Hlavní obsah

Antibiotika versus strava. Podpořte tělo správným jídlem při užívání těchto léků

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste někdy užívali antibiotika, víte, že jejich vedlejší účinky mohou vašemu organismu způsobit určité nepohodlí. Ale co s tím? Správná výživa je jedním z klíčů k rychlejšímu a efektivnějšímu zotavení. Ačkoliv platí několik univerzálních pravidel, dospělí a děti vyžadují specifický přístup. Přečtěte si, jak správně nakrmit své tělo a zajistit, aby bylo v pohodě i během léčby antibiotiky.

Článek

Antibiotika jsou bezpochyby účinným léčebným prostředkem, který pomáhá bojovat proti bakteriálním infekcím. Sami jste ale nejspíš zažili, že jejich užívání může mít nežádoucí vliv na střevní mikroflóru. Abyste podpořili trávicí systém v průběhu této léčby, zaměřte se i na to, co konzumujete. Zjistěte, jak správně nakombinovat stravu s antibiotiky a co přidat na talíř, abyste minimalizovali vedlejší účinky a posílili imunitní systém.

Když jde o stravování při užívání antibiotik, dospělí a děti mají různé potřeby. Zde je několik klíčových tipů, které zajistí, aby tělo bylo v pohodě během léčby.

Vyvážená strava pro dospělé

Nejen v období nemoci dbejte na vyváženou stravu obsahující dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných produktů a bílkovin. Tyto potraviny nejen poskytují nezbytné živiny pro rychlejší zotavení, ale také udržují rovnováhu střevní mikroflóry, která může být narušena užíváním antibiotik.

Dětský jídelníček

Máte doma malého maroda? Pak byste měli zajistit, aby jeho jídelníček obsahoval dostatek vitaminů a minerálů. Ovocné smoothie, jogurty s ovocem a pestrá paleta zeleniny jsou efektivním způsobem, jak do vašich ratolestí dostat potřebné živiny – a to nejen v období užívání antibiotik. U nejmenších jedlíků je také důležité brát v úvahu texturu a konzistenci potravy. Dětský jídelníček by měl zahrnovat měkké a snadno žvýkatelné potraviny, aby se minimalizovalo podráždění žaludku. Například pyré z ovoce a zeleniny nebo jogurt s živými kulturami jsou pro malé děti vhodnější než tvrdé potraviny.

Foto: irina2511, Shutterstock.com

Smoothie dodá tělu potřebné vitaminyFoto: irina2511, Shutterstock.com

Probiotika

O probiotikách jste nejspíš slyšeli především v souvislosti s antibiotickou léčbou. Najdete je v potravinách, jako jsou jogurty obsahující živé kultury, nebo v doplňcích stravy (snadno se dají koupit v lékárnách i v některých drogeriích). Probiotika mají vysoký obsah živých bakterií, které se ve střevech běžně vyskytují a jsou prospěšné pro lidský organismus. Léčba antibiotiky střevní mikroflóru narušuje, a je proto nutné ji obnovit.

Dostatek tekutin

Užíváte antibiotika? Pak možná pociťujete větší žízeň, tělo má totiž zvýšenou potřebu hydratace. Dospělí i děti by měli pít dostatek vody a neslazených nápojů nebo džusů, aby udrželi dostatečnou úroveň tekutin v těle.

Foto: irina2511, Shutterstock.com

Děti ocení i kreativní servírování, zkuste si s ním trochu vyhrátFoto: irina2511, Shutterstock.com

Čemu se vyhnout při užívání antibiotik

Některé potraviny působí blahodárně, ale jsou i takové, které dokážou v kombinaci s antibiotiky způsobit tělesnou nepohodu. Proto se jim raději vyhněte. Jaké to konkrétně jsou?

Mléko

O tom, že byste neměli pít mléko, když berete antibiotika, už vám možná někdo říkal. Faktem je, že kyselina mléčná obsažená v mléčných produktech může ovlivnit účinnost některých antibiotik. Doporučuje se proto počkat alespoň dvě hodiny po užití antibiotik, než si dopřejete mléčné výrobky.

Alkohol

Kdo by pil alkohol, když marodí, že? Ale přesto se o něm musíme zmínit. Měli byste vědět, že některé druhy antibiotik si s alkoholem příliš nerozumí, což může způsobit nežádoucí vedlejší účinky, jako jsou nevolnost, zvracení a zvýšený srdeční tep. Dejte si sklenku raději, až budete úplně fit!

Foto: VAKS-Stock Agency, Shutterstock.com

Alkohol rozhodně při nemoci vynechteFoto: VAKS-Stock Agency, Shutterstock.com

Průmyslově zpracovaná jídla

Jídlům bohatým na rafinované cukry a průmyslově zpracovaným potravinám (balené chleby a buchty, sladké nebo slané sušenky, brambůrky, čokoládové tyčinky apod.) byste se při užívání antibiotik měli vyhnout. Tyto potraviny mohou narušit rovnováhu bakterií ve střevech a oslabit imunitní systém.

Sladkosti a sladké nápoje

Když jste nemocní, možná ani nemáte chuť na sladké. Ale kdyby přece… Užíváte-li antibiotika, vyhněte se přílišnému množství cukrovinek a sladkých nápojů. Místo toho doplňte stravu o ovocné smoothie nebo čerstvé ovoce.

Rychlé občerstvení

Když jste nemocní, vařit se vám samozřejmě nechce. Ale sázka na rychlé občerstvení by se vám nemusela vyplatit. Potraviny z fastfoodů, bohaté na nasycené tuky a jednoduché cukry, by měly být ze stravy během léčby antibiotiky vyloučeny. Mohou totiž zatěžovat trávicí systém a snižovat účinnost antibiotik.

Ostře kořeněná jídla

Někdo to rád ostré? Při antibiotické léčbě radši ne! Příliš kořeněná nebo pikantní jídla mohou dráždit žaludek a zažívací trakt, což může být při užívání antibiotik nežádoucí. Raději zvolte jemné a lehce stravitelné pokrmy.

Pozor na citrusy

Některá antibiotika si často nesednou s citrusovými plody. Tato informace se většinou objeví v příbalovém letáku, tak si ho nezapomeňte přečíst. Anebo se informujte u svého lékaře či lékárníka, zda jsou citrusy vhodné v kombinaci s vámi užívanými léky.

Při užívání antibiotik je obecně důležité konzultovat správnou výživu a omezení v potravě s lékařem nebo farmaceutem. Každý pacient reaguje na léčbu různě, a proto je klíčové přizpůsobit stravování vašim konkrétním potřebám.

Načítám