Hlavní obsah
3,7
(3)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Pro tradiční řecké stifado je charakteristická hustá voňavá omáčka s vínem a aromatickým kořením se spoustou celých malých cibulek. Nejčastěji se připravuje z hovězího masa, rozšířená je ale i jemnější verze s králíkem.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 1 celý králík
  • 800 g cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 70 ml olivového oleje
  • 1/2 hrnku červeného vína
  • 1/2 hrnku rajčatového pyré
  • 1 hrnek vývaru
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 ks celé skořice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

U stifada platí: čím menší cibule, tím lepší. Vyberte co nejmenší pevné kompaktní cibule, oloupejte je, ale nechte v celku. Oloupejte i česnek. Králíka rozdělte na jednotlivé porce, omyjte je, osušte, osolte, opepřete a přes sítko zlehka poprašte moukou.

02.

Ve velkém těžkém kastrolu rozpalte na vyšší (ne však nejvyšší, stupeň 8 z 10) teplotu pořádnou dávku olivového oleje a porce králíka opečte ze všech stran dohněda. Opečené maso vyjměte a nechte chvíli stranou.

03.

Do uvolněného kastrolu vsypejte celé oloupané cibulky a stroužky česneku a také je krátce orestujte: postačí, když začnou zlehka zlátnout. Poté je podlijte vínem, na silnějším ohni ho zredukujte a vařečkou při tom seškrabávejte přípečky ze dna.

04.

Do hrnce vraťte opečené maso, přidejte rajčatové pyré a koření, osolte, opepřete, podlijte trochou vývaru a pod pokličkou zvolna duste asi 50–60 minut, až se všechny chutě propojí a jemné králičí maso začne odpadávat od kosti.

Tip: V sezoně použijte místo rajčatového pyré dvě čerstvá zralá oloupaná rajčata. Koření vložte do kousku plátna nebo do sítka na koření, nebudete ho muset při servírování pracně hledat a lovit.

05.

Až bude maso měkké, odklopte pokličku, a bude-li to třeba, na silnějším ohni trochu zredukujte omáčku do požadované hustoty, není to ale nutné.

Tip: K tomuto jídlu se hodí téměř jakákoliv příloha: je skvělé s bílým chlebem, těstovinami (Řekové často používají těstovinovou rýži) nebo hranolky. Na podzim je vynikající s jemnou bramborovou kaší.

Na podlévání dušeného masa se nehodí jenom víno: fantastickou omáčku vytvoříte z černého piva - zkuste vlámský guláš, nebo ovocný cidre – ten se skvěle hodí třeba k vepřovým líčkům.

Reklama