Hlavní obsah

Vlašské ořechy: Superpotravina, která posílí srdce a povzbudí mozek. Ale pozor, jen 7 denně!

Foto: Melica, Shutterstock.com

Foto: Melica, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ořechy jsou sice dost tučné, přesto by neměly ve zdravém jídelníčku chybět. Nebojte se zařadit ani vlašské ořechy, jejichž sezona právě začíná.

Článek

Hledáte potravinu, která nastartuje váš mozek a pomůže proti stresu i podzimní depresi? Právě teď možná dozrává i na vaší zahradě. Vlašské ořechy ale prospějí i srdci nebo pokožce. Hodí se samotné jako zdravá svačina, k ozdobení jednohubek, skvěle si rozumí i se sýry. Zkuste je ale i do salátů, pest nebo pro přípravu pomazánek, ráno s nimi můžete začít v kaších, granole i smoothie. Ochutí také omáčky na těstoviny, pečené maso a samozřejmě i dezerty.

Ořechy jsou bohaté na tuky, ty tvoří až osmdesát procent jejich energetické hodnoty. Doplní ale také vlákninu, bílkoviny a sacharidy, a tak mohou být skvělou volbou pro zdravou svačinku, ať už potřebujete nastartovat v práci, dopřát dětem zpestření do krabičky se školní svačinou nebo hledáte vhodnou mlsku na výlet. Nepřehánějte to ale s množstvím, ořechy jsou vskutku kalorická bomba a v nezřízeném jídelníčku mohou přispět k obezitě a kardiovaskulárním problémům. Podle doporučení vědců byste neměli sníst víc než sedm vlašských ořechů denně. A samozřejmě je konzumujte přírodní, pražené znamenají jen další tuk a sůl navíc.

Ořechy jsou posilovna pro srdce

Pravidelná konzumace ořechů svědčí cévám i srdci, snižuje riziko infarktu a potíží souvisejících s vysokým tlakem. Vděčí za to velkému podílu omega-3 mastných kyselin, které pomáhají v cévách snížit hodnoty zlého cholesterolu.

Jsou bohaté také na vitaminy skupiny B, které posilují srdce, a vitamin E, který je důležitým antioxidantem. Vlašské ořechy navíc nijak zásadně nerozkolísají krevní cukr, mohou si je tedy dopřát i diabetici.

Vlašáky jako superpotravina pro mozek

Ořechy jsou dobrým pomocníkem proti únavě, stresu a depresi. Právě vlašské ořechy přitom mezi nimi vynikají, dopřejte si je, máte-li toho v práci moc nebo prožíváte těžké životní období. Pomohou vám doplnit také draslík, hořčík, fosfor, železo a vápník. Prospívají tím i celkové vitalitě organismu a imunitě.

Uzdraví dásně i jizvy

V ořeších obsažené flavonoidy mají příznivý vliv na zdraví dásní a chrupu. „V přírodních pastách se flavonoidy dokonce vyskytují jako součást extraktu, a právě z vlašských ořechů,“ vysvětluje Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental, specializující se na péči o zuby a ústa. Pomáhají především chránit dásně, zamezovat jejich zánětům a krvácení.

Hydratačně a výživně působí ale i na pokožku těla, mohou být nápomocné k vyhlazení jizev, zesvětlení pigmentových skvrn i v boji s předčasným stárnutím. Na pleť působí také očistně, odstraňují odumřelé kožní buňky i nečistoty v pórech. Na to je nejlepší olej z vlašských jader, který oceníte i na popálenou pokožku nebo rozpraskané rty.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Vlašáky jsou dobré pro zdravé dásněFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Jak skladovat ořechy

Ořechy skladujte v suchu a chladu, ideálně v dobře těsnící vzduchotěsné nádobě. Nesprávným skladováním hrozí jejich žluknutí a plesnivění, ale i zbytečná oxidace, kdy ztrácí cenné živiny i chuť. Vyloupané oříšky vám vydrží ve vhodných podmínkách tři měsíce.

„Ořechy bez skořápek můžete uchovávat v lednici, čímž prodloužíte jejich životnost až o dva měsíce. Vybírejte ale dózy, které zabrání přejímání pachů z okolí. V mrazničce, kam můžete ořechy vložit do igelitového sáčku se zipovým uzavíráním, vám vydrží až jeden rok,“ doplňuje Adéla Tichá, nutriční specialistka ze společnosti Košík.

Reklama

Načítám