Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Červená řepa je levná, zdravá, má krásnou barvu, a když se dobře upraví, je opravdu chutná. Zapečená s červenou čočkou, balkánským sýrem a slanou ořechovou drobenkou okouzlí i ty, kdo se této oblíbené zelenině zatím vyhýbali.

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Zapečená řepa
  • 6 ks červené řepy
  • 120 g červené čočky
  • 1 lžička soli a pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks šalotky
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžíce pomerančové kůry
  • 4 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 125 g balkánského sýru
  • 2 lžíce másla na vymazání
Ořechová drobenka
  • 60 g vlašských jader
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 30 g mandlové mouky
  • 1 lžička hrubozrnné soli
  • 1 lžíce olivového oleje
Článek

V jaké úpravě máte červenou řepu nejraději? Nakládanou v nálevu, nebo vařenou do salátů? Zapečte ji podle tohoto receptu – a pravděpodobně budete mít nového favorita! Díky pomerančové šťávě, čočce a ořechové drobence vyrobíte jídlo s tak zajímavou a plnou chutí, že ho můžete směle nabídnout i těm, kdo jinak této surovině neholdují.

Postup

01.

Troubu rozehřejte na 210 °C. Červené řepy opláchněte, osušte, jednotlivě zabalte do alobalu, položte na plech a pečte podle velikosti 60 až 70 minut doměkka (zkontrolujte vidličkou). Pečené řepy nechte vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na plátky. (Můžete si je připravit i den dopředu.)

02.

Zatímco se řepa peče, připravte slanou strouhanku. Vlašské ořechy i lístky rozmarýnu nasekejte nahrubo. Smíchejte je v misce s mandlovou moukou, solí a olejem.

Tip: Mandlovou mouku lze nahradit i jinými mletými ořechy nebo klidně (panko) strouhankou.

03.

Červenou čočku opláchněte v cedníku a vařte pár minut do změknutí. Nakonec čočku lehce osolte, slijte a nechte vychladnout.

V pánvi rozehřejte olej. Šalotku nakrájejte nadrobno a osmahněte ji dozlatova. Přidejte červenou čočku, římský kmín, mletou papriku, kůru i šťávu z pomeranče, javorový sirup a balzamikový ocet. Zlehka osolte, opepřete a krátce prohřejte. Balkánský sýr nakrájejte nadrobno.

04.

Troubu rozehřejte na 180 °C. Zapékací mísu vymažte máslem a po celé ploše vyložte plátky řepy (měla by jí být polovina). Na ni rozprostřete čočkovou směs a zasypejte ji balkánským sýrem (kousek ponechte na závěrečné posypání). Na sýr vyskládejte zbylou polovinu řepy, posypejte ji připravenou slanou drobenkou. Pekáč vložte do rozehřáté trouby a pečte zhruba 20 minut.

Hotový pokrm posypejte zbylým balkánským sýrem a ozdobte lístky rozmarýnu. Zapečenou řepu můžete podávat se zakysanou smetanou.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 777,47 kJ
Bílkoviny22,17 g
Tuky36,56 g
Sacharidy59,39 g
Sůl3,49 g
SAFA10,42 g
Vláknina14,23 g
Cukry37,26 g

Načítám