Článek
V jaké úpravě máte červenou řepu nejraději? Nakládanou v nálevu, nebo vařenou do salátů? Zapečte ji podle tohoto receptu – a pravděpodobně budete mít nového favorita! Díky pomerančové šťávě, čočce a ořechové drobence vyrobíte jídlo s tak zajímavou a plnou chutí, že ho můžete směle nabídnout i těm, kdo jinak této surovině neholdují.
Postup
01.
Troubu rozehřejte na 210 °C. Červené řepy opláchněte, osušte, jednotlivě zabalte do alobalu, položte na plech a pečte podle velikosti 60 až 70 minut doměkka (zkontrolujte vidličkou). Pečené řepy nechte vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na plátky. (Můžete si je připravit i den dopředu.)
02.
Zatímco se řepa peče, připravte slanou strouhanku. Vlašské ořechy i lístky rozmarýnu nasekejte nahrubo. Smíchejte je v misce s mandlovou moukou, solí a olejem.
Tip: Mandlovou mouku lze nahradit i jinými mletými ořechy nebo klidně (panko) strouhankou.
03.
Červenou čočku opláchněte v cedníku a vařte pár minut do změknutí. Nakonec čočku lehce osolte, slijte a nechte vychladnout.
V pánvi rozehřejte olej. Šalotku nakrájejte nadrobno a osmahněte ji dozlatova. Přidejte červenou čočku, římský kmín, mletou papriku, kůru i šťávu z pomeranče, javorový sirup a balzamikový ocet. Zlehka osolte, opepřete a krátce prohřejte. Balkánský sýr nakrájejte nadrobno.
04.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Zapékací mísu vymažte máslem a po celé ploše vyložte plátky řepy (měla by jí být polovina). Na ni rozprostřete čočkovou směs a zasypejte ji balkánským sýrem (kousek ponechte na závěrečné posypání). Na sýr vyskládejte zbylou polovinu řepy, posypejte ji připravenou slanou drobenkou. Pekáč vložte do rozehřáté trouby a pečte zhruba 20 minut.
Hotový pokrm posypejte zbylým balkánským sýrem a ozdobte lístky rozmarýnu. Zapečenou řepu můžete podávat se zakysanou smetanou.