Hlavní obsah

Vitaminové bomby za pár korun: Ředkev a ředkvička jsou skvělé pro zdraví i při hubnutí

Foto: Foxys Forest Manufacture, Shutterstock.com

Foto: Foxys Forest Manufacture, Shutterstock.com

Reklama

Snažíte-li se zapracovat na své postavě, nesmí vám v jídelníčku chybět dostatek zeleniny. Udělejte na talíři místo i bílé ředkvi a ředkvičkám. V létě osvěží, hodí se do teplé kuchyně i salátu, zkusit je můžete i v netradiční formě. Dodají cenné živiny a kalorií se s nimi bát nemusíte.

Článek

Ve zdravém jídelníčku by se denně mělo nacházet 400 gramů ovoce a zeleniny, z toho více zeleniny. Držíte-li dietu, je lepší jíst druhy méně škrobové a vodnatější. Škrobovou zeleninou je například řepa, brambory, kukuřice nebo dýně, neškrobovou lilek, chřest, okurky nebo ředkve a ředkvičky. Například jedna bílá ředkev nebo dva svazky červených ředkviček hravě naplní doporučené váhové množství, obsahem vody osvěží a doplní i cenné živiny. Co je na ředkvičkách tak zdravého, že bychom je klidně mohli jíst denně? A jaký je rozdíl mezi ředkví a ředkvičkou?

Ředkvičky jezte hned, ředkve uskladněte

Bílé ředkve a červené ředkvičky jsou příbuzné a v mnoha ohledech si jsou dost podobné. Liší se ale například ve způsobu pěstování a skladování. Ředkvičky lze pěstovat od jara do podzimu. Stačí jim mělká půda, klidně i truhlík na balkoně, potřebují světlo a dostatek vláhy. Ideální je konzumovat je ihned, nedají se dlouhodobě skladovat.

Ředkev potřebuje pro své dlouhé kořeny naopak dostatečnou hloubku, myslete i na světlo a pravidelnou zálivku. Na sklizeň si počkáte až o měsíc déle než u ředkviček, ředkev se ale skvěle hodí i k uskladnění, potřebuje chlad a vlhko, pak vydrží i několik měsíců.

Do salátu i do polévek

Ředkvičky vyniknou díky své chuti jen tak na chlebu s máslem. Štiplavostí i barvou oživí saláty, dipy nebo pomazánky, zkuste je i k pečené k masu.

Bílou ředkev s jemnější až nasládlou chutí se nebojte použít do salátů či polévek, chutná i odšťavená, třeba s mrkví a zázvorem. Zkusit můžete i exotičtější druhy, například fialovou ředkev s výraznou pepřovou chutí, která si rozumí hlavně s asijskou kuchyní.

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Ředkvičky dlouho neskladujte. V lednici, zabalené ve vlhké utěrce, vydrží svěží maximálně tři dnyFoto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Spotřebujte nať i klíčky

Nemusíte konzumovat jen samotné plody, semínka ředkvičky i bílé ředkve se hodí i ke klíčení. Výhonky jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny, poskytnou i cenné antioxidanty, vitaminy B a C, hořčík a zinek. Podporují v těle přirozeně detoxikační procesy, dobře působí na ledviny, játra i žlučník. Klíčky se skvěle hodí do salátů, posypete jimi chleba s pomazánkou a můžete je přidat i do smoothie.

Není třeba se zbavovat ani natě. Zelené lístky ředkviček mají dokonce větší koncentraci živin než samotný kořen. Usušte je a nadrcené používejte k dochucení pomazánek, těstovin a polévek. Ředkvičková nať dobře poslouží i jako ingredience pro přípravu domácího pesta.

Nať bílé ředkve je trochu tužší, můžete ji ale pokrájet a lehce povařit a pak přidat do polévek, rizot nebo zeleninového kari.

Foto: Lili-OK, Shutterstock.com

Zužitkujte z nich i listy. Vyhoďte ty oschlé a zažloutlé, ostatní se hodí do polévek i na výrobu pestaFoto: Lili-OK, Shutterstock.com

Naložte si zásoby kimchi 

Bílá ředkev patří v Asii k nejpoužívanější zelenině při výrobě kimchi, jehož základem je zelí. Fermentovaný poklad (údajně nejzdravější jídlo na světě) pronikl již i do české kuchyně. Pomáhá snižovat cholesterol a zbavovat tělo toxinů, chrání srdce a cévy. „Kimchi si získalo velkou popularitu a na trhu je dostupná řada výrobků i od českých producentů z lokálních surovin,“ potvrzuje Bohuslav Dvořák, specialista na potraviny z kategorie zdraví a životní styl na Košík.cz.

Jak si vyrobit kimchi? Nakrájenou zeleninu smíchejte s chilli vločkami, naložte do sklenic a nechte uzavřené kvasit. Nejdřív dva dny při pokojové teplotě, poté 10–14 dnů v lednici. Využijete ho jako předkrm, který nastartuje trávení, hodí se k masu, do sendvičů a burgerů, oceníte ho i jako vyprošťovák po flámu.

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Barvou i chutí ředkvičky oživí každý salát, a to zejména v létě, kdy jsou vlivem horka nejštiplavějšíFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

Posilují imunitu a chrání před rýmou

Jak ředkev, tak ředkvičky posilují imunitu, působí proti plísním, oceníte je v boji s nachlazením, neboť uvolňují hleny a usnadňují vykašlávání. „Z hlediska zdraví prospěšných látek jsou pro lidský organismus doslova vitaminovou bombou. Obsahují vitamin C, betakaroten, kyselinu listovou, vitamin K a vitaminy skupiny B. Z minerálních látek to jsou zinek, fosfor a draslík,“ vyjmenovává Tereza Havrlandová, zakladatelka společnosti Lifefood. V dobré kondici udržují mozek, ale i vaše střeva – ulevují při zácpě a nadýmání. Díky vitaminu C a železu, ale i schopnosti ničit bakterie v těle, posilují imunitu.

Pomáhají při trávení

Ředkvičky svou ostrou chutí stimulují žlučník a pomáhají lépe strávit i tučnější jídla. Pomáhají v těle snižovat hodnoty zlého cholesterolu, díky obsažené vláknině pak prodlužují pocit sytosti. Bílá ředkev zvyšuje pohyblivost střev a pomáhá při zácpě, má navíc lehce močopudný účinek, může vám tak pomoci při zadržované vodě. Připravte si z nich lehký zeleninový salát nebo light verzi bramborového salátu, ideální na léto.

Zhubnete s nimi

Ředkvičky mají 24 kcal na sto gramů, bílá ředkev 26 kcal, jsou teda velmi vhodné při dietě. Oba druhy patří k potravinám s nízkým glykemickým indexem, pomáhají udržet stabilní hladinu cukru v krvi a tlumit záchvaty hladu.

Reklama

Načítám