Hlavní obsah
3,4
(54)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tvarohové knedlíky máme nejčastěji spojené s jahodami a začátkem léta. Víte ale, že stejně skvělé jsou i s podzimními jablky? Tvaroh a vejce se navíc postarají o dávku bílkovin.

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 3 ks jablek
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 ks vejce
  • 280 g krupičky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce citronové šťávy
K podávání
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžičky cukru moučka
  • 2 lžičky skořice
  • 1 hrst vlašských ořechů
Článek

Postup

01.

Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky velké asi 1,5 cm. Zlehka je zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědla, a nechte chvíli stranou. Podle šikovnosti vytvoříte 28–32 knedlíků, připravte si jich dostatek.

02.

Do mísy dejte tvaroh (na knedlíky je nejlepší měkký tvaroh v alobalu), špetku soli, vejce a větší část dětské krupičky. Těsto pořádně propracujte vidličkou, a poté se do něj pusťte rukou. Postupně přisypte tolik krupičky, aby vzniklo soudržné, trochu lepivé těsto, ze kterého můžete v dlani vytvořit tvárnou placičku.

Tip: Tvarohové těsto dobře snese i práci začátečníka, nemusíte se ho příliš obávat. Je pravda, že když přidáte krupičky příliš, knedlíky nebudou tak vláčné. Na talíři s máslem se to trochu ztratí a vy si určitě pochutnáte.

03.

Těsto rozdělte na poloviny, vytvarujte z něj šišky podobné knedlíkům a na talíř si nasypte ještě trochu krupičky. Z těsta odkrajujte kousky podobně, jako když krájíte knedlíky. Jednu stranu těsta otiskněte v krupičce, aby se vám nelepilo na ruce, doprostřed položte kostičku jablka a vytvarujte knedlík. Ten ještě můžete celý zlehka vyválet v krupičce, aby se vám nepřilepil na tác.

04.

Až budete mít všechny knedlíky připraveny, přiveďte k varu vodu. Do vařící vody vložte všechny knedlíky a vařečkou je jemně odlepte ode dna. Znovu přiveďte k varu a stáhněte plamen na mírný. Knedlíky vařte asi 6–8 minut od chvíle, kdy vyplavou na povrch.

05.

Uvařené knedlíky sceďte a na talíři přelijte rozpuštěným máslem a posypejte moučkovým cukrem, skořicí a nasekanými vlašskými ořechy.

Moučná jídla jsou opravdu levná a rychlá, často v nich ale chybí bílkoviny. Tvaroh je jejich důstojný zdroj. Když se vám nechce dělat knedlíky, zkuste třeba nudle s tvarohem naslano nebo nudlový kugl.

Reklama

Načítám