Hlavní obsah
Foto: Martina Lancingerová

Losos s ořechovou krustou 2Foto: Martina Lancingerová

Losos se jednoznačně hodí na sváteční stůl. A to tím spíš, když ho vylepšíte lahodnou krustou z ořechů, parmezánu a tymiánu. Tak jestli nemilujete kapra, udělejte si štědrovečerního lososa. Skvělý, lehký a jednoduchý recept ovšem oceníte po celý rok!

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 filety lososa
    4
  • 20 g pečiva
    1
  • 20 g vlašských ořechů
    8
  • 10 g parmazánu
    7
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 7 g másla
    7
  • 1 ks citronu
  • 2 špetky soli
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Z citronu ostrouhejte kůru (jen žlutou část) a odložte ji stranou. Ostrouhaný citron rozkrojte a šťávou pokapejte lososa ze všech stran, každý filet osolte a položte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 190 °C.

02.

Pečivo, vlašské ořechy, parmezán, citronovou kůru (bude stačit asi 1/2 lžičky) a tymián promixujte na drobenku. Poté do ní najemno nastrouhejte máslo a rozmixujte několika krátkými pulzy.

03.

Hotovou posypku rozprostřete na připravené lososové filety a dejte péct na 20 minut.

04.

Hotovou rybu servírujte s kousky citronu a každou porci můžete ještě posypat trochou citronové kůry.

Tip: Podávejte se zeleninovým nebo bramborovým salátem, nejlepší bramborovou kaší nebo s blanšírovanou zeleninou ochucenou bylinkovým máslem.

Hledáte mezi recepty další originální úpravy lososa? Chutnat vám bude lososová polévka s kokosovým mlékem nebo jednoduchý luxusní losos se špenátem v listovém těstě.

Související témata:

Načítám