Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Králík na hořčici je klasický francouzský recept. Omáčka trochu připomíná svíčkovou, díky ostré hořčici a bílému vínu je ale výrazně svěžejší a jiskrnější a do teplejšího počasí se výborně hodí.

15 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 1 polovina králíka
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
    7
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
    9
  • 4 lžičky dijonské hořčice
    10
  • 150 ml bílého suchého vína
    12
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
    7
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 3 větvičky čerstvého tymiánu
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte nadrobno, zeleninu na menší kostky, králíka rozdělte na porce, omyjte a dobře osušte. Ve větším kastrolu, do kterého se později vejdou kousky masa bez překrývání, rozpalte směs másla a oleje na vyšší teplotu.

02.

Králíka osolte, opepřete a opečte z obou stran dohněda. Udělejte to ve dvou dávkách, aby se maso opravdu opeklo, jinak pustí příliš vody a začne se spíš dusit. Opečené porce králíka dejte na chvíli bokem a do uvolněného kastrolu vsypejte nakrájenou zeleninu. Osolte, opepřete, přidejte tymián a opékejte asi 5 minut, až se zelenina rozvoní a začne měknout.

03.

Přidejte dvě lžičky hořčice a krátce ji rozmíchejte v horkém tuku. Do kastrolu vlijte víno a nechte ho téměř odpařit, vařečkou při tom uvolněte všechny přípečky ze dna. Až se víno zredukuje, vraťte do kastrolu králíka a maso podlijte vývarem, aby bylo ponořené zhruba ze dvou třetin. Přiklopte a na mírném ohni duste pod pokličkou asi hodinu (podle velikosti a stáří králíka), až bude maso úplně měkké.

04.

Porce měkkého masa vyjměte a dokončete omáčku. Propasírujte ji do čistého hrnce a přidejte zbylou hořčici. Promíchejte a zjemněte smetanou. Vraťte do hrnce i králíka, přelijte ho omáčkou a společně už jenom krátce prohřejte. Podávejte se širokými nudlemi.

Tip: Vyladit správně množství hořčice v tomto klasickém francouzském pokrmu není jednoduché: každá je jiná. Přidávejte ji do omáčky postupně, ochutnávejte a počítejte s tím, že smetana omáčku zjemní.

Načítám