Hlavní obsah
3,7
(13)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Recept na tato kolečka mám od tchyně: jemně voní sádlem, krásně křupou, ale nejsou tvrdá a v dobré kondici vydrží i několik dní. U nás se bez nich neobejde žádná rodinná sešlost a věřím, že když je jednou zkusíte, dopadne to u vás stejně.

45 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 plechů
Budete potřebovat
  • 150 g brambor
  • 60 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 žloutek
  • 130 g sádla
Na dokončení
  • 1 vejce
  • 80 g máku
  • 80 g sezamu
Článek

Ze surovin uvedených v rozpisu připravíte 5-6 plechů (podle toho, jakou velikost koleček zvolíte), počítejte s tím, že jich bude opravdu hodně. V uzavřené krabici vydrží i týden a budou pořád stejně chutná, pokud vám ale stačí menší množství, suroviny uberte.

Postup

01.

Uvařte brambory ve slupce, oloupejte je a nechte zchladnout (budete potřebovat tři malé nebo dvě středně velké brambory). Zároveň vyndejte na linku sádlo a vejce, aby nabyly pokojovou teplotu.

02.

Mléko zahřejte na teplotu těla, přidejte lžičku cukru, rozdrobte do něj droždí a nechte chvíli vzejít kvásek. Do mísy robota prosejte mouku se solí, přidejte vzešlý kvásek, žloutek a najemno nastrouhané vařené brambory a začněte zadělávat těsto. Po lžících přidávejte změklé sádlo, až se vše spojí do elastické hebké koule, která nelepí na stěny mísy. Posypejte ji trochou mouky a nechte v teple kynout asi 45-50 minut, až těsto zdvojnásobí objem.

03.

Vykynuté těsto krátce propracujte. Postupně z něj ukrajujte menší kousky: z každého vyválejte hada o průměru asi 1 cm, nakrájejte ho na stejně dlouhé kousky a stočte do kolečka, konce přitiskněte. Zbytek těsta zatím nechte odpočívat pod utěrkou.

Tip: Já dělám menší kolečka a stáčím je kolem jednoho prstu, je to ale práce pro trpělivé. Můžete je udělat i větší, hada však uválejte vždy spíš tenčího.

04.

Předehřejte troubu na 210 °C. Kolečka naskládejte na plech, potřete je rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypejte mákem nebo sezamem. Pečte zprudka asi 15 minut dozlatova.

Sáhnout můžete i po univerzálním listovém těstu: sýrové tyčinky připravíte za 10 minut a párky v těstíčku zmizí vždy ze stolu jako první.

Reklama

Načítám