrájenou na kostky.

Foto: Jakub Jurdič

Před koncem vaření do jídla přidejte červenou papriku a jen krátce povařte, aby zůstala trochu křupavá

Krok 4: Na závěr přidejte majoránku a propasírovaný česnek. Podle vlastní chuti dochuťte solí, pepřem nebo chilli. Stejně jako u velkého množství omáček a směsí i tady platí, že čím déle necháte jídlo odpočinout, tím lepší je.

Krok 5: Podávat ho můžete s těstovinami, rýží nebo nachos, posypané nastrouhaným čedarem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek