Hlavní obsah
4,2
(5)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Králičí maso je lehké, snadno stravitelné a není s ním žádná velká práce. Králíka můžete péct v celku, nebo ho ještě před přípravou naporcovat – záleží na vás. Kombinace jemného masa s voňavým medem, pikantní hořčicí, bílým vínem a trochou česneku je osvědčená. Ochutnáte?

20 min.
Příprava
1 hod., 40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Na maso
  • 1 ks králíka
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce hořčice
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce medu
  • 125 ml bílého vína
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 6 lžic olivového oleje
  • 125 ml hovězího vývaru
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Králíka naporcujte (anebo užijte již naporcovaná stehna), ze všech stran osolte a opepřete. Na pánvičce pak maso dozlatova opečte na rozpáleném oleji (nebo na másle). Opečené maso vyndejte z výpeku.

02.

Na výpeku z králíka opečte pokrájenou cibuli, přidejte česnek, a jakmile začne vonět, zalijte ho vínem. Povařte, aby se odlepily výpečky, a pak prošlehejte s pokrájeným tymiánem, medem, hořčicí (nejlepší je mix dijonské a hrubozrnné), zalijte vývarem (nebo vodou), zlehka osolte a znovu promíchejte.

03.

Maso naskládejte do pekáčku, zalijte připravenou základem na omáčku, přiklopte a pečte asi 1,5 hodiny při 190 °C do změknutí. Poté odklopte a dopečte dozlatova.

Tip: Podávejte posypané čerstvou petrželí s rýží nebo třeba s bramborovou kaší s hráškem a mátou.

Chcete jíst dietně a přitom dobře? Jako příloha se perfektně hodí kluzky: bezlepkové bramborové knedlíky bez mouky a bez vajec.

Reklama

Načítám