Hlavní obsah

Zapečené brambory na způsob řecké musaky

Hodnocení:
(346)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina 5 minut
Náročnost
střední

Tradiční řecká musaka se skládá z vrstev brambor, mletého masa, bešamelu a opečeného lilku. Jenže děti si zatím lilek příliš neoblíbily a pro kuchaře znamená jeho opékání zdržení. Když lilek vynecháte, jídlo sice nebude úplně autentické, bude ale stejně syté a chutné. Určitě ale nevynechejte špetku skořice podle původního receptu.

Ingredience pro:
1 zapékací mísu o velikosti 30 × 20 cm
Budete potřebovat
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 600 g mletého hovězího masa
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 1 špetka mleté skořice
  • 1 bobkový list
Na bešamel
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 bobkový list
  • 1 špetka pepře
Na dokončení
  • 1 kg brambor
  • 1 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

Krok 1: Na olivovém olej opečte cibuli dosklovata. Osolte, opepřete, přidejte najemno nakrájený česnek a nechte ho v oleji chvilku rozvonět. Pak do pánve vložte mleté maso a špetku skořice (se skořicí opatrně, stačí opravdu malá špetka). Maso vařečkou rozmělněte a opečte do hnědé barvy. K opečenému masu přidejte drcená rajčata a bobkový list a nechte pod pokličkou pomalu dusit, než připravíte bešamel.

Krok 2: Na bešamel v rendlíku rozehřejte máslo, přidejte mouku a krátce ji opečte. Vlijte mléko a jíšku dobře rozmíchejte. Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a bobkový list a na mírném ohni povařte za občasného míchání asi 15 minut. 

Jak připravit bešamel: video návod krok za krokem.

Krok 3: Maso a bešamel se vaří a vy si zatím připravte brambory: oloupejte je, omyjte a nakrájejte na tenčí kolečka.

Krok 4: Rozpalte troubu na 160 stupňů. Pekáč vymažte kapkou olivového oleje a dospod naskládejte vrstvu brambor. Jemně osolte a přidejte vrstvu mletého masa. Na ni patří vrstva bešamelové omáčky – a znovu brambory, maso, bešamel. Navrch patří poslední vrstva brambor, zalijte ji zbylým bešamelem.

Krok 5: Pečte asi 50 minut, až se brambory zbarví do lákavé hnědé barvy.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.