Hlavní obsah

Sháníte celozrnné pečivo? Nenechte se napálit!

Foto: Thinkstock

Názvy pečiva jsou občas matoucí. Celozrnné není vícezrnné!

Ve většině článků o zdravé výživě a hubnutí se píše o tom, jaké pečivo má člověk jíst, aby měl vyvážené menu a netloustnul. Je ale tmavé pečivo ze supermarketů opravdu celozrnné, a tedy zdraví prospěšné? Ptali jsme se odborníků!

Článek

„Celozrnné pečivo je pro zdraví i linii důležité hned z několika důvodů: obsahuje velké množství vlákniny a důležitých živin. A těch máme obecně v jídelníčku nedostatek," říká nutriční poradkyně Nikola Hanyšová. Přitom právě vláknina napomáhá správnému trávení, snižuje glykemický index potraviny (více o něm najdete v článku Klíč k úspěšnému hubnutí? Glykemický index!), čímž i zpomaluje vstřebání cukrů do krve. „Tím pomáhá v prevenci nadváhy, diabetu i rakoviny," doplňuje odbornice.

To, že byste měli dát přednost celozrnnému pečivu před bílým, je tedy jasné: umí zasytit (nesníte toho tolik jako bílého pečiva; celozrnné má asi 8 procent vlákniny, bílé pouze 2,5 procenta), vylepší vám zdraví i pomůže držet figuru. Jenže jak máte k takovému pečivu získat přístup, pokud nebydlíte zrovna ve velkoměstě, kde nabídka obchodů specializujících se na zdravou výživu je spousta? Možností je několik:

Foto: Thinkstock

Kontrolujte složení výrobků, vyhnete se tak nemilým překvapením

1. Kupujte v supermarketech, ale nenechte se napálit

„I supermarkety nabízejí kvalitní pečivo, jen je potřeba si dát pozor při výběru na to, abyste nenaletěli na trik zvaný vícezrnné pečivo,“ upozorňuje trenér a výživový poradce Radek Mirovský. Takové označení je podle něj, včetně dalších názvů podobného typu (multizrnné, cereální a podobně), zavádějící, a kromě zrníček obsahuje jen bílou mouku. „Po celozrnné mouce v nich nejsou ani stopy. Proto doporučuji sáhnout raději po pečivu baleném, které má etikety s přesně uvedeným složením,“ radí Radek Mirovský. Chcete-li zdravé pečivo čerstvé, hledejte pouze označené slovem „celozrnné"!

Na to, že v obchodech často nakoupíte úplně jiné výrobky, než byste na první pohled asi řekli, upozornil i Roman Vaněk v pořadu Peklo na talíři televize Stream.cz. Co prozradí etiketa o zdánlivém ovocném jogurtu, čokoládě nebo třeba paštice? Podívejte se na video, které dokazuje, jak moc jsou zavádějící obaly některých potravin!

2. Vsaďte také na knäckerbroty

Nutriční poradkyně Nikola Hanyšová radí: „Variantou pečiva mohou být i různé ,křehké' chleby obohacené o vlákninu, jako je wasa chléb, knäckebrot a jiné. Avšak i zde je nutno sledovat složení a doporučuji, aby pečivo obsahovalo alespoň kolem 7 g vlákniny na 100 g pečiva/chleba,“ radí odbornice. A doplňuje, že nic nezkazíte, pokud vždy k porci pečiva přidáte i porci zeleniny, která opět zvýší množství vlákniny a cenných látek.

3. Pořidte si malou domácí pékárnu

Další možností je také pečení si vlastního chleba přímo doma. Z vlastní zkušenosti ji vřele doporučuji: přesně totiž víte, co do směsi na pečení dáváte, a zvolíte ingredience podle vlastní chuti. Zkoušet můžete různé druhy celozrnné mouky, semínka, ale i ořechy, které si můžete objednat po e-shopu přímo domů či si je nakoupit ve větším množstvím při jednom z výjezdů do nejbližší speciálky zdravé výživy. Výhodou domácí pekárny je také fakt, že pečivo budete mít čerstvé klidně i v noci, či v neděli nebo o svátcích. Která je ta nej, najdete v testu domácích pekáren

4. Zamrazte si nákup

Pokud je nabídka nákupu pečiva ve vašem okolí bídná, a přece jen stojíte o to, jíst kvalitní potraviny, vyražte jednou za čas nakupovat do obchodu se zdravou výživou. Tam mají stoprocentně kvalitní čerstvé pečivo, včetně uvedeného složení. Vy si ho pak můžete nakoupit ve větším množství, a doma pak zamrazit.

Určitě i vy přijdete na nějaký způsob, jak se k dobrému a zdravému pečivu dostat, aniž byste naletěli na karamelem obarvený chleba nebo zrnka nasypaná do bílé mouky. Napište nám svůj tip do diskuse pod článkem. Co vy na to?

ynezorPumanzeSaNyknalC