Hlavní obsah
4,6
(9)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Šunkofleky neboli zapečené těstoviny s uzeným patří k pokrmům, na které většina z vás recept nepotřebuje. Možná vás ale zaujme můj tip: přidávám do nich zakysanou smetanu. Díky ní jsou ještě krémovější a svěžejší. Zkusíte to?

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 400 g těstovin
  • 250 g uzeného masa
  • 4 vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany 20%
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Já dávám přednost širokým nudlím před flíčky, jsou pak o něco nadýchanější a na povrchu křupavější, záleží ale jenom na vás. Těstoviny sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte chvíli zchladnout.

02.

Uzené maso nakrájejte na kostičky, troubu předehřejte na 180 °C a zapékací mísu vymažte trochou sádla nebo oleje. Ve velké míse dobře prošlehejte vejce se zakysanou smetanou, solí a pepřem. Vmíchejte uzené maso a ještě vlažné těstoviny.

Tip: Šunkofleky jsou nejlepší z obraného masa z vařených uzených žeber. Pokud narazíte na kvalitní od dobrého uzenáře, berte je. Krátce je povařte ve studené vodě, sceďte a v nové vodě uvařte doměkka. Tento druhý vývar pak můžete použít jako základ na uzenou polévku nebo luxusní fazolovou polévku.

03.

Směs volně rozprostřete do pekáčku a zapékejte v předehřáté troubě 45-55 minut podle toho, jak křupavý povrch máte rádi.

04.

Upečené těstoviny nechte alespoň 10 minut odpočinout a podávejte s miskou kysaného zelí, kyselými okurkami nebo salátem z jarní zeleniny.

Když budete mít někdy chvíli času a chuť do vaření, připravte si na šunkofleky domácí nudle, zážitek bude dokonalý. Udělejte jich pak rovnou víc, nechte proschnout a později z nich připravte nudle s mákem. Prosté, levné a chutné.

Reklama

Načítám