Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Pamatujete si pirohy z dětství od babičky nebo se na ně chystáte poprvé? Ať je to jakkoliv, tento recept z bramborového těsta si zamilujete. Díky tvarohové náplni, krémové smetaně a dozlatova vysmažené slanině sice nejde o úplně dietní pokrm, ale je vynikající a dobře zasytí.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Těsto
  • 400 g polohrubé mouky
    1
  • 200 g vařených brambor
  • 1 ks vejce
    3
  • 1 ks žloutků
    3
  • 50 ml vody
  • 1/2 lžičky soli
Náplň
  • 1 vanička měkkého tvarohu
    7
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 2 špetky soli
Na dokončení
  • 200 g zakysané smetany
    7
  • 200 g anglické slaniny
  • 2 lžíce nasekané pažitky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Na přípravu pirohů použijte brambory varného typu C, které mají vyšší obsah škrobu. Díky tomu bude těsto dobře držet pohromadě.

Postup

01.

Začněte náplní. Tvaroh osolte a prošlehejte s nasekanou pažitkou. Náplň uložte do chladničky, než připravíte těsto.

Tip: Kdyby byla směs příliš hustá, můžete přidat lžíci mléka.

02.

Uvařené brambory najemno nastrouhejte, přidejte k nim mouku, vejce, žloutek a sůl. Vše propracujte a postupně přilévejte vodu, může jí být potřeba i víc než 50 ml, záleží na savosti mouky a typu brambor. Hotové těsto by mělo být tuhé a nelepivé.

03.

Těsto vyválejte na placku vysokou asi 3 mm a vykrajujte z ní větší kolečka (využijte například hrnek s průměrem okolo 10 cm). Do každého kusu těsta poté dejte lžíci náplně, okraje potřete vodou a přehněte na taštičku. Okraje těsta umačkejte vidličkou, aby tvaroh nevytekl.

04.

Pirohy vařte ve větším hrnci s vroucí osolenou vodou, jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové: trvá to asi 10 minut. Pirohy servírujte se zakysanou smetanou, opečenou slaninou a posypané pažitkou.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie6 124,35 kJ
Bílkoviny63,58 g
Tuky57,22 g
Sacharidy168,06 g
Sůl5,23 g
SAFA27,3 g
Vláknina8,11 g
Cukry11,32 g

Načítám